Denník N

Predseda parlamentu mimo parlamentu.

Andrej Danko založil tradíciu podľa ktorej predseda parlamentu zostane po ďalších voľbách mimo parlamentu. Hrdo, odborne, slušne. Boris Kollár, silne pripomínajúci svojho predchodcu, má k tomu nakročené ako cez kopirák. Hrdo asi áno, ale či aj odborne a slušne … ? Dnes je najslabším článkom Matovičovej koalície a meno Pčolinský poskytuje , zdá sa, dostatok príležitostí na seriálovú zápletku. Najmä ak dotáciu na východe neposkytol Matovič, ale Pellegrini. Celkom transparentne.

Rodina, ktorá je jednou nohou mimo parlamentu, si nárokuje naďalej na post šéfa SISky a Matovič zrejme zopakuje tú istú chybu druhýkrát. Situácia vôbec nie je čierno-biela. Pellegrini síce operuje s neobľúbenosťou Matovičovej vlády, ale jeho preferencie (zatiaľ) nerastú. Ľudia síce vyjadrujú nespokojnosť, ale Pelleho nepovažujú (zatiaľ) za východisko z krízy. A veľká časť vkladá nádej do rúk prezidentky. Mňa osobne zaujal stĺpec ostatné (strany), ktorý mal u Medianu hodnotu 5,5%.

Nespokojnosť s Matovičom má minimálne 2 roviny. Ak má dnes Pelle preferencie čosi nad 20%, mal by mať (za normálnych okolností) vyzbieraných okolo pol milióna (?) podpisov. Ak sa hlási k referendu aj Robert Fico, malo by byť číslo ešte výrazne vyššie. Ficova vehementnosť dnes vtláča referendu punc revízie a príťaže, ktorej by sa Pelleho Hlas rád zbavil (?). Na druhej strane je tu tiež iná snaha o revíziu volieb, ktorá si nie je istá výsledkom tých predčasných. Kým Sulík bojoval, rástol. Dnes ho zrejme čaká pokles na jednocifernú úroveň. Zase raz nepostrehol, že niekto pridvihol sito a namiesto tenisových loptičiek vhodil na ihrisko volejbalovú loptu. Stále naháňa fiftíny, hoci rozhodca na “empajri“ už počíta do 25 (prípadne 15).

Nová väčšina II (Lipšic nahradený Kollárom) zažíva parlamentnú skúšku opodstatnenosti. Najbližšie dni neveštia nič dobré. Najmä ak Pellegrini umne znižuje manévrovací priestor prezidentky na minimum. Inak situácia, v ktorej sa Matovič cíti ako ryba vo vode. Šanca na reparát v tieni referenda a rizika úradníckej vlády … ?

Tik-tak, tik-tak …

Teraz najčítanejšie