Denník N

Starý stroj novým kúskom nenaučíš

Naše mužstvo potrebuje nový kyslík, ktorý je však v nedohľadne / Zdroj: sportinak.sk
Naše mužstvo potrebuje nový kyslík, ktorý je však v nedohľadne / Zdroj: sportinak.sk

Rimania mali jedno krásne úslovie. V časoch úpadku svojej ríše hovorili o potrebe dať ľuďom aspoň obživu a zábavu. Áno, známe chlieb a hry dokonale zapadajú aj do dnešnej doby. Problém je, že veľa ľudí nemá ani na čerstvý chlieb. Zostávajú nám teda hry. Situáciu momentálne zachraňuje Petra Vlhová, ktorá zamestnáva duše Slovákov otázkou, či vyhrá Svetový pohár. Zatiaľ sa jej darí skvele, vo Švajčiarsku to vyzerá tak, že niektoré disciplíny sa ani neodjazdia. Dušiam utrápených Slovákov tento fakt, iste, spôsobuje radosť. V najbližších dňoch sa budú snažiť dvihnúť ľuďom náladu aj futbalisti. Múdrejší budeme budúci týždeň. Každopádne, okolnosti k nám nie sú naklonené.

Chlapci, ktorí svoju misiu už splnili

Súbor trénera Tarkoviča obsahuje až príliš veľa nejasností. Stroj mal byť vylepšovaný za pochodu, tak, aby sme neboli závislí na súčiastkách, ktoré majú svoje najlepšie roky za sebou. Tento proces sa udial spôsobom, ktorého dôsledky uvidíme práve teraz. Mená ako Pekarík, Hamšík, Kucka sú všetko osobnosti, ktoré si zaslúžia náš rešpekt a úctu. Na druhej strane, to, čo stačilo pred desiatimi rokmi dnes stačiť asi nebude. Vek nezastavíš. Spomínaní hráči sú stále nenahraditeľní a to je problém. Ak k tomu pripočítame hráčov z formy a bez dostatočnej praxe, skutočne nás čaká náročný cyklus.

Pomýlená úloha domácej ligovej súťaže

Poviete si, kde nájsť nových ťahúňov, ktorí budú ľuďom robiť radosť. Odpoveď je jednoduchá a zložitá zároveň. Futbal je vlastne pyramídová hra. Ak vám nefunguje základ, k vrcholu sa ani nedostanete. To znamená, že problém máme v kluboch a ich starostlivosti o talenty. Všetko je o peniazoch, samozrejme. Systém, ktorý generuje rovnicu, že pre majiteľa je výhodnejšie zamestnať druhotriedneho cudzinca než dať šancu našim odchovancom je zlý systém. Riešením sú striktné kvóty na obmedzenie cudzincov na súpiskách ligových mužstiev. S tým súvisí podpora zväzu pre kluby, aby mohli a mali záujem investovať do mládeže. Bez toho sa nepohneme.

Keď sa chce všetko ide, ostatné sú len reči

Možnosť pozrieť sa na niekoho ako veci fungujú je inšpiratívne obohacujúca. My nemusíme chodiť po rozumy vôbec ďaleko. Stačí sa pozrieť do Prahy. Projekt Slavie Praha je skvelý. Po prvotnom ošiali a nákupoch drahých cudzincov bez formy, zmenili v Edene stratégiu. Kumulujú vo svojom kádri najlepších českých mladých hráčov, ktorí dostali výborného lektora, trénera Trpišovského. Výsledok? Slavia je bezkonkurenčná v českej súťaži, je úspešná v Európe, generuje hráčov ako Souček, ktorého pred pár rokmi poznali maximálne futbaloví fajnšmekri, dnes sa o neho zaujíma Barcelona a v neposlednom rade z úspechov Pražanov profituje aj celý český futbal a reprezentácia. Jediný problém je, že takýto proces je dlhodobý a jeho výsledky uvidíme až za pár rokov. Lenže, nemáme na výber, Hamšík s Kuckom nebudú hrať do šesťdesiatky…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com