Denník N

COVID už nie je najväčším strašiakom inštitucionálnych investorov

Inštitucionálny investori pandémiu COVID-19 už nevnímajú ako najväčšie riziko na trhu. Podľa pravidelného prieskumu Bank of America bol spomínaný vírus na prvej priečke od februára 2020.

Inštitucionálny investori pandémiu COVID-19 už nevnímajú ako najväčšie riziko na trhu. Podľa pravidelného prieskumu Bank of America bol spomínaný vírus na prvej priečke od februára 2020. Správcovia fondov a veľký inštitucionálny investori, však aktuálne vidia väčšie riziko v rýchlejšom raste inflácie ako sa očakávalo. Podľa posledných predikcií Fedu by inflácia v tomto roku v USA mala dosiahnuť úroveň 2,4%, čo je relatívne veľká zmena oproti predchádzajúcim  predikciám na úrovni 1,8%. Aj napriek týmto úpravám v predikcii, môže to byť stále málo, nakoľko vďaka fiškálnym a menovým  stimulom, mnoho ľudí v USA zarába viac než zarábali pred pandémiou. Sú dokonca prípady, keď nezamestnaný ľudia zarábajú viac ako  keď chodili do práce. Bezprecedentný nárast menového agregátu M2 spolu s prudkým rastom úspor, môže pri otváraní ekonomiky výrazne zatlačiť na rast cien. Veľa ľudí totiž aj napriek tomu, že chceli utrácať, nemali možnosť kde. To však očakávame, že sa postupne začne meniť z dôvodu otepľovania ako aj posunu vo vakcinácií. Je avšak veľmi ťažké povedať ako ľudia začnú utrácať a ako veľká bude odložená spotreba. Očakávania sú ale také, že aj napriek možnému prekročeniu nad predikované úrovne, zvýšená inflácia bude len dočasná a Fed nemieni zasahovať zvyšovaním úrokových sadzieb.

Prieskum, ktorý medzi 5. a 11. marcom oslovil 220 investorov so spravovanými aktívami vo výške 630 miliárd dolárov, ukázal, že priemerný zostatok hotovosti stúpol na 4,0% z predošlých 3,8%, čistá expozícia hedžových fondov voči akciám je najvyššia od júna 2020 a alokácia hedžových fondov v komoditách je rekordne vysoká. Pri pohľade na výsledky prieskumu hlavný investičný stratég Bank of America Securities Michael Hartnett označil sentiment investorov za „jednoznačne býčí“. Aj napriek pozitívnej nálade si však dávajte na trhoch pozor. História ukázala, že veľké korekcie môžu prísť aj v časoch, keď si  väčšina analytikov myslí, respektíve dúfam v ďalší rast trhov.

Teraz najčítanejšie