Denník N

Achilova päta generálneho prokurátora

Cena za hlasy pri voľbe GP?

Hanba. Jedna veľká hanba. Nový generálny prokurátor sa rýchlo vyfarbil. Už aj Mr. Žilinka uteká pred novinármi. Pred ich otázkami, či skôr pred odpoveďami. Pred odpoveďami, ktoré by mal poznať a  ktoré by mal byť schopný a ochotný aj poskytnúť zvedavým novinárom. Slovensko je znova svedkom únosu. Znova je opätovne unášaná už nielen tak mnohokrát unesená a znásilnená pravda. Ale i nádej. Falošná nádej, ktorú ešte pred svojim zvolením za GP vzbudzoval svojimi farizejskými  prehláseniami o maximálnej transparentnosti samotný Mr. Žilinka.  Jeho prehlásenia o tom, ako chce …“zvýšiť dôveryhodnosť prokuratúry v očiach verejnosti, aby prokuratúra bola uveriteľným orgánom, aby nevzbudzovala pochybnosti o tom, že sú rovní a rovnejší“… . Teraz už vieme, že v podaní Mr.Žilinku sú to len prázdne slová. Kecy, ktoré už splnili hlavný cieľ. A to, že bol aj vďaka nim zvolený za generálneho prokurátora. A odteraz si bude robiť a hovoriť len to, čo on chce.

Ale čo sa dalo čakať od generálneho prokurátora, ktorý ako jediný zo všetkých kandidátov na generálneho prokurátora rokoval o svojej podpore pred voľbou GP s kadekým. Už to sa snažil utajiť, neprezradiť. Už vtedy sa pokúšal verejnosť neinformovať o svojich stretnutiach pri kávičke. O svojich stretnutiach a s tým nebodaj spojených dohodách so šedými eminenciami politického a spoločenského života Slovenska a priľahlého okolia. Jeho  vyhlásenia o maximálnej transparentnosti sa veľmi rýchlo ukázali ako plané. Už po cca 4 mesiacoch v úrade, na stoličke generálneho prokurátora. Táto faloš je o to zákernejšia, že generálna prokuratúra si na jeho pokyn neodpustila divadielko o údajnom „zodpovednom“ a „komplexnom“  prešetrení doterajšieho vyšetrovania únosu vietnamského štátneho občana zo Slovenska resp. zneužitia právomoci verejného činiteľa. Tak vyšetrovali, prešetrovali, že musia utekať pred novinármi. Nikto z nich nemá gule na to, aby teraz z očí do očí vysvetlil verejnosti, čo vyšetrili/nevyšetrili. Vari nie preto, že politická podpora štátostrany SMER-SD pri voľbe GP vždy niečo stojí? Nebodaj bolo súčasťou dohody o jeho podpore pri zvolení za generálneho prokurátora aj záväzok nádejného adepta, že politické kauzy najvyšších politických poschodí nebudú nikdy vyšetrené? Legitímna to otázka na trápny útek generálneho prokurátora pred novinármi. Ten útek ešte k tomu absolútne nezvládol. Svojho podriadeného kolegu „nešťastníka“ Mr. Doricu vymkol pred dverami do garáže a nechal ho tak napospas zvedavým  novinárom. Ani to nevypovedá veľa o jeho profesionalite a pripravenosti, schopnosti stáť pri svojich kolegoch prokurátoroch v dobrom aj v zlom.

Stále chýbajú základné odpovede najmä na tieto otázky:

– kto dal pokyn informovať nepravdivo zástupcov Poľska o tom, že na palube vládneho špeciálu letiaceho ponad ich výsostným územím bude slovenský minister vnútra Mr. Kaliňák? Kto je zodpovedný za toto klamstvo a najmä kto a ako bude zaň minimálne formálne potrestaný?

– kto dal pokyn vydať dodatočný doklad o povolení na opustenie Schengenského priestoru na základe predloženého pasu na meno vietnamského občana, ktorý pred tým do Schengenského priestoru nevstúpil! To nebolo nikomu podozrivé, že Slovensko opúšťa nešťastný Vietnamec, ktorý na Slovensko ani do Schengenu pred tým oficiálne neprišiel? Kto dal pokyn na vydanie takéhoto výstupného dokladu na základe „neplatného“ pasu?

Pritom sa nejedná len o chýbajúce odpovede na tieto i ostatné otázky.  V hre je prednostne i dôvera všetkých tých policajných aj civilných príslušníkov a príslušníčok štátnej správy i dotknutých štátnych organizácii, ktorí boli vzhľadom na svoje služobné zadelenie zatiahnutý do tohto únosu vietnamského štátneho občana. Ich dôvera v právny štát.

Dôveryhodnosť sa ťažko a dlho získava, ale veľmi ľahko, rýchlo a veľakrát už naveky stratí. Tieto chýbajúce odpovede sa navždy stanú achillovou pätou dôveryhodnosti nového generálneho prokurátora. Mr. Žilinku. Vždy sú žiaľ ľudia, čo sa aj po takomto obrate vo svojom správaní dokážu pozrieť ráno do zrkadla. Verejnosť je pre nich len záťažou, plebsom, ktorému majú stačiť aj mizerné výhovorky.

Bez týchto odpovedí už len málokto uverí vo vierohodnosť a serióznosť jeho úsilia o transparentnosť celej generálnej prokuratúry. Teraz už nikoho neprekvapí ani skutočnosť, ak by sa Mr. Trnka stal eventuálnym ďalším námestníkom takto konajúceho generálneho prokurátora alebo jeho doživotným externým poradcom.

S pozdravom: “ Veľa nabehaných kilometrov na útekoch pred novinármi“.

Teraz najčítanejšie