Denník N

Matejko v bdelej kóme mohol ísť z nemocnice domov vďaka Plamienku

Stanka a Viktor majú štyri deti. Prvé písmená ich mien tvoria slovo TEAM – Timotej, Eliška, Adelka, Matejko. Pred štyrmi rokmi prišli takmer o posledné písmenko. Matejko zostal v bdelej kóme po tragickej nehode, keď sa topil. Plamienok im pomohol zvládnuť prvé tri mesiace doma.

Matejkovi rodičia hľadali možnosť, ako sa o syna starať ďalej, po takmer tridsiatich dňoch na ARO a ďalšom pobyte na pediatrii. „Bola to veľmi náročná situácia. Manželkina kamarátka nám povedala o Plamienku. Keď sme im vysvetlili, čo sa Matejkovi stalo, prišli nás pozrieť a dohodli sme sa na ďalšej starostlivosti. Matejka nechceli z nemocnice pustiť, pretože sme nemali žiadny z prístrojov, ktoré sme potrebovali. Chýbala nám odsávačka, nemali sme dýchací prístroj. Objednali sme ich zo zdravotnej poisťovne, no ich dodanie by trvalo veľmi dlho. Plamienok nám všetky potrebné prístroje bezplatne poskytol,“ spomína Matejkov otec Viktor.

Pravdupovediac sme ani nevedeli, čo bude domáca starostlivosť o Matejka znamenať. Keď bol Matejko na ARO v nemocnici, často sme boli smutní, aj sme si poplakali a so všetkým okolo sme bojovali. Nezamýšľali sme sa nad tým, čo nás čaká. Dnes mám pocit, že sme vtedy išli vpred len nejakou zotrvačnosťou. Myslím, že to bolo Božie riadenie,“ hovorí Matejkov otec Viktor.

Prvá návšteva Plamienka

Hneď v prvý deň, keď nás pustili z nemocnice domov, lekári a sestry z Plamienka prišli tiež so všetkým vybavením. Matejka  vyšetrili, skontrolovali mu životné funkcie.  Chodili k nám raz do týždňa a neskôr raz za dva týždne. Boli však stále dostupní a mohli sme ich kontaktovať kedykoľvek,“ spomína Matejova mama Stanka. „Aj sme to využívali, pretože Matejko nespával, dostával horúčky, zapálil sa mu PEG. Vždy nám poradili a pomohli,“ dodáva Viktor. „Až doma sme si začali uvedomovať, čo všetko Matejko potrebuje. Odsávanie, kŕmenie…Nevedeli sme ani, čo znamenajú jeho reakcie. Bolo to, akoby sme znovu mali bábätko. Plamienok nás naučil s naším synčekom žiť a nebáť sa starostlivosti o neho,“ hovorí Stanka.

Minulý rok v decembri Matejkovi mohli skúsiť odstrániť sondu, keďže už dlhšie s asistenciou rodičov dokázal jesť. „Aj Plamienok nás v začiatkoch povzbudzoval, aby sme neprestávali „lyžičkovať“ a povzbudzovali jeho prehĺtací reflex,“ dodáva Matejkova mamaMatejkovi rodičia radi spomínajú aj na to, ako sa pracovníci Plamienka počas návštev venovali aj ostatným deťom. „Keď bol už Matejko stabilizovaný, vyšetrili ho, decká sa  usadili vedľa pani doktorky a sestričky, rozložili hru a hrali sa spolu s nimi. Rozprávali sa, viedli krásne dialógy. Deti im piekli koláčik, robili kávu, bolo to úžasné. Dávali nám to, čo nám všetkým veľmi chýbalo,“ hovorí Stanka.

Ani štyri roky po tom, čo Plamienok mohol Matejka prepustiť  zo starostlivosti, na prvé mesiace s nimi doma nezabudli. „Pomáhali Matejkovi s láskou a citom, nebol len číslom do štatistiky. Vďaka nim sme to zvládli a pochopili sme, že sa dokážeme starať o dieťa v bdelej kóme. Už štvrtý rok je Matejko znovu súčasťou TEAM-u. Nie je to ľahké, ale ak sú okolo vás ľudia, ktorí vám pomôžu, dá sa to žiť…

Rodičom, ktorých dieťatko utrpelo vážnu nehodu, radi ponúkneme bezplatnú konzultáciu s lekárom Plamienka. Plamienok bezplatne pomáha deťom s vážnou diagnózou priamo doma. Aby sa mali doma čo najlepšie a čo najdlhšie.

Podporte nás prosím Vašimi 2% z dane. Ďakujeme.

 

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.