Denník N

Všetko, čo ste chceli vedieť o AED (ale báli sa opýtať)

Vôbec nemusíte mať zlý pocit z toho, ak neviete, čo AED vôbec je. Prvý krok ste urobili už tým, že ste klikli na tento blog.

V skratke, AED má rôzne farby, dizajn, výrobcov, výdrž batérií, cenu. Podstata je však rovnaká. Je to malý prístroj s obrovskou silou, ktorý dokáže zachrániť ľudský život,  a čo je najlepšie, dokáže ho použiť každý. Nepotrebuje mať zdravotnícke vzdelanie.

Automatický externý defibrilátor (AED) vyzerá na prvý pohľad ako plastová skrinka. Nachádza sa na verejných priestranstvách, námestiach, v nákupných centrách, niektorých školách, na letiskách – všade tam, kde sa premelie množstvo ľudí. Vždy je označený piktogramom – bielym srdcom s bleskom na zelenom podklade. Funguje jednoducho. Ako? Predstavte si situáciu. Vo vašej blízkosti náhle skolabuje človek. Nehýbe sa a vyzerá, že nedýcha. Prepadne vás panika. Vytočíte tiesňovú linku 155. Prosím, toto urobte vždy. Operátor z linky 155 sa vás bude pýtať, či človek, ktorý skolaboval, reaguje a či dýcha. Ak to neviete v strese zistiť, poradí vám, ako na to. Ak naozaj nedýcha a niekde pri vás sa nachádza AED, operátor vám povie, kde ho hľadať. Môžete poň niekoho poslať, alebo ak ste sám, bežíte poň. Nemusíte sa báť, budete to maximálne niekoľko desiatok metrov. Ďalej by vás operátor neposlal. Vrátite sa k pacientovi, otvoríte AED a prístroj s vami začne komunikovať. Nerobím si žarty. Vydáva hlasové povely a presne vám hovorí, čo máte robiť. Po slovensky (alebo po česky, záleží od výrobcu).

Teraz popíšem postup (ktorý by vám odrecitoval AED, ktorý vám samozrejme nechá čas na jednotlivé úkony). Nalepíte defibrilačné elektródy (vyzerajú ako dve samolepky, ktoré sú spojené s AED tenkým káblikom) na odhalenú hruď ležiaceho pacienta, a prístroj zdiagnostikuje, čo sa deje so srdcom. Ak srdce fibriluje, teda nepracuje správne, prístroj vyšle elektrický výboj a nakopne ho. Fakt! Srdce začne správne pracovať. Ak však AED po diagnostike zistí, že srdce nebije vôbec, vyzve vás, aby ste začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou, teda mechanickým stláčaním hrudníka. Popritom vám bude pomáhať operátor z linky 155 a počítať s vami, v presnom rytme (frekvencia 100 až 120 stlačení za minútu) a v správnej hĺbke – 5 až 6 cm. Teraz v covidovej ére vdychy neodporúčame (s výnimkou dieťaťa alebo príbuzného).

Dôležité: Naozaj to nefunguje ako v niektorých kinohitoch, kedy sa po priložení elektród (ktoré vyzerajú ako žehličky) všetci musia vzdialiť od pacienta, v okolí praská elektrina a za tónov dramatickej hudby pacient buď precitne alebo nie.  

Nemusíte sa ani báť, že prístrojom môžete ublížiť inému alebo sebe. Použije sa naozaj vtedy, ak je to potrebné. A ako to zistiť, vám povie operátor v telefóne. Na dôvažok, AED vyšle elektrický výboj len vtedy, ak srdce nemá správny rytmus. Ak bije správne alebo nebije vôbec, výboj nevyšle, pretože ho neindikuje a ani nie je možné ho podať. Je to bezpečné. Naozaj. Pre pacienta, aj pre záchrancu.

A ešte na záver. Na Slovensku zatiaľ chýba právna úprava, ktorá by riešila oblasť AED. Operačné stredisko ZZS SR z vlastnej iniciatívy začalo už pred štyrmi rokmi pracovať na registri AED, v ktorom zhromažďuje dáta o prístrojoch v krajine, vrátane adries. V prípade potreby preto vie operátor navigovať záchrancu, aby ho použil. Okrem registra, ktorý slúži na interné účely, je na svete aj Mapa AED, na ktorej sa nachádzajú všetky AED, ktoré boli odsúhlasené vlastníkom/držiteľom prístroja.

Vo vyspelých krajinách je AED bežné. Aj u nás postupne rastie počet týchto prístrojov. Mnohé z nich majú k dispozícii aj hasiči, taktiež dobrovoľné hasičské zbory, mestské polície. Vďaka AED sa podarilo zachrániť aj u nás ľudské životy. Verím, že jedného dňa bude zelený piktogram s bielym srdcom a s AED v každej obci. A ak ho uvidíte, budete presne vedieť čo znamená a ako ho použiť😊

Teraz najčítanejšie

Alena Krčová

Pohľadom zvnútra o tiesňovej linke 155 a záchrannej zdravotnej službe.