Denník N

Kto rozbíja koalíciu?

Foto: Denník N
Foto: Denník N

Vláda je už po necelom roku svojej existencie v rozklade. Ako dvaja hlavní vinníci sa najčastejšie spomínajú premiér Matovič a vicepremiér Sulík. Rozhodol som sa podeliť s mojim pohľadom na to, kto a najmä akým spôsobom už niekoľko mesiacov rozbíja koalíciu, ktorá mala pre Slovensko priniesť veľké zmeny.

AKO ROZBÍJAL KOALÍCIU IGOR MATOVIČ

Rok vytrvalo a trpezlivo útočil na koaličného partnera SaS; či už osobne na jej predsedu, poslancov, alebo stranu ako takú. Uvediem niekoľko príkladov.

  1. Nazval predsedu koaličnej strany idiotom.
  2. Obviňoval predsedu koaličnej strany zo smrti tisícok ľudí. Robil tak dlhodobo – doma, ale aj pri reprezentovaní Slovenska v zahraničí. V jednom z najprestížnejších francúzskych denníkov de facto povedal, že jeho vicepremiér je masový vrah. V dôsledku tohto svojho presvedčenia posielal Igor Matovič ministra hospodárstva “kopať hroby”, a to najmä z dvoch dôvodov. Prvý dôvodom bolo nenakúpenie antigénových testov v premiérom vytúženom (i keď nereálnom) termíne. Efekt celoplošného testovania antigénovými testami môžeme vidieť v priamom prenose v posledných týždňoch. Napriek niekoľkým kolám a pravidelnému testovaniu sa nevieme dostať z katastrofálnych čísel. Druhým dôvodom má byť fakt, že Richard Sulík nesúhlasil s tvrdším lockdownom pred Vianocami, ktorý presadzoval a navrhoval minister zdravotníctva. Faktom však ostáva aj to, že za Krajčího tvrdý lockdown v tom čase nehlasoval ani samotný premiér či ministri za OĽaNO.
  3. Osobne útočil aj na predsedníčku zdravotníckeho výboru Janu Bittó-Cigánikovú. Nazýval ju lobistkou Penty a robil si posmešky z jej mena. Spomínané posmešky mali mimo iného evidentný rasistický podtón.
  4. Opakovane obviňoval koaličného partnera z pádu vlády Ivety Radičovej, hoci ani on sám ju v tom čase pri hlasovaní o dôvere rovnako nepodporil.
  5. Spojil vraždu novinára z roku 2018 so svojim koaličným partnerom. Urobil tak napriek tomu, že ešte tesne pred februárovými voľbami označil SaS za stranu, ktorú by s najväčšou pravdepodobnosťou volil (v prípade, ak by neexistovalo OĽaNO). Volil by teda stranu, ktorá môže za smrť Jána Kuciaka?
  6. Rozhodol sa nevziať na kľúčový európsky summit štátneho tajomníka ministerstva zahraničných veci, Martina Klusa. Išlo o trest, keďže Klus je členom strany SaS a premiér mal v tom čase konflikty s jej predsedom. Mimochodom, išlo o summit, kde vzniklo legendárne “one time, next time”.
  7. Klamal o tom, že koaličná kríza vznikla kvôli nesúhlasu SaS a Za ľudí s dovozom vakcíny Sputnik V. Faktom je, že SaS nikdy nemala problém s dovozom ruskej vakcíny.
  8. Vyzýval stranu koaličného partnera k výmene vlastného predsedu. Takéto zasahovanie do vnútrostraníckych záležitostí iných strán je v politike neprípustné.

Vakcínu Sputnik V vybavoval poza chrbát vlády. O jej dovoze neinformoval koaličných partnerov a dokonca ani ministra zahraničných vecí. K nákupu pridal tlačovú konferenciu z košického letiska. O jej forme, obsahu, ale aj možných dopadoch na obraz Slovenska ako súčasti EÚ zrejme nie je nutné bližšie písať.

Prišiel s “atómovou zbraňou” v podobe celoplošného testovania, ktorú silou-mocou presadzoval proti vôli prakticky všetkých ostatných koaličných partnerov; a to napriek faktu, že vo svete neexistuje žiadna iná krajina, ktorá by sa vydala (zrejme z logických dôvodov) rovnakou cestou a takisto napriek (oprávneným) výhradám vedcov. Igor Matovič svoj nápad často bráni údajným „obrovským úspechom“ pri prvom, jesennom kole testovania (najmä na Orave). Zabúda však dodať, že samotnému testovaniu predchádzal týždňový, resp. dvojtýždňový tvrdý lockdown, spojený so zákazom vychádzania. Výsledok po niekoľkých kolách celoplošného testovania z posledných týždňov, ktoré stálo krajinu už stovky miliónov eur však je, že dlhodobo patríme medzi najhoršie krajiny na svete (v počte hospitalizovaných aj mŕtvych).

Ako manažér boja proti pandémii nás doviedol do pozície najhoršej krajiny na svete. Počas svojho manažovania druhej vlny (po boku s ministrom zdravotníctva) si stihol znepriateliť prezidentku, vedcov, novinárov, koaličných partnerov a 80% verejnosti (podľa posledného prieskumu agentúry Focus). Napriek tomu, premiér aj minister Krajčí odmietali akúkoľvek sebareflexiu. A odmietajú ju prakticky dodnes. Na tlačovej konferencii k demisii Mareka Krajčího sa dokonca predseda vlády vyjadril, že ide o “najabsurdnejšiu demisiu v dejinách”. Tu si dovolím oponovať. Nie, demisia bola vzhľadom na výkon funkcie a výsledky ministra v poriadku a absolútne oprávnená. Naopak, bola to spomínaná tlačová konferencia, ktorá patrila k tým najabsurdnejším v dejinách.

AKO „ROZBÍJAL“ KOALÍCIU RICHARD SULÍK

Pre upokojenie situácie a udržanie koalície je ochotný odstúpiť z pozície ministra hospodárstva napriek tomu, že je podľa aktuálnych prieskumov najdôveryhodnejším členom vlády a voči jeho práci vo vedení rezortu nie sú znášanie žiadne zásadné výhrady.

Bol ochotný urobiť hrubú čiaru a ukončiť koaličnú krízu podpisom memoranda dobrého vládnutia. Igor Matovič však toto memorandum porušil ešte pred tým, ako ho lídri koalície stihli podpísať.

Rok znášal a takmer vôbec nereagoval na osobné útoky Igora Matoviča napriek tomu, že ho pre to mnohí považovali za zbabelca a slabocha, ktorý si nechá skákať po hlave.

Kritizoval nelogickosť prijímaných opatrení, keď ako minister hospodárstva tlačil na otvorenie krachujúcich reštaurácií a obchodov. Dialo sa tak v dobe, kedy bola pandemická situácia na Slovensku relatívne stabilizovaná a otvorené boli napríklad  kostoly (a to aj v okresoch s najvyšším výskytom vírusu). Je však zlé, keď minister hospodárstva bojuje za podnikateľov? Bolo by rovnako zlé, ak by minister zdravotníctva bojoval za zdravie a životy ľudí? Bolo by rovnako zlé, ak by minister práce bojoval za zamestnancov? Richard Sulík teda nerobil nič iné, ako to, čo má v náplni práce.

Na žiadosť premiéra pripravil v novembri (spolu s odborníkmi) plán boja proti druhej vlne pandémie. Plán, ktorý nebol ministerstvom zdravotníctva pripravený od leta, od kedy vedci upozorňovali pred hroziacou silou druhej vlny. Ak by Slovensko postupovalo podla Sulíkovho “Semaforu zdravia”, región Nitra by bol pretestovaný a prísnejšie uzavretý už na začiatku decembra, t.j. dávno pred vypuknutím zúfalej situácie a smrťou ďalších desiatok ľudí. Premiér však Sulíka, s jeho plánom, poslal do Mongolska. Je to zrejme logické, keďže plán vytvorila práve SaS.

Údajne bol “protestovať proti vlastnej vláde”. Ide však o niekoľkokrát vyvrátenú lož. Predseda SaS býva len niekoľko minút od dejiska protestu a cestou domov sa zastavil spýtať, čo sa deje.

 

Ak vám tento blog pripadá ako „Obrana Sulíkova“, sčasti súhlasím. Avšak popri čítaní komentárov a pri tom, akým smerom sa uberá spoločenská diskusia a názory na koaličnú krízu, som mal potrebu zhrnúť môj pohľad práve týmto spôsobom.

Teraz najčítanejšie