Denník N

Šifry majstra Matoviča

Tajomno zostúpilo na krajinu… Proroci stuhli vážnosťou: Vládca začal hovoriť mlčaním…

Pohľad na premiéra, sadajúceho si na audiencii skôr než prezidentka Slovenskej republiky a hľadiaceho na mobil schovávaný pod svojím stehnom, pozdvihol viacero obočí. Ešte väčšie stíchnutie však vyvolali nevysvetlené posunky či znaky, ktoré novinárom, ba ešte aj sediac oproti prezidentke, Matovič (sťaby problémový chlapec v kancelárii riaditeľky) ukazoval pravicou. Jeden už fakt nevie čo si pomyslieť, keď to vyzerá, akoby sme boli svedkami psychického zrútenia v priamom prenose. (Dankove bláboly [ani] k tejto téme nepomáhajú.)

Hádam však situácia nebude taká zlá, ako by sme z tejto a ďalších reportáží týchto dní mohli hádať. Členovia Oľano, aj koaliční partneri potvrdzujú, že s premiérom denne komunikujú, tak snáď to naozaj nebude také zlé a iba vidíme premiéra byť takým, aký je, nech už to znamená čokoľvek.

Ďalšie rozčarovanie však pre niektorých priniesol minister Budaj (ktorého si toľkí pamätajú ešte z novembrových tribún a vážia si ho pre jeho tichú a pokornú povahu), keď posledne v rozhlasovej relácii Braňa Závodského znova vyjadril premiérovi svoju neutíchajúcu podporu. “Premiér riadi vládu štandardne,“ povedal – spolu s tým, že nevidí dôvod na jeho odstúpenie.

Človeku pritom napadne, či minister bol posledných pár mesiacov pri vedomí a s nami v rovnakej krajine. Alebo (ak skúsime byť trocha otvorenejší) že možno pre absolútnu oddanosť svojej práci na ministerstve (plus kvôli prirodzenému nezáujmu o politické šarvátky) vlastne vôbec nesleduje správy, a tak mu úplne uniklo, čo viacerých z nás už mesiace zdvíha z kresiel od zúfalstva, hnevu a zahanbenia.

Skrátka, ste ochotní pri hľadaní vysvetlení siahnuť aj na tú najvrchnejšiu policu, len aby ste nemuseli zahodiť ideály o ďalšom človeku (už z toho mála!), ktorého ste si vážili. Človeka, ktorého ste si dokonca (len tak tajne a pre seba, lebo vám ani nenapadlo brať túto alternatívu v dnešnom bezcharakternom politickom svete ako reálnu) na chvíľu aj predstavili na premiérskej stoličke svojej krajiny.

Aké dobré by mohlo byť mať tam niekoho, kto svojím životom dokázal, že neprahne po moci a mamone, ale vie byť spokojný tam, kde je, verný staroškolským hodnotám a princípom, čo nosí v sebe. Naozaj, minister Budaj za celé tie roky nedal zámienku pochybovať o jeho charaktere.

O to viac udivuje (ak nechceme začať pochybovať o posudzovacích schopnostiach…) tá napohľad slepá oddanosť. Je to naozaj tou rozhodnou sústredenosťou na to konštruktívne a odhliadaním od nekonštruktívneho? Alebo to bude dobrotou srdca, pre ktorú sú pochybenia blízkych vždy menšie než ako ich vidia druhí? Alebo – v Oľano zavládla davová psychóza, lebo nad všetkými tam Matovič vyslovil svoje zariekadlo a hypnotizuje ich svojimi gestami? (Evidentne mi dochádzajú alternatívy…)

Prosto, nedá sa donekonečna ospravedlňovať Matovičovo zotrvanie apelovaním na zodpovednosť a vytrvalosť v boji proti návratu mafie. Dokedy nás tým chcú tlačiť k múru? To má byť Matovičova výhovorka, nech urobí čokoľvek?

Preto, keď nedávno Remišová na sociálnej sieti nie práve najmúdrejšie vyhlásila, že absolútnou prioritou tejto vlády je spravodlivosť, bolo namieste jej odpovedať, že absolútnou prioritou by vždy mali byť životy, zdravie a živobytia občanov. A tie sú súčasným chaosom a konfliktami, ktoré Matovič neustále produkuje, ruinované. Bolo by teda naozaj pekné, keby nám prestali tlačiť do hlavy kaleráby a proste vymenili neschopného premiéra.

Z komentárov k Budajovým vyjadreniam podpory premiérovi možno na sociálnych sieťach či na stránkach denníkov vybadať, že proklamovaný postoj úprimne sklamal viacerých – a to z najrôznejších táborov. Až človeku napadne, že (ak len na chvíľu ešte opominieme debatu o jeho vyslovene líderských kvalitách) tá iluzórna predstava Budaja ako premiéra by nemusela byť vlastne vôbec taká pochabá, keď si uvedomíme pre koľkých ľudí naprieč politickou mapou súčasného Slovenska Budaj predstavoval (či stále predstavuje) ozvenu čias, keď svet bol pokojnejší a jasnejší, a spolu s ním aj ľudia a ich hodnoty. Keď si predstavíme, koľko ľudí by možno dokázal spojiť a koľkí by aj boli ochotní mu veriť a ho nasledovať… Na rozdiel od toho, ktorého máme teraz… oháňajúceho sa tajomnými šiframi.

(Poznámka: Dnes večer premiér Matovič na tlačovke OĽANO ohlásil, že po prijatí všetkých rezignácií, ponúknutých zo strany niektorých koaličných partnerov, odstúpi z premiérskeho postu.)

Teraz najčítanejšie