Denník N

Je naším problémom demokracia?

Pokiaľ nevybudujeme spoločne funkčný a udržateľný systém demokracie na Slovensku, zas a znova tu budeme zažívať nového Fica, Pellegriniho, Matoviča a možno aj horšie. Hrubá záplata na hrubú dieru, po ktorej ostane diera ešte väčšia.

Pri pohľade na dnešný stav na Slovensku nemôžeme hovoriť iba o Matovičovi, Sulíkovi, Remišovej či Kollárovi. Nestačí ani Fico, Pellegrini či dokonca Mečiar alebo Dzurinda. Hoci oni všetci sú súčasťou a viac či menej spolutvorcami toho, čo je základná podstata dnešných problémov. A to je stav našej demokracie ako takej. Nemožno zabudnúť ani na celkový stav našej spoločnosti, keďže sa to prelína, ale pre túto chvíľu sa pristavme pri spomenutej demokracii. Treba sa totiž pozrieť do hĺbky, na ľadovec skrytý pod vodou, z ktorého aktuálne nad hladinou vidíme Matoviča či Sulíka. Ak tento vrchol ľadovca dnes „zrežeme“, môžeme si dočasne pomôcť, ale on znova „dorastie“, len v inej podobe. A dovtedy si možno navodíme tak trochu falošný pocit istoty, ako po negatívnom výsledku antigénového testu. 90 % ľadovca nám totiž ostane pod vodou – a práve s tým sa potrebujeme postupne vysporiadať, aby sme mohli konečne bezpečne plávať na lodi slovenskej demokracie.

Čo je teda demokracia a prečo je jej stav u nás značnou príčinou aktuálnej politickej situácie? Odpoveď na prvú časť otázky sa dá vybaviť 2 slovami – vláda ľudu –, ale skutočne obsiahnuť tento pojem  je omnoho náročnejšie, skúsim aspoň sčasti. Konkrétne hovorím o demokracii „nášho typu“, aká by chcela byť, aká by mala byť.

Na Slovensku žijeme v demokratickom zriadení už viac ako 30 rokov, čo však nie je až taká dlhá doba. Zvlášť po divokom období „demokracie“ v podaní Vladimíra Mečiara, potom proreformnom a prodemokratickom, avšak nie ľahkom pôsobení Mikuláša Dzurindu, opätovnom návrate bezbrehej korupcie a mafiánskych praktík za Róberta Fica a Petra Pellegriniho, až po dnešný autokratický prístup „facebookovského typu“ v podaní Igora Matoviča. Pri tomto prehľade je jasné, že demokracia a všetko, čo by malo byť jej súčasťou, nebolo za daných podmienok nikdy možné na Slovensku naplno vybudovať.

Áno, celý ten čas tu máme demokratické voľby, a teda vládu ľudu cez poverených predstaviteľov. Ale už tento základný princíp demokratického zriadenia, keď ľud odovzdá dôveru, moc a zodpovednosť do rúk poverených zástupcov, ktorí majú svojej krajine a jej obyvateľom slúžiť, kde sme v tomto princípe na Slovensku? Minister v preklade znamená služobník, koľko takých ministrov sme v histórii mali? Koľko politikov toto za celý ten čas v našej krajine pochopilo? A ako vlastne môžeme plnohodnotne zvoliť svojich zástupcov, ak celá krajina je jeden volebný obvod a kandidát mojej strany v mojom okrese je možno na mieste 120 danej kandidátky? A to nehovorím o stranách/hnutiach, ktoré majú 200 alebo 4 členov (časom už viac). O stranách, ktoré v dnešnej dobe už často nemajú ani program, ani stranícke štruktúry, ani členskú základňu a dokonca už ani hodnotové ukotvenie. Ktoré strany sú dnes ľavica a ktoré pravica? Ktoré strany sú konzervatívne a ktoré liberálne? Ktoré reálne a zmysluplne stredové? Ktorá strana má históriu a prežila viac ako 10-15 rokov s 1 „otcom zakladateľom“? Kde je nejaká dlhodobá línia? Hodnotová, programová, personálna. Ako to, že zo strán vymizli odborníci a nahradili ich obchodníci s vyprázdneným, ale, žiaľ, účinným politickým marketingom? Že zrýchlenie z 5 % na 25 % dosiahneme za 2 týždne? Že hlavným politickým bojom sú nepodložené a zákerné útoky na oponentov, ale aj (prípadných) partnerov? Že strategické rozhodnutia a zákony sa prijímajú na Facebooku či tlačovke? Kde sú štandardné pripomienkovacie a schvaľovacie procesy? Kde je štandardný hodnotový spor o lepšie riešenia pre krajinu? Kde sú odborné tímy zastrešené zodpovednými ministrami či poslancami, ktorých títo reálne počúvajú? Spolupráca odborníkov naprieč názorovými spektrami pre najlepšie možné riešenia v dôležitých oblastiach? Kde je zodpovednosť premiéra za krajinu a vládu, zodpovednosť ministrov za svoj rezort, kde je vyvodenie politickej zodpovednosti, ak je to nevyhnutné? Ak sú zlyhania očividné, či už za to osobne daný minister zodpovedá viac, alebo menej?

Sú to všetko „nudné“ veci, žiadne senzácie, to áno, ale pokiaľ nevybudujeme spoločne funkčný a udržateľný systém demokracie na Slovensku, so všetkými tými „nudnými“ štandardnými nastaveniami od samotného zriadenia, jednotlivých inštitúcií, cez politické strany, ich personálne obsadenie až po jednotlivé procesy, pokiaľ toto nebude celospoločenská zhoda, zas a znova tu budeme zažívať nového Fica, Pellegriniho, Matoviča a možno aj horšie. Hrubá záplata na hrubú dieru, po ktorej ostane diera ešte väčšia. A naďalej zanedbaná krajina a množstvo odvrátiteľných úmrtí.

Potom je absolútne absurdné správanie súčasného premiéra či nulové chápanie svojej osobnej politickej zodpovednosti viacerých predstaviteľov koalície či opozície iba špičkou ľadovca. Lebo ak systém dokáže zas a znova generovať vo veľkom podobné persóny, potom to nie je pár chýb v systéme, ale chybný systém. A zbytočne sa budeme denne sťažovať, smiať, plakať, nadávať. Tento systém sa volá demokracia, akokoľvek devalvovaná, zatiaľ plniaca aspoň základnú úlohu odovzdania moci občanov svojim zástupcom. Systém teda tvoríme my občania, celá spoločnosť. Je na nás nastaviť ho postupne konečne tak, aby generoval väčšinovo kvalitných ľudí a dobré riešenia pre krajinu. Takí ľudia a riešenia sú už aj dnes, len možno nie vo väčšine a možno nie sú až tak počuť.

Nie sme na tom tak zle, stále patríme medzi najrozvinutejšie krajiny sveta, aj z hľadiska politického zriadenia. Môžeme byť na tom ale ešte omnoho lepšie, tak prečo nie? Odpoveď na otázku v názvu blogu je teda „nie“, naším problémom nie je demokracia, ale to, že sme ju ešte nedobudovali. Nebude to trvať deň, mesiac ani rok a nebude to definitívne ani ideálne. Je len na nás (všetkých), či, ako rýchlo, ako kvalitne a na ako dlho túto zmenu dosiahneme. Začať sa dá už dnes, každý svojím dielom.

Zdroj obrázka: https://pixabay.com/sk/illustrations/vo%C4%BEby-volebnej-urny-v%C3%BDber-3350416/

Teraz najčítanejšie