Denník N

27 miliónov vyplatených neoprávnene na PPA. 60% kontrolovaných prípadov bolo netransparentne vyplatených

Ministerstvo Pôdohospodárstva ukončilo forenzný audit na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a zistenia z neho ukazujú, že systém rozkrádania bol zakorenený v celkovom systéme.

Zverejnené výsledky auditu k,toré dneska boli prezentované na tlačovej besede sú tak závažné, že jasne poukazujú na cielené rozkrádanie sektoru poľnohospodárstva. Keď z kontrolovaných 110 prípadov ukáže, že 60% z nich bolo netransparentne vyhodnotená podpora pre jednotlivé podniky, tak je to závažné zistenie.

Výsledky forenzného auditu budú mať trestnoprávnu dohru. Minister Mičovský, gen. riaditeľ Jaroslav Jánoš, štátny tajomník Fecko.

Kontrolovaný objem peňazí činil 47milionov eur a z toho je 27 miliónov vyplatených tak, ako by sa nemalo. Výzvy ako boli pomenované ,,kombajnová výzva, penziónová výzva, traktorová výzva “ dneska ukázali celkovú deformáciu trhu a nie len deformáciu charakteru ľudí, aktérov, ktorých sa dotýka. Cenové kategórie strojov, ktoré boli preplácane na Slovensku sú ďaleko drahšie, ako tie, ktoré sú v zahraničí.Ako môže byť kombajn, ktorého bežná trhová hodnota je 250 tis. eur preplatený vo výške 600 tis. eur?

Tieto zistenia ukazujú aj na ďalší závažný fakt, a to možnú kartelovú dohodu predajcov techniky na Slovensku. Takto cez častokrát predražené stroje sa vyberali peniaze a vracali sa provízie späť do systému našich ľudí. To, čo ukázal tento audit je výsledkom stavu v rezorte a stave slovenských potravín na pulte.

Ak neprídu reálne výzvy, ktoré budú cielene na skutočné potrebné veci, ktoré budú mať reálny dosah na zvýšenie podielu slovenských potravín, tak na Slovensku budú akurát stáť nové traktory vo vybraných podnikoch, no na pultoch sa to nepretaví. Preto úloha ministerstva je priniesť konečne zmysluplné využitie financií, ktoré do rezortu prichádzajú. Je tam milarda ročne, čo nie sú malé peniaze.

Pri týchto úvahách mi napadá jednoduchým sedliackým rozumom prečo neni výzva na výsadbu komodít, ktoré chýbajú na Slovensku? Veď ak podporí ministerstvo výsadbu, tak je istý zber úrody, ktorá nám chýba na pultoch. Možno ak jednoducho investované, nie byrokratický komplikované investovanie financií do komodít, ktoré chýbajú prinesie finálny produkt na pult.

Kontrolné systémy využitia financií v prípade takejto výzvy sú a aj časový harmonogram je jasne daný rastlina je určitý čas v zemi kým z nej dorastie finálny produkt. Dáta o pestovaní sa dajú kontrolovať cez satelitné systémy, ktoré používa PPA na kontrolu.

Takže v čom je problém využiť efektívne financie. Verím už len, že tie výzvy nebudú tak birokratické, aby nútili roľníkov zháňať firmy, ktoré im budú odkrajovať z peňazí pre komplikovanosť . V jednoduchosti je krása a hlavne v efektívnosti.

Dnes po prezentovaní systému by som sa vôbec nedivil ministrovi financií, že  nedá ani cent z plánu obnovy do pôdohospodárstva. Veď ten jednoducho povie keď nebude sa tam tak kradnúť ako sa kradlo, tak máte financií na rozdeľovanie toľko, že nebudete vedieť čo snimi. No a má aj pravdu.

Teraz najčítanejšie