Denník N

Hladný po pomste a vták Dodo

Politika pomsty je jednoducho jedným z aspektov nedostatku morálneho kompasu v “konzervatívnej” strane OĽANO.

Ak ste niekedy čítali príbeh Romulus a Remus alebo biblický príbeh Kain a Ábel viete, že keď dvaja muži vstúpia druhý krát do tej istej vody v rámci politickej spolupráce, jeden z nich sa nakoniec pokúsi zničiť toho druhého.

„Reč politikov je navrhnutá tak, aby klamstvá zneli pravdivo a vraždy úctyhodne a tak, aby pôsobila solídne.“ George Orwell

Aj včerajší Matovičov sofizmus nás o tom presvedčil. Príval driblingu slov, úhľadná pseudo-logika, súbor argumentov, ktoré boli povrchne “presvedčivé”, ale hlboko neúprimné a najmä klamlivé. Matovič sa na snažil argumentovať pokojne a “sofistikovane” s dôrazom na “neuveriteľnú” logiku a racionalitu”. Argumenty ktoré predložil, najmä pri Kolíkovej, sú zjavne absurdné a môže im v pokušení nekritický volič, čítajúci konzervatívny denník,  aj uveriť. Matovičovo odmietnutie pokračovať v racionálnej reforme súdnictva a to napriek mimoriadne pôsobivej kvalifikácii Kolíkovej pre túto prácu, je veľmi znepokujúca!

A pritom Matovič je hlásiaci sa kresťan.  Mal by vedieť,  že v Novom zákone je  posolstvo,  keď dostanete facku, obráťte aj druhú tvár. Bol vyzvaný k odpusteniu, nie k pomste. A odpustenie je veľmi silná vec. Touto vlastnosťou Matovič nedisponuje.

Premýšľavému poslucháčovi však nemohla uniknuť pretrvávajúca irelevantnosť Matovičových podmienok. Politický eufemizmus na ktorý stavil, zakryl niečo, čo je zrejmé pre väčšinu pozorovateľov veľmi dehonestujúce.

Je preto na verejnosti a novinároch, aby “vyňuchali” všetky Matovičove eufemizmy a pranierovali ich verejne.

Máme byť optimisti a či pesimisti v spôsobe riešenia koaličnej krízy. Obe polohy sa mi po včerajšku zdajú nerozumné. Pesimista v tomto spore si myslí, že pohár je poloprázdny, optimista si myslí, že pohár je poloplný. Ale rozumný človek chápe, že obidva výrazy sú rovnako použiteľné, a že argumenty, ktoré sú správnejšie, sú zbytočné. Jedinou rozumnou odpoveďou na otázku, či je pohár poloplný alebo poloprázdny, je  „záleží, čo tieto výrazy znamenajú“. A ak chceme presne pochopiť, čo sa s pohárom deje, bez zavádzania by sme mali jednoducho povedať, že voda zaberá polovicu pohára.

Tento užitočný príklad mi poskytuje podporu, prečo by sme sa mal brániť optimizmu alebo aj pesimizmu, ako dopadne koaličná kríza. V opačnom prípade so zaujatosťou premietame svoje vlastné predsudky do situácie, ktorá v blízkej dobe nastane.

„Ružové okuliare“ nám ukazujú spor, ktorý sa dá rozumne vyriešiť, ale to isté platí pre čierne okuliare, vďaka ktorým vyzerá spor bezútešne. V obidvoch prípadoch nám osobný filter bráni vnímať skutočné farby sporu.

Jedine čo som vnímal po zložení týchto okuliarov, je vytvárajúci sa Matovičov mýtus, ktorému asi nebude úniku. Zástup ľudí stojacich za jeho chrbtom, výkvet politikov, ktorí pracujú v strane OĽano a hovoria premiérovo meno, samozrejme jeho prvé meno, s takou trápnou úctou, ktorá je zvyčajne vyhradená pre tyranov či pornohviezdy. Spoznali ste Igora? Počuli ste a čítali jeho FB?  Raz som stretol Igora. Podáva vám ruku. Držte sa OĽANA, zbúrame stranu Za Ľudí, zabudnite na spiace KDH, venujte čas len a len Igorovi.

Medzitým všetky Matovičove podivné výroky a komentáre sú neúnavne opakované na sociálnych sieťach, čo ukazuje, ako sa z idiotstva môže stať aforizmus.

Polarizácia / čierne okuliare

Politika na Slovensku sa za posledných 12 rokov stala polarizovanejšou. Fico ju vypracoval do extrému.

Ale tak škodlivá, ako je táto koaličná polarizácia, ktorá je exponenciálne zväčšená politikou pomsty strany OĽano , to je v skutočnosti pád myšlienky Za Slušné Slovensko.

Politika pomsty je jednoducho jedným z aspektov nedostatku morálneho kompasu v strane OĽANO.

Tento trend smerovania OĽANO politiky,  ktorého jediným účelom je pomsta druhej strane alebo voličom druhej strany, je pre náš systém deštruktívny. Myšlienka, že premiér odmietne prijať rozhodnutie, ktoré je dobré pre 80% občanov Slovenska,  iba na urovnanie svojej osobnej alebo straníckej krivdy, je odsúdeniahodná, aj keď bohužiaľ,  nie je prekvapujúca u Matoviča.

Bohužiaľ, keď OĽANO voliči nielenže podporujú politiku pomsty, ale trvajú na nich, začíname zostupnú špirálu, ktorá vytvára konflikt bez predvídateľného konca.

Je zrejmé, že odkedy máme demokraciu na Slovensku cc. 31 rokov, existujú politici, ktorí ju chcú na svoj obraz upraviť, poprípade sa jej zbaviť. Platón v tom videl zárodky despotizmu, pričom verejnosť ako zmätené stádo by malo byť skorej „divákom“ ako účastníkom.

Verejnosť ale pred rokom odmietla politiku oligarchie, ktorú zaviedol Mečiar s Ficom, ktorá im umožňila rozhodovať o živote tých, ktorým nechceli rozumieť, lebo odkrývali politickú korupciu a morálne bahno zakladateľa strany.

Preto aj Matovičovi musíme pripomenúť staré klišé Churchilla,

demokracia je najhoršou formou vlády, s výnimkou všetkých ostatných, o ktoré sa občas ktosi pokúšal.“

Pritom budeme musieť vysvetľovať rotujúcimi voličom  zo strany OĽANO do strany HLAS, nasledujúcu dilemu. Mali by byť silní premiéri na Slovensku skorumpovaní?

Predsa, ak sú skorumpovaní, nemusia nám príliš ublížiť,  tiež ich kúpia za peniaze ako predchádzajúceho premiéra. Ale možno pri tom aj zabijú ďalšieho novinára….Ale ak budú úprimní a megalomanskí, zlo, ktoré urobia, nebude mať konca. Úplatní premiéri a mafiáni v parlamente vyčerpajú našu pokladnicu, ale ideológovia typu Matoviča, by mohli zmasakrovať 5 milónov občanov Slovenska.

Vták Dodo / ružové okuliare

Čo sa stalo s posledným vtákom Dodo? Dodo bol vyhnaný do zániku čiastočne kvôli svojej túžbe dozvedieť sa viac o sebe samom, ale aj iných vtákoch a tak vystúpil na breh zo svojho pôvodného biotopu. Nebojácna zvedavosť, skôr než hlúposť, je vhodnejším opisom jeho vyhynutia.

Dodove vymretie, by bol najlepší prípad pre Matoviča  a “konzervatívne” hnutie OĽANO v politike. Pomôže mu k tomu spiace konzervatívne KDH?

Teraz najčítanejšie