Denník N

V. Rybář & kol.: Encyklopedie akčního filmu (Čitateľský denník 19/2021)

„Expolze, přestrelky, honičky: to jsou styčné body každého akčního filmu a my tři jsme na ně jako děti koukali s doširoka otevřenýma očima. Teatrální blockbustery osmdesátých a devadesátých let nás formovaly, herecké hvězdy oné éry byly našimi vzory. S trochou nadsázky by se dalo o akčních filmech mluvit jako o nepovinném školním předmětu, který jsme milovali a dodnes na něj vzpomínáme.

A protože ne každý filmový fanda a pamětník zažil zlatou éru tohoto žánru, rozhodli jsme se, že skusíme sepsat jakési základní osnovy. Do naší knihy se ani zdaleka nevešlo vše, o akčním filmu by se daly popsat tisíce stránek a byli bychom pořád jen u vyznávání bezbřehé lásky k Arnoldovým bicepsům. Ale nemusíte se bát, i kdyby nám náhodou něco zásadního uteklo, vejde se to do pokračování.“

Už takmer desať rokov sledujem online magazín MovieZone. Skupina nadšencov kinematografie sa v ňom netají svojou láskou k „pokleslým“ žánrom, ako sú horory, sci-fi, westerny či akčné filmy. A práve im, filmom plným zbraní, svalov, výbuchov a prestreliek sa rozhodli venovať svoju prvú knihu.

Encyklopedie akčního filmu je ako pravá encyklopédia zoradená podľa abecedy — nájdete v nej stručné kapitoly nielen o jednotlivých filmoch, ale aj o hercoch a herečkách, režiséroch, scenáristoch a producentoch. Dokonca je tu zopár tematických častí, v ktorých sa dozviete viac o základných žánrových postupoch, choreografiách či prúdoch ovplyvňujúcich podobu akčňákov.

Samozrejme, je to selektívny výber, prevažujú najmä filmy z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, ktoré boli pre autorov formatívne. Napriek tomu si myslím, že sa im podarilo vybrať reprezentatívnu vzorku siahajúcu od čiernobielych westernov, cez prvé misie agenta Jej Veličenstva až po digitálne omaľovánky so spomalene povievajúcimi plášťami.

IMF, Hlad a Cival (tie prezývky mohli vzniknúť naozaj len v nultých rokoch) vás s nadšením sebe vlastným zahrnú aj rôznymi pikoškami a bonmotmi. Vedeli ste napríklad, že Danny Trejo bol pred svojou kariérou jedenásť rokov v base? Tie jeho kerky sú naozajstné! Alebo že starý otec Dwayne Johnsona bol taktiež wrestler? Dokonca si zahral v jednej starej bondovke! A čo tak informácia o tom, že celá jedna generácia okolo Jackieho Chana absolvovala desaťročnú internátnu školu takzvanej čínskej opery, kde sa učila tancovať, hrať a predvádzať kung-fu ťahy?

Ak sa nemýlim, táto kniha vznikala v časovej tiesni, čo je trocha vidno na viacerých preklepoch a opakujúcich sa frázach. Rovnako aj dizajn by potreboval zásadné zmeny — ale možno bolo jeho zámerom napodobniť neumelé ilustrácie na starých VHSkách. Mimo toho nemám žiadne výhrady, veľmi som sa pri jej čítaní bavil a objavil viaceré klasiky, ktoré si ešte musím pozrieť.

A ak sa vám bude zdať, že kniha venuje málo priestoru tomu najsilnejšiemu akčnému prúdu súčasnosti — komiksovému filmu — nebojte sa. Encyklopedie komiksového filmu už vyšla. Je na ceste ku mne.

V. Rybář & kol.: Encyklopedie akčního filmu
XYZ, 2019
264 strán
*
90 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

 

Teraz najčítanejšie