Denník N

U mladých ľudí je veľký dopyt o prácu v oblastiach žurnalistiky

Aj v roku 2021 sa konala súťaž MEDart, ktorú spravuje filozofická fakulta v Ružomberku. Vyberajú a odmeňujú sa najlepšie diela s aktuálnou a kreatívnou témou, ktorú vytvorili len tí najlepší z najlepších.

BRATISLAVA. Filozofická fakulta v Ružomberku zahájila tretí ročník súťaže, ktorá je zameraná na oblasť tlače, umeleckej a novinárskej fotografie, rozhlasu a televízie.

Programom súťaže nás sprevádzali známe osobnosti, ktoré posudzovali a hodnotili diela zapojených súťažiacich. Imrich Gazda redaktor Denníka Postoj, Štefan Charappa alias Pišta Vandal rozhlasový moderátor a redaktor RTVS, Miroslav Frindt moderátor a redaktor televízie RTVS a Branislav Račko fotograf Nového času.

Úroveň tém prekvapila hodnotiacu porotu, ktorá so samozrejmosťou oznámila, že v tomto ročníku bola veľká prevaha publicistických článkov, ale našli sa aj odvážlivci, ktorí zvážili prácu so spravodajským žánrom.            Porota bola potešená ako súťažiaci reagovali na aktuálne témy v daných oblastiach, ktoré zobrazovali napríklad ničivé dopady a dôsledky pandémie Covid-19, ale aj otázku s extrémizmom na Slovensku.

V oblasti tlače získala cenu poroty Emília Tršková, ktorá vo svojom diele spracovávala tému kultúry a umenia. Na treťom mieste sa umiestnila Lucia Lišková, ktorá zobrazila ťažký život onkologických pacientov. Na druhom mieste sa umiestnila Zuzana Ľudviková s jej dielom, ktoré riešilo otázku maturitných skúšok počas pandémie. Na prvom miestne skončil Michal Lukáč so svojim dielom, ktoré rozoberalo problematické otázky extrémizmu na Slovensku.

V oblasti fotografie získal cenu poroty Adam Bielik, ktorý zaujal so svojou umeleckou fotografiou.  Na treťom mieste sa umiestnila Jessica Koller, ktorá tiež porotu zaujala umeleckou fotografiou. Na druhom mieste sa umiestnila Kristína Radáčiová s novinárskou fotografiou.  Na prvom mieste skončila Zuzana Ľudvíková s novinárskou fotografiou.

V oblasti rozhlasu získala cenu poroty Viktória Kováčiková, ktorá vytvorila reklamný príspevok. Na treťom miestne sa umiestnili Vanesa Melušová a Patrícia Ohrablová so svojím podcastom, ktorý bol obohatený o anketu.  Druhé miesto zostalo bez svojho víťaza.  Na prvom mieste skončil Michal Lukáč, ktorý spracoval dielo v spravodajskom žánri, obohatený autorovým komentárom.

Za poslednú oblasť televízia získali cenu poroty Matej Dvojak a Peter Pjatak, ktorí vytvorili audiovizuálne dielo o lifestyle. Na treťom mieste sa umietnila Terézia Kubincová so spravodajským interview o dopade pandémie Covid-19 na obchodnom trhu.  Na druhom mieste sa umiestnili Braňo Ondoš a Klára Knapcová, ktorí spracovali 3. ročník ceny vydavateľstva Absynt v spravodajskom žánri. Na prvom mieste skončila Karin Ničová, ktorá vytvorila životopisné audiovizuálne dielo.

Teraz najčítanejšie