Denník N

Zaplatili ste mimoriadnu splátku na medziúver? Potom si dajte pozor na aký účet .

Pri mimoriadnej splátke medziúveru nastávajú dve možnosti. Pri jednej rýchlejšie prejdete na stavebný úver, pri druhej ušetríte na zaplatených úrokoch. Druhá možnosť nie je využívaná v praxi, čo je často na škodu klientov.

Medziúver je špeciálny úverový účet stavebných sporiteľní, ktorý je naviazaný na účet stavebného sporenia. Medziúverom je výhodné riešiť dofinancovanie kúpy alebo financovať rekonštrukciu nehnuteľnosti vtedy, keď si sporíte na „stavebku“ krátko alebo ste si nesporili vôbec. Medziúver odporúčam z dôvodu nízkej splátky vďaka až 30 ročnej splatnosti, keď si klient nemôže dovoliť zobrať vyššiu hypotéku alebo „spotrebák“ na iba 8 rokov.

Teraz sa ale pozrieme bližšie na situáciu, kedy sa klientovi začalo dariť a získal napríklad polovicu požičanej sumy. Rád by si v stavebnej sporiteľni znížil dlh a ušetril. Povedzme, že náš klient si požičal  20.000€ a o mesiac prišiel k dedičstvu 10.000€. Aktuálne spláca medziúver v stavebnej sporiteľni a chce požiadať o mimoriadnu splátku.

Z mojej skúsenosti mu poradia, aby o nič nežiadal a jednoducho poslal peniaze tam, kde je zvyknutý splácať. Toto riešenie vyzerá krásne a jednoducho, ale… Peniaze idú v takom prípade na sporiaci účet, kde sa mu zhodnocujú. Toto zhodnotenie býva bežne nula celá dačo čiže nič. Naďalej však náš klient spláca medziúver s cieľovou sumou 20.000€. Záväzok mu síce klesol o 10.000€, ale úrok, ktorý banke platí sa stále počíta zo sumy 20.000€. Pri 5% úročení medziúveru sa klient z nášho príkladu dostane pocitovo na úrok 10% a to na obdobie cca 2 rokov. Za najbližšie 2 roky teda banke zaplatí o 1000€ viac na úrokoch ako by mohol, keby postupoval podľa návodu nižšie. Taký je jednoducho systém stavebného sporenia.

Keďže účel tohto blogu nie je kritizovať, ale poradiť, odporúčam klientom pri mimoriadnej splátke urobiť vklad na účet medziúveru. Urobte si cestu do stavebnej sporiteľne a požiadajte  o čiastočné splatenie medziúveru. Klient z nášho príkladu by po znížení cieľovej sumy medziúveru platil  úrok už iba z 10.000€ a ušetril by za dva roky spomínanú tisícku na úrokoch. Na takéto riešenie máte nárok podľa všeobecných podmienok.

Nemusíte  stavebnej sporiteľni platiť úrok z vlastných peňazí.

Zdroj:

Všeobecné podmienky stavebného sporenia PSS

Všeobecné obchodné podmienky pre stavebné sporenie Wustenrot

Všeobecné obchodné podmienky stavebné sporenie ČSOB

Teraz najčítanejšie