Denník N

Podobnosť so Smerom čisto náhodná

Keď žiadal prezident Kiska zásadnú rekonštrukciu vlády, alebo predčasné voľby, tak sa dostal do konfliktu okamžite s celou vládnou stranou Smer. Ihneď bol obviňovaný zo spriahnutia s opozíciou, spochybňovala sa jeho nestrannosť. Dnes žiada niečo podobné prezidentka Čaputová. Reakcia? Úplne rovnaká.

„Igor Matovič už pred niekoľkými dňami ohlásil, že abdikuje a svoju pozíciu dáva k dispozícii. Začal rokovania o rekonštrukcii vlády a tiež o zmenách v koaličnej dohode. Do týchto citlivých straníckych rokovaní zasiahla intervencia pani prezidentky. Vyzvala k tomu, čo I.Matovič už ohlásil. Takže tak…ale vraj nik nechce predčasné voľby. “ Napísal Ján Budaj na Facebook.

Internetom sa roja aj ďalšie podobné príspevky členov a poslancov strany Oľano. Poslankyňa Garstková, ktorá nedávno hlasovala v parlamente s fašistami vyjadrila na svojom Facebooku pochybnosť o nestrannosti pani prezidentky.

Chce skutočne prezidentka predčasné voľby? Nie, nechce. Prečo teda kritizuje Igora Matoviča a vyzvala ho nech podá demisiu? Nuž dôvod je možno jednoduchý, akurát ho nechápe premiér a väčšina ľudí v jeho hnutí. Vo vláde sa rozšíril trend s demisiami, paralyzovaný je aj parlament, rieši sa už len vládna kríza. Je teda logické, že prezidentka žiada demisiu premiéra. Práve vďaka osobe Igora Matoviča sa totiž rúca celá vláda. Takto to ďalej ísť nemôže, nie v čase pandémie, kedy nám denne zomiera stovka ľudí a premiér sa na to len prizerá.

Niečo to však pripomína. Andrej Kiska taktiež žiadal predčasné voľby, alebo zásadnú rekonštrukciu vlády po vražde investigatívneho novinára. Pamätáte si reakciu vládnej strany Smer? Prezident je spolčený s opozíciou, nie je nestranný, určite ho riadi niekto zo zahraničia.

Dnes je situácia podobná, prezidentka je obviňovaná z toho, že chce predčasné voľby, údajne nie je nestranná. Odkiaľ však táto kritika vychádza? Zo strany Oľano. Zo strany, ktorá roky bojovala proti podobnému správaniu. Je to len ďalší dôkaz, že so stranou Igora Matoviča už nemožno v budúcnosti rátať. Nepatrí k príčetnej pravici, ako sme niekedy dúfali. Svojim populizmom a demagógiou ju môžeme skôr zaraďovať k Ficovi. Je ale smutné, že na túto dráhu nastúpili aj ľudia ako Ján Budaj, na sklonku kariéry sa totiž dal na dráhu populizmu a večného klamstva, proti ktorému roky bojoval.

Teraz najčítanejšie