Denník N

Týždeň, keď Slovensko skončilo v čakárni. Na všetko…

Čaká sa na očkovanie, čaká sa na demisiu, čaká sa na uvoľnenie. Čaká sa aspoň na malé svetielko zdravého rozumu…

Pondelok
Sulíková trpezlivosť pretiekla a ako prvý dal Matovičovi ultimátum. Ten má 10 dní na to, aby si zbalil svoje smradľavé fusakle (ktoré s neskrývanou radosťou vešia na fb)  zo všetkých šuplíkov a vyprázdnil svoje premiérske miesto, inak vystupujú z koalície. Chvíľu to vyzeralo na trojkoalíciu, ale potom pretiekla trpezlivosť aj Za ľuďom a Matovičovi dali ultimátum tiež. Chvíľu to vyzeralo na menšinovú vládu a potom z klubu OĽaNO začali presakovať informácie, že hoci všetci tvrdia, že sú jednotní, jednotní nie sú ani náhodou a tak to už zrazu nevyzeralo vôbec nijako.

A potom to zabalil Krajniak. Vraj kvôli tomu, aby upokojil situáciu. Nikto síce nevie, prečo to urobil, lebo jeho nikto nevyzýval a v zásade si ho vôbec ani len nikto nevšímal, zlé jazyky však tvrdia, že demisiu nepodal kvôli pokoju v koalícii, ale kvôli tomu, že nechcel mať nič spoločné s ľuďmi (minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO)), ktorí zabásli jeho kamoša Pčolinského. Krajniakova obeta tak bola márna, zbytočná a situáciu neupokojil ani náhodou.

Sme rodina považuje zatknutie Vladimíra Pčolinského za osobný útok koaličného partnera proti nim. Kým predchádzajúce zatýkania ľudí blízkych Smeru oslavovali ako festival politickej nezávislosti, zadržanie Pčolinského bola podľa ministra Milana Krajniaka „pomsta polície“. (komentár P. Bárdy, aktuality)

HN priniesli informácie, že Slovensko odmietlo 2 400 000-tis. očkovacích látok od Pfizeru. Vraj preto, lebo to tak navrhlo konzorcium odborníkov. (Odkedy sa táto vláda riadi radami odborníkov?) Ono by to nebol zasa až taký veľký problém, len keby sa práve v čase odmietnutia nechystal nákup 2 000 000 Sputnika V. Ak už toto nie je dôvod na Matovičov odchod ( a to naozaj že kozmickou rýchlosťou) tak už môže rovno dostať doživotný premiérsky mandát.

Utorok
V politike sa zasa až tak veľa nestalo, všetko zostáva po starom. Všetci lídri sa odrazu zatúžili stretnúť sa s prezidentkou, ako keby sa už týždne nevideli, iba na Remišovú akosi zabudli a namiesto nej z nejakého prezidentského rozmaru zavolali Kolíkovú, ktorej to Remišová zatrhla.. A tak najzaujímavejšou správou za utorok bola informácia o tom, že myši a morčatá, ktoré zaočkovali  v Šarišských Michaľanoch, prežili. Kto čítal Stopárovho sprievodcu galaxiou, vie, že všetko je vlastne naopak a nie že ľudia testujú a pozorujú myši a hlodavce, ale hlodavce pozorujú s skúmajú ľudí v hraničných situáciách, takže keď prežili ony, prežijú aj ľudia.

V Bratislave policajti pokutovali bezdomovca za to, že porušil zákaz vychádzania. Aj na tejto absurdnej situácii je vidno, že na ľuďoch je stále čo pozorovať a skúmať. Ľudia sú nevyčerpateľným zdrojom na výskum. Hlodavce si s nami ešte užijú.

Streda
Sulík povedal, že na 100 % končí, ak Matovič nepodá demisiu, Remišová povedala, že na 100 % končí, ak Matovič nepodá demisiu. No a keďže ten, ktorý by mal povedať, že na 100 % podáva demisiu, nepovedal nič a tvári sa, že demisiu nepodá, tak nikto presne nevie, ako sa to všetko skončí. Poznajúc Matovičovo zmýšľanie však nakoniec demisiu podá, svojou pomstychtivou povahou však stiahne so sebou všetkých ministrov SaS (pravdou je, že okrem Korčeka nebude chýbať nikto) aj Za Ľudí. A tak Matovičova vláda už asi nebude Matovičova vláda ale teoreticky by tu konečne mohol byť pokoj a aká-taká koncepcia riešení problémov.  #nebojtesadobrebude a nemusí to byť nutne s Igorom.

Kotlebovci, toho času už našťastie iba malá bezvýznamná fašistická strana, ktorá sa nejakou smutnou a nepochopiteľnou náhodou za pomoci slabšie mozgovo vybavených jedincov dostala do parlamentu, podali návrh na zmenu ústavného zákona. „Fašisti presadzovali, aby sa do základného zákona dostala veta, že „rodičia sú len otec – muž a matka – žena.“ Okrem toho chceli „zakázať“ tretie pohlavie a možnosť, aby si homosexuáli adoptovali deti.“

To, že to fašouni takými zákonmi skúšajú, nie je nič nové, zarážajúce je, že to skúšajú v čase, keď máme oveľa väčšie problémy a ešte zarážajúcejšie je, že tento zákon podporilo 26 poslancov súčasnej vládnej koalície zo strán OĽaNO a SME Rodina. Na pozadí aktuálnej vládnej krízy, keď všetci svorne tvrdia, že sa nič tak zásadné nedeje, je pomerne znepokojivé zistenie, že táto vláda si môže pokojne povládnuť ďalšie 4 roky v pohodlnej menšine pomocou fašistov.

Štvrtok
S Remišovou je v poslednom čase celkom zábava.  Už keď si myslíte, že vám je jasné, čo chce povedať a čo chce učiniť, s prekvapením zistíte, že neviete vôbec nič. A tak zatiaľ čo včera to jednoznačne vyzeralo na jej odchod z koalície, dnes to jednoznačne vyzerá, že sa z koalície nechystá ani náhodou, Celý problém hádže na Sulíka, tvrdí že je to v zásade celkom buran, ktorý si svojou poslednou tlačovkou zabuchol všetky zadné vrátka (v tomto má Remišová pravdu. Aj s buranom, aj vrátkami). V jej vyjadrení však z nejakého dôvodu úplne absentuje podmienka Matovičovho odchodu. Človek by sa mohol cítiť aj oklamaný, ak by však pravda nevedel, že politika je niečo v čom dnes neplatí ani to, čo bolo povedané pred hodinou, nie ešte včera.

Piatok
Dozvedeli sme sa, že riaditeľ SIS Pčolinský už popredu vedel, že si pre neho prídu kukláči. Tým pádom sme sa dozvedeli, že táto vláda vôbec nie je ani nová ani nestranná ani protikorupčná. Je presne taká istá ako tá minulá. Informácie sa neutajujú, informácie sa odovzdávajú z poschodia na poschodie. Čiže všakovakí grázli a vagabudni vo vysokých pozíciách majú čas a spôsob na to, aby sa pripravili, prípadne ešte lepšie, aby rovno zdrhli. Pčolinskému slúži ku cti, že nezdrhol. Problém je ten, že sa pripravil.

Inak sa tento týždeň nič také zásadné neudialo. Všetci toho veľa narozprávali, len málokto povedal niečo zmysluplné bez toho, aby to neskôr nedementoval. Okrem toho sa už konečne otvorila čakáreň na očkovanie a to malo byť dobre, ibaže ani to poriadne nefungovalo. A tak môžme tento týždeň pokojne označiť za týždeň, kedy Slovensko skončilo niekde v čakárni a nikto nevie, kedy sa dočká vlaku na správnej koľaji.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/