Denník N

Videli ste už modré žaby?

Na prelome marca a apríla máme možnosť videť v mokradiach našich nížin zaujímavé prírodné divadlo — stovky páreniachtivých samčekov skokana ostropyského sa sfarbia do modra až modro­fialova. Samičky zostávajú aj počas obdobia párenia nenápadne sfarbené, na hnedom podklade majú väčšinou tmavohnedé škvrny a pásy, po zvyšok roka sa samčeky opäť podobajú nenápadne sfarbeným samičkám.

Páriace sa skokany ostropyské (Rana arvalis). Foto: Frank Canon, flickr.com
Skokan ostropyský je na Slovensku pomerne vzácny, u nás žije sem-tam len v Borskej, Podunajskej a Východoslovenskej nížine.
Samčeky bývajú sfarbené do modra väčšinou len niekoľko hodín, maximálne niekoľko dní. Modré až modrofialové sfarbenie spôsobuje svetlo, ktoré sa láme na kryštálikoch pigmentov, napríklad melanínu a guanínu, ktoré má táto žaba v pokožke. Po niekoľkých hodinách, prípadne dňoch, keď už samček splnil svoju otcovskú povinnosť, sa pigmenty v pokožke preskupia do normálneho stavu a z exoticky sfarbeného samčeka sa opäť stane nenápadný skokan, podobný iným, dohneda sfarbeným druhom, takže ho spoznajú len skúsení prírodovedci, najmä podľa vpredu zašpicateného obrysu hlavy (odtiaľ jeho meno) a podľa dlhších nôh než majú jeho žabací kolegovia. Miera modrého sfarbenia závisí na teplote a intenzite slnečného žiarenia, ale aj na fyzickej kondícii konkrétneho žabiaka. Ráno a podvečer, keď je už chladnejšie, prevládajú u samčekov sivohnedé tóny, namodralé je len hrdielko. Ak by sa vám podarilo modrého samčeka chytiť, po chvíľke by kvôli stresu modrú farbu stratil.
Samčeky sa vo vode ozývajú zvláštnym zvolá­vacím hlasom, ktorý pripomína šľahanie prútikom vo vzduchu, iní ho prirovnávajú bublaniu vody. Hlas je tichý, počuť ho až vtedy, keď sa k žabám priblížime na niekoľko krokov. Samozrejme, ak sú žiab desiatky, ich hlas počuť do väčšej vzdialenosti. Hlas skokanov ostropyských si môžete vypočuť napríklad tu: zdroj1, zdroj2, zdroj3.
Rozmnožovanie prebieha v skupinách čítajúcich aj okolo dvadsiatich piatich jedincov na meter štvorcový. Samičky zostávajú vo vode len dovtedy, kým nakladú vajíčka, samčeky zotrvávajú vo vode niekoľko týždňov. Vajíčka kladú samičky do veľkých zhlukov, ktoré potom plávajú na hladine.

Ak by sa vám tento rok skokany ostropyské objaviť nepodarilo, pozrite si aspoň toto video a skúste nabudúce.

Literatúra

  1. Baruš V. & Oliva O (1992) Fauna ČSFR. Svazek 25 – Obojživelníci. Praha: Academia, 340 s.
  2. Eberle AN (1988) The melanotropins; chemistry, physiology and mechanisms of action. Eberle S. Karger; Basel, 556 s.
  3. Šandera M (2003) Skokan ostronosý v období rozmnožování. Živa, 2: 89–90.

Teraz najčítanejšie