Denník N

Tradiční výrobcovia majú silný základ a potenciál aj v online predaji

Ani nástup niche značiek, ktoré zaznamenali v online predaji v posledných rokoch boom, nič neubral na stabilite a potenciáli tradičných výrobcov. Príkladom je Procter&Gamble, ktorý dokázal pandémiu využiť na posilnenie pozície v tradičnom aj online predaji.

Vzhľadom na neproporčne silný rast technologických akcií, ktoré časť trhu považuje za výrazne nadhodnotené, sa do hľadáčika investorov dostávajú takzvané hodnotové akcie. Ide o prístup, ktorý asi najviac reprezentuje legendárny Veštec z Omahy Warren Buffett. Do tejto kategórie spadá aj firma Procter&Gamble, ktorá reprezentuje segment tovarov dennej spotreby a je tradičným výrobcom osobnej hygieny a pracích práškov.

Predzásobenie počas krízy prinieslo silné výsledky

Spoločnosť Procter & Gamble sa koncentruje na značkový spotrebný tovar celkovo v piatich segmentoch: skrášľujúce prípravky, starostlivosť o vzhľad, zdravotná starostlivosť, starostlivosť o textil a domácnosť a hygienické produkty pre celú rodinu. Je na trhu v 180 krajinách v maloobchode, typicky  v drogériách  a samozrejme supermarketoch so širokým sortimentom. Spotrebitelia firmu poznajú pod značkami ako Ariel, Pampers, Old Spice, Safeguard, Head & Shoulders, Pantene či Mach3. Procter&Gamble dosiahla v minulom roku tržby 72 mld. dolárov. Keďže ľudia zostali doma a v dôsledku paniky sprevádzajúcej pandémiu sa predzásobili produktami osobnej hygieny a starostlivosti o domácnosť, PG zaznamenala od marca 2020 sériu najlepších kvartálnych výsledkov za veľa rokov.

PG sa modernizuje a elektronizuje

Spoločnosť mala v úmysle kúpiť onlinového predajcu dámskych holiacich potrieb Billie, ale tento plán sa nemohol uskutočniť, keďže v decembri Federálna obchodná komisia proti tomuto obchodu vzniesla oficiálnu námietku. Pre spoločnosť je to drobný nezdar a ľudia by si mohli myslieť, že sa tento gigant nebude schopný prispôsobiť novým online predajom. Výnosy spoločnosti z elektronických predajov sa však v súčasnosti pohybujú niekde medzi 11 a 12 %, pričom ešte pred štyrmi rokmi tvorili približne 6 %.

Ako uvádza Euromonitor International, vznik značiek ako Dollar Shave Club a ďalších stáli za poklesom podielu holiacich strojčekov Gillette od PG na americkom trhu od roku 2017 zo 70 % na menej ako 50 %. Veľký nárast nákupov smerovaných priamo na spotrebiteľov priniesol vznik mnohých niche značiek  umývacích a pracích prostriedkov a výrobkov starostlivosti o pleť. Tieto odčerpali tradičným výrobcom časť zákazníkov, ktorí sa dovtedy zameriavali na produkty, ktoré mohli nájsť v obchodoch vo svojom okolí. PG dnes robí, čo môže, aby sa modernizovala, čo sa vzhľadom na jej charakter firmy „zo starej školy“ dá oceniť ako veľký krok. Vďaka zmenám v globálnej ekonomike aj vnútri firmy sa však zdá, že spoločnosť Procter & Gamble je dnes rovnako stabilná ako bola pred 20 rokmi. Aj jej budúcnosť vyzerá ružovo.

Cena akcie na prekrízovej úrovni je príležitosťou

Ak sa pozrieme na graf, vidíme, že cena akcie PG je dnes na predpandemickej úrovni. Počas marca 2020 klesla cena akcií PG na úroveň maxím z roku 2018 (pokles o 25 % zo 128 USD na 96 USD). V priebehu nasledujúcich štyroch mesiacov sa však vrátila späť a následne rast skončil v roku 2020 až na cene 139,27 USD. Nasledujúci pokles na aktuálnu predkrízovú úroveň je nový stimul, ktorý dáva solídny základ pre ďalší rast.

CapitalPanda-Peric-Procter-Gamble-investovanie
CapitalPanda-Peric-Procter-Gamble-investovanie

Výkonnosť akcií PG (tradingview.com)

 Akcie majú solídny priestor na rozumný rast

Dividenda PG je v súčasnosti na úrovni 3,16 USD, čo predstavuje približne 2,5 % z aktuálnej ceny akcie. Ak vychádzame z ceny 125,98 USD (cena akcie PG 7.3.), tak cieľovú cenu vieme odhadnúť na základe priemerného zisku na akciu a pomeru bežnej ceny voči zisku (tzv. trailing PE) na 135,86 USD. Pre porovnanie, priemerná cieľová cena podľa analytikov finance.yahoo.com predstavuje 151,44 USD. Z toho vyplýva, že akcia Procter & Gamble by mohla mať pred sebou v blízkom čase potenciálny rast na úrovni 20 %.

Teraz najčítanejšie

Jozo_Peric_CapitalPanda

Jozo Peric

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov.