Denník N

Otec pri pôrode nemusí byť len divák

Dnešná zaužívaná predstava partnera/otca pri pôrode je zväčša rola diváka a doprovodu. Chápem, že pre niektorých mužov to môže byť náročné zúčastniť sa samotného pôrodu a vtedy môžu byť oporou vo všetkých ostatných situáciách pred a po samotnom pôrode. Predstava, že by mohol otec zohrávať aj aktívnejšiu rolu je z mojej skúsenosti v slovenských podmienkach ešte stále vzdialená a nepochopená. Hoci nie je šanca hovoriť za všetky nemocnice na Slovensku, nenašiel som ani dostupné články či iné informácie, ktoré by riešili aktívnu rolu otca od začiatku tehotenstva až po samotný pôrod.

Popíšem zo skúsenosti len finálnu fázu tehotenstva z pohľadu nastávajúceho otecka a moju predstavu ako by to mohlo fungovať. V našej situácii sme sa rozhodli pre pôrod v nemocnici, mali sme pôrodný plán odsúhlasený doktorom a bol to náš prvý pôrod.

Dobrým predpokladom na aktívnu rolu partnera je nefalšovaný záujem počas celého obdobia tehotenstva a samozrejme aj vlastná príprava a samoštúdium. Je dobré vedieť čím si mamička prechádza nielen po fyzickej stránke, ale rovnako aj po psychickej, kde jej dokáže byť veľkou oporou. Celý proces sa odohráva ako na vedomej tak aj na podvedomej úrovni a partner by mal chápať obe tieto stránky. Keďže o tej vedomej úrovni okolo tehotenstva a pôrodu existuje už množstvo informácií, pozriem sa skôr na to, čo prakticky partner môže robiť, aby nebol iba pasívny divák.

S blížiacim sa termínom pôrodu sa chlap môže postarať hneď o niekoľko vecí. Dopredu by si mal prejsť celý priebeh pôrodu, pôrodný plán , želania a zdravotné informácie o mamičke. Mohol by si už dopredu zmapovať najlepšiu cestu do nemocnice (aj v prípade domáceho pôrodu ako záložný plán). Určite by sa mal postarať o to, aby po odchode z domu nemusel riešiť ešte tankovanie alebo nebodaj, že neprezul zimné pneumatiky. Rovnako si už môže premyslieť detaily ako kde zaparkuje, ako sa rýchlo dostať na pôrodnicu, čo ak to bude o 1 ráno a prejsť si proste všetky detaily a nenechávať to na náhodu. Mal by mať na mysli, že za každý možný stresový moment, ktorý dokáže dopredu eliminovať mu potom mamička poďakuje.  Stres spôsobuje napätie, sťahovanie svalstva a plytšie dýchanie, ktoré sú všetko veci spomaľujúce priebeh pôrodu. Každá mamička má prirodzenú potrebu bezpečného prostredia a kľudu a práve k týmto dvom prioritám môže otecko dopomôcť všetkými možnými maličkosťami.

Ak si spravíme dobrú prípravu zistíme, že nám na mamičku číha hneď niekoľko nástrah akonáhle prekročí brány nemocnice. V čase písania článku panovala pandemická situácia okolo covidu a teda na vrátnici trebalo hneď vypĺňať papiere. Po prijatí na pôrodnici nasleduje ďalšie kolečko administratívy. Budúcej mamičke preto môžeme pripraviť dopredu a vytlačiť na papier vlastný “pôrodopis” s podstatnými (aj nepodstatnými) informáciami na ktoré sa sestričky pýtajú po prijatí (hoci by si väčšinu týchto informácií mohla nemocnica zabezpečiť už dopredu). Rovnako jej môžete vytlačiť pôrodný plán (prianie) a napríklad kópie dôležitých dokumentov ako karty poistenca, zdravotné informácie a pod. ktoré by priamo súviseli s pôrodom.

Počas pandémie oteckov pustili maximálne k pôrodnému boxu, čiže nemohol byť nápomocný od začiatku, ale za bežných okolností by mohol personálu poskytnúť odpovede na bežné otázky a mamičku by nemuseli nútiť si spomínať na všetky roky predošlých vyšetrení a popri tom predýchavať kontrakcie (my sme ich volali vlny).

Ak má mamička pripravený a odkomunikovaný pôrodný plán po príchode do nemocnice je pre otecka skvelá príležitosť tento plán trpezlivo odkomunikovať personálu nakoľko sa musí pripraviť na to, že pri dlhšom trvaní sa bude meniť, hoci nemocnice niečo ako pôrodný plán schvaľujú neznamená to, že vám sestrička na príjme nezačne nakladať, že čo ste si to stiahli z internetu a spochybňovať každý bod a po pár hodinách sa zmení smena a musíte to vysvetľovať odznova. To, že ste si prešli plán s doktorom neznamená, že o tom už vie aj “nemocnica”. Posledná vec na čo má mamička chuť je bojovať s personálom a obhajovať sa a vysvetľovať prečo si to tak želá a popri tom predýchavať vlny.

Počas celého času otvárania môže otecko strážiť pitný režim, pripomínať dýchanie, zabezpečovať v možnej miere súkromie, pomáhať s prechádzkami a cvičeniami, motivovať, komunikovať s personálom, pozerať sa jej hlboko do očí, uisťovať ju, že všetko zvládne a je tá najkrásnejšia a najúžasnejšia osoba na svete a všetko zvládne.

Rovnako by mal vedieť kedy sa stiahnuť, dať priestor a s rešpektom chápať ak bude poslaný počas finálnej fázy z miestnosti. Po celý čas môže otecko odbremeniť aj od komunikácie s rodinou ak je už mamička unavená a komunikovať s jej rodinou. Najmä v posledných fázach je dôležité , aby na jednu stranu predchádzal akejekoľvek možnej stresovej situácii a staral sa o psychickú pohodu mamičky. Niekedy postačí aj dávka empatie a uznania pocitov mamičky, keď už nevieme čo povedať, ako podporiť. Na sále budete väčšinou jediná blízka osoba, ktorú pozná a váš hlboký kľud, súcit a láska k nej môžu byť tými najsilnejšími opornými bodmi, ktoré jej pomôžu prekonať kritické momenty. Na záver po samotnom pôrode môžete doprovodiť vášho potomka na úvodné vyšetrenie, zhotoviť jeho prvú fotografiu a pripojiť sa k mamičke a užiť si ten magický čas prvého stretnutia ako nová rodina. Rovnako môže otecko odpovedať na štandardné otázky o mene, podávaní vitamínu K a pod., ktoré si dopredu rodičia dohodnú, aby mamička opäť nebola rušená a vytiahnutá zo svojich pocitov po pôrode.

V ideálnom prípade by bolo reálne možné, aby otecko zodpovedal väčšinu informácií, ktoré mal dopredu prejdených s mamičkou, aby sa mohla venovať pôrodu, dýchaniu a uvolňovaniu. Predchádzať vyšetreniam a otázkam počas vĺn. Udržiavať kontinuitu informácií medzi striedajúcim sa personálom nemocnice. Po celý čas podporovať, chrániť a byť oporou mamičke, tak aby celý priebeh šiel hladko, bez prieťahov a všetko dobre dostalo.

Koniec koncov aj sami lekári tvrdia, že sú radi ak pôrod prebieha hladko a rýchlo, tak prečo sa na to nepozrieť už od samotného začiatku a prvej vlny, ktorou začne prvá pôrodna fáza? Zapojením mužského pohlavia do pôrodu by podľa mňa bolo možné docieliť menej stresujúci, láskyplnejší a príjemnejší príchod potomka na svet, aby sa z toho stala viac “oslava” než “operácia”.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Sokol

Tomáš Sokol

Zakladateľ eshopu Flexity , ktorý sa snaží priniesť ľudský a empatický prístup k zákazníkom a jogu širšej verejnosti.