Denník N

5 kníh, ktoré ma zaujali (Knižná nádielka 5)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk, či ma zaujala, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Ak sa zaujímate o tému náboženstva a ateizmu, dávam Vám do pozornosti najnovšiu knihu britského biológa, zoológa a jedného z hlavných predstaviteľov nového ateizmu, Richarda Dawkinsa s názvom Rozchod s bohem. Pokiaľ vás podobne ako mňa zaujíma, do akej miery sme väzňami a obeťami našich génov, vrelo odporúčam knihu od jedného zo svetových špecialistov na genetiku Roberta Plomina Kód života.

Pandémia trvá už vyše roka a zmenila osudy miliónov ľudí. V takýchto prelomových dejinných etapách ľudia zväčš zažívajú krízu zmyslu. Tu sa opäť ukazuje nadčasovosť a praktickosť knihy V. E. Frankla Hľadanie zmyslu životakniha neurológa, psychiatra a hlavne človeka, ktorý prežil holokaust a otázka vyššieho zmyslu v živote mu nebola ľahostajná.

Pri pandémii ešte ostaneme. Zmení pandémia naše myslenie a konanie? Poučíme sa z nášho predchádzajúceho života a zmeníme v novej etape postpandemického sveta svoje priority a spôsob života? Čo už nebude nikdy ako predtým? Touto témou sa zaoberá kniha Desať ponaučení pre postpandemický svet britského moderátora CNN Fareeda Zakaria.

Keď sa svet opäť vráti do svojich koľají a do každodenného zhonu a naháňania sa za peniazmi a prácou, opäť si budeme musieť pripomenúť, že zmyslom života nie je práca. No to sa ľahšie píše ako koná. Preto ma zaujalo kniha profesora Cala Newporta Hlboká práca, kde Newport analyzuje metódy a techniky, ako našej práci vrátiť opäť hĺbku a kvalitu. Nižšie uvádzam základné informácie o vyššie uvedených knihách. Verím, že Vás opäť niektoré z nich zaujmú a pomôžu sa v živote posunúť ďalej :-)

Richard Dawkins – Rozchod s bohem (Průvodce začátečníka)

Základné informácie o knihe:

V tomto svižném uvedení do moderního ateismu nám jeden z nejvýznamnějších vědců dneška vysvětluje, proč bychom neměli věřit v boha. Argumenty, které rozvíjel ve své dosavadní práci, představuje ve své nejnovější knize stručně, přehledně a působivě, se zřetelem na čtenáře, kteří nejsou zběhlí v soudobé evoluční biologii. Sám Dawkins byl v mládí natolik ohromen krásou a spletitostí stvoření, že věřil, že za ním musí stát nějaký tvůrce. Když se však seznámil s teorií evoluce, představu boha zavrhl. Ve své knize dává čtenářům možnost znovu promyslet zásadní otázky o životě a vesmíru.

Knihu Rozchod s bohem si môžete zakúpiť tu

Robert Plomin – Kód života (Jak z nás DNA dělá to, kým jsme)

Základné informácie o knihe:

Nemusí se vám to líbit, ale je to fakt: čím starší jste, tím víc se podobáte svým rodičům. Zděděné rozdíly v DNA totiž formují naši osobnost výrazněji než všechny vlivy prostředí a výchovy dohromady. Převratné genetické objevy zásadně mění náš pohled na to, co jsme vlastně schopni na lidském charakteru a schopnostech změnit.

Robert Plomin se genetickému výzkumu věnuje většinu života. Ale teprve nedávno se svým týmem zveřejnil výstupy třicetileté studie dvojčat, sourozenců a adoptovaných dětí. Výsledkem je kniha Kód života, v níž vysvětluje zákony behaviorální genetiky i společenský dopad mnohdy provokativních výsledků tohoto výzkumu. Plomin dokazuje, že genetika představuje hlavní příčinu, proč se lidé liší v kognitivních schopnostech, a proto vybízí rodiče i školy k větší toleranci rozdílů mezi dětmi. Nevyhýbá se ani etickým otázkám analýzy genomu embryí a na rozboru vlastní DNA ukazuje, jak se k získaným výsledkům konstruktivně postavit.

V knize se dozvíte:
– proč vytrvalost, síla pozitivního myšlení nebo deset tisíc hodin tréninku nezmění váš život natolik, jak se tvrdí
– že genetickými dispozicemi měníme své okolí, takže čistý vliv prostředí je výrazně menší, než jsme si mysleli
– proč není výběr školy či rodičovského přístupu hlavním faktorem studijních výsledků
– proč je zbytečné vinit se za pár kil navíc, náchylnost k depresím či za pomalé učení
– že geny nejsou osud, ale přesto je dobré jít spíš s nimi než proti nim
– o úžasných perspektivách léčby navržené na míru konkrétnímu genotypu a o nových možnostech prevence
– proč jsou liché obavy, že se budoucnost lidstva zvrhne v rozdělení do genetických kast

Knihu Kód života si môžete zakúpiť tu

Viktor E. Frankl – Hľadanie zmyslu života (Napriek všetkému povedať životu ÁNO)

Základné informácie o knihe:

Len málo kníh zanechá v čitateľovi taký silný dojem ako kniha Hľadanie zmyslu života. Autor, svetoznámy neurológ a psychiater Viktor E. Frankl, ju napísal po prepustení z koncentračného tábora a hoci sa mu zážitky z neho stali hlavným podkladom, nejde o vyratúvanie krutostí, ale o originálnu psychoanalýzu vychádzajúcu z autorovho prístupu k hľadaniu zmyslu vlastnej existencie a života.

Od svojho prvého vydania v roku 1946 sa kniha stala svetovým bestsellerom, predalo sa z nej viac ako 10 miliónov kusov a bola preložená do viac ako tridsiatich svetových jazykov.

Knihu Hľadanie zmyslu života si môžete zakúpiť tu

Fareed Zakaria – Desať ponaučení pre postpandemický svet

Základné informácie o knihe:

Ako covid-19 zrýchľuje beh dejín? Aká bude povaha práve sa rodiaceho sveta?

Lenin vraj raz povedal: „Sú desaťročia, počas ktorých sa nič nestane, a potom sú týždne, počas ktorých sa stanú desaťročia.“ Žijeme práve v dobe, keď sa beh dejín zrýchľuje. Fareed Zakaria, moderátor CNN a autor viacerých bestsellerov, vo svojej najnovšej knihe pomáha čitateľom a čitateľkám pochopiť povahu postpandemického sveta. Objasňuje sociálne, politické, technologické a ekonomické dôsledky pandémie, ktoré sa možno v plnom rozsahu prejavia až v priebehu nasledujúcich rokov. Zakaria prostredníctvom desiatich „ponaučení“, ktoré sa týkajú takých tém, ako sú prírodné a biologické riziká, nástup „digitálneho života“ či rodiaci sa bipolárny svetový poriadok, vytvára priestor na premýšľanie nad dlhodobými dosahmi covidu-19. Kniha Desať ponaučení pre postpandemický svet rozpráva o minulosti, prítomnosti a budúcnosti, pričom napriek svojej aktuálnosti a naliehavosti ponúka takú reflexiu života na začiatku 21. storočia, ku ktorej sa budú čitatelia a čitateľky ešte dlho vracať.

Covid-19 zúžil naše horizonty. Výrazne obmedzil náš každodenný pohyb. Práca z domu, dôsledné dodržiavanie odstupu od druhých a život v izolácii od rodiny a priateľov. Pandémia sa raz skončí, ale svet už nikdy nebude ako predtým. Zväčší sa úloha štátu alebo, naopak, ľudia úplne prestanú svojim lídrom dôverovať? Ako sa zmenia naše hodnoty? Prehĺbia sa nerovnosti medzi ľuďmi alebo sa staneme citlivejšími k utrpeniu slabších? Budeme vďaka pandémii viac počúvať odborníkov? Zrýchli alebo spomalí sa globalizácia?

Desať ponaučení pre postpandemický svet je základná príručka na porozumenie novej realite. Venuje sa politike, ekonomike, technológiám, ale obsahuje aj osobné reflexie traumy, ktorú sme spoločne prežili.

Knihu Desať ponaučení pre postpandemický svet si môžete zakúpiť tu

Cal Newport – Hlboká práca (Tipy, ako dosiahnut dokonalé sústredenie v roztržitom svete)

Základná charakteristika knihy:

Ak ju ovládnete, dosiahnete mimoriadne výsledky.

„Hlboká práca“ je schopnosť zamerať sa na kognitívne náročnú úlohu bez rozptyľovania. Titul od profesora Cala Newporta vám pomôže zlepšiť sa v tom, čo robíte, a zároveň dosiahnuť v kratšom čase oveľa viac. Vďaka tomu zažijete pocit skutočného naplnenia, ktoré pramení z majstrovského ovládania tejto zručnosti.

Väčšina ľudí stratila schopnosť ísť do hĺbky – dni namiesto toho trávia horlivým vybavovaním nepodstatných e-mailov a na sociálnych médiách, bez toho aby si uvedomovali, že to ide aj inak. Táto kniha sprevádza čitateľa na ceste nezabudnuteľnými príbehmi a ponúka mu kombináciu kritiky a tipov, ktoré je možné uplatniť si pri osvojovaní hlbokej pracovnej praxe. Jej rozvoj je jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré môžete urobiť v stále viac rozptýlenom svete.

Knihu Hlboká práca si môžete zakúpiť tu

*Záverečná poznámka:

Ak vás zaujímajú ďalšie moje knižné tipy, pozrite si moje recenzie (odkaz tu) alebo moju rubriku Knižná nadielka:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu

Ak sa zaujímate o knihy na tému kritického myslenia, odporúčam vám svoj výber 20 kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať (odkaz tu)

O svoju filozofiu a skúsenosti s čítaním kníh som sa tiež podelil v dvoch článkoch Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)

Knižné recenzie píšem preto, lebo sa chcem s ľuďmi deliť o informácie a užitočné poznatky, ktoré môžu zlepšiť či skvalitniť život. Ak sa Vám moje články páčia, budem vďačný za ich zdieľanie, dostanú sa tak k viacerým ľuďom. Pre ľahší prístup k novým blogom si môžete zapnúť upozornenia o novom blogu, ktoré Vám prídu priamo na mail. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak Vás zaujímajú ďalšie zaujímavosti z kníh, sledujte môj knižný profil na Instagrame alebo Facebooku. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť príspevkom napríklad cez Patreon (odkaz tu)  Za akúkoľvek podporu Vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)