Denník N

Kľúč k návratu do normálu držia v rukách firmy

Na základe mojej skúsenosti z testovania tisícok zamestnancov firiem som presvedčený, že bez pravidelného a povinného antigénového a PCR testovania vo veľkých firmách bude miera zlepšovania situácie na Slovensku obmedzená, alebo minimálne oveľa pomalšia, ako by mohla byť.

Zdá sa, že vypínanie ekonomiky sa na Slovensku konať nebude a v ďalších týždňoch sa bude pokračovať v súčasných protiepidemických opatreniach. Je to však dostatočné na to, aby sme sa čím skôr vrátili k bezpečnému životu, otvorili obchody, školy a škôlky? Na základe mojej skúsenosti z testovania tisícok zamestnancov firiem som presvedčený, že bez pravidelného a povinného antigénového a PCR testovania vo veľkých firmách bude miera zlepšovania situácie obmedzená, alebo minimálne oveľa pomalšia, ako by mohla byť.

Podľa poslednej štatistiky NBS až dve tretiny všetkých zamestnancov chodia napriek lockdownu pravidelne do práce. Inak povedané, firmy sú tak jednoznačne miestom najintenzívnejších sociálnych kontaktov a príčinou veľkej časti mobility. Je preto absolútne kľúčové, aby sa zamestnanci veľkých firiem testovali pravidelne, ako to najnovšie aj vedci zo SAV odporúčajú so zamestnávateľskými zväzmi v spoločnom materiáli pre firmy. Moja skúsenosť s testovaním vo firmách ukazuje, že dostatočnú mieru istoty prináša testovanie dva až trikrát týždenne.

Testy umožňujú firmám fungovať bezpečne v spoločných priestoroch

Pozrime sa na dôkazy. V našej materskej fintech spoločnosti Vacuumlabs sme potrebovali zachovať možnosť stretávať sa a bezpečne fungovať v spoločných priestoroch, rozhodli sme sa pravidelne testovať. Najprv raz, neskôr trikrát týždenne. Výsledok je jednoznačný: Od októbra 2020 sa vo firme vyskytlo len päť pozitívnych prípadov, ktoré sme zachytili ešte predtým, než došlo k rozšíreniu nákazy. Pritom v priestoroch denne spoločne pracovali desiatky ľudí, ako roky predtým. Pravidelné antigénové a PCR testovanie a dodržiavanie pravidiel umožnilo firme plnohodnotne fungovať pri maximálnej ochrane zdravia.

Z tejto skúsenosti neskôr vznikol nový projekt,  Rýchlotest COVID, ktorý pomáha pravidelným testovaním obdobne fungovať mnohým firmám. Z  našich dát z tisícok testovaní vyplýva, že firmám sa darilo držať počet pozitívnych prípadov pod kontrolou aj v  januári, kedy sa v obecnej populácii situácia zásadne zhoršovala. Napríklad v mesiaci od 20.1. do 20.2., keď všeobecný výskyt pozitívnych prípadov stúpol o tretinu, zostal vo firmách výskyt aj vďaka pravidelným testovaniam rovnako nízky (0,49 %). To platí rovnako pre  výrobné aj nevýrobné spoločnosti.

Verejne známym príkladom sú Slovenské elektrárne. Začali testovať antigénovými testami v dvojtýždňových intervaloch, výsledky sa však aj tak postupne zhoršovali v súvislosti so zhoršením situácie na celom Slovensku. Následne prešli na týždenný interval v kombinácii s PCR testami a čísla začali klesať. Pozitivitu stlačili zo štyroch pod percento. Týmto spôsobom odhalili stovky ľudí, ktorí mohli rozniesť vírus ďalej a efektívne sa vyhli hrozbe zastavenia prevádzky.

Aj firmy by mali niesť svoj diel zodpovednosti

Prečo takto netestujú zamestnancov všetky veľké firmy? Štát už v januári vytvoril podmienky na testovanie v podobe príspevku 3,50 eur na zamestnanca s bezplatnou dodávkou testov. Problém však je, že všetko ostalo v rovine dobrovoľnosti. Podmienky na testovanie sú už dnes nastavené, stačí zmeniť možnosť na povinnosť. V Česku, ktoré je na tom podobne kriticky ako my, už tento krok urobili. Na Slovensku sa medzičasom deje presne opačný pohyb a napríklad Volkswagen oznámil, že s testovaním končí s odvolaním sa na kapacity MOMiek. Testovanie vo firmách však je otázkou systému a pravidelnosti, a teda aj striktnej kontroly. Je to aktivita, ktorá dáva reálnu šancu otočiť krivku a bez jej zavedenia bude akékoľvek zlepšenie  len dočasné.

Situácia na Slovensku sa pomaly zlepšuje, ale na zdvíhanie rúk je ešte priskoro. Kým vďaka očkovaniu nedosiahneme kolektívnu imunitu, je testovanie reálne jediná možnosť, ako zlomiť krivku a následne udržať situáciu pod kontrolou. Sieť MOMiek je správnym krokom, ktorý odbremenil mnohé samosprávy a malé firmy. Avšak nie je riešením pre veľké firmy – tie musia testy organizovať „u seba doma“. Potrebujeme, aby niesli svoj diel zodpovednosti a prispeli nielen k ochrane zdravia, ale aj uchránili vlastné podnikanie, a tým aj ekonomiku.  Súčasťou zmeny testovacej stratégie, ktorá sa má pripraviť na základe dohody vedcov s vládou má preto byť aj povinné testovanie vo veľkých firmách.

Teraz najčítanejšie

Rychlotest COVID_Vavrincik Martin

Martin Vavrinčík

V spoločnosti Rýchlotest COVID, ktorá je spin-off projektom vývojárskej fintech spoločnosti Vacuumlabs, mám na starosti riadenie projektu mobilných odberových miest (MOM). Spoločnosť Rýchlotest COVID vznikla z pôvodného interného projektu Vacuumlabs, ktorého cieľom bolo pravidelne testovať členov tímu a umožniť tak bezpečné fungovanie v spoločných priestoroch. V súčasnosti spoločnosť Rýchlotest COVID zabezpečuje pravidelné antigénové a PCR testovanie pre firmy a zároveň prevádzkuje 18 MOMiek v Bratislave a Košiciach. Do roku 2010 som pôsobil ako advokát, následne som pracoval na sociálnej inklúzii rómskych komunít na Ministerstve sociálnych vecí, sociálnych vecí a rodiny SR, v meste Dobšiná a v neziskových organizáciách ETP Slovensko, Človek v ohrození a Projekt DOM.ov. Od roku 2017 som pôsobil ako kancelár politickej strany Spolu a manažoval úspešnú volebnú kampaň PS/Spolu do Európskeho parlamentu. V spoločnosti Vacuumlabs pôsobím od roku 2020. https://www.linkedin.com/in/martin-vavrincik