Denník N

COVID pasy pri cestovaní potrebujeme, ale nesmú diskriminovať

V piatok sme v Európskom parlamente schválili, že zavedenie celoeurópskych COVID pasov (v angličtine Digital Green Certificate) by malo byť urgentné. Vďaka tomu by mali byť spustené v júni a dúfam, že naša vláda ich okamžite implementuje a Slovenky a Slováci nebudú čeliť zbytočnému predlžovaniu obmedzení po Európskej únii. COVID pas bude dôkazom v EÚ, že osoba bola očkovaná proti COVID-19, má negatívny výsledok testu alebo sa zotavila z COVID-19.

Na začiatok zopár faktov:

  • Ich spustenie by malo prebehnúť v júni;
  • COVID pas bude dôkaz, že osoba bola očkovaná proti COVID-19, má negatívny výsledok testu alebo sa zotavila z COVID-19;
  • ak sa teda ešte nedostanete k vakcíne, na cestovanie by vám mal stačiť test;
  • bude k dispozícii bezplatne v digitálnom alebo papierovom formáte;
  • členské štáty by mali rozhodovať, od ktorých obmedzení v oblasti verejného zdravia je možné pre cestujúcich s COVID pasom upustiť;
  • držitelia COVID pasu však nebudú mať garantované, že členské štáty už nebudú požadovať obmedzenie pohybu alebo karanténu. Členské štáty však budú musieť dať vedieť 3 dni vopred, že takéto obmedzenia budú zavedené.
  • zatiaľ je jasné, či vakcíny schválené EMA budú uznávané rovnocenne;
  • vynorili sa obavy o ochranu osobných dát. COVID pas by ich mal obsahovať len nevyhnutné minimum;
  • pasy budú zrušené, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlási pandémiu za ukončenú.

COVID pasy sú logickým krokom k tomu, aby sme v EÚ zjednodušili voľný pohyb ľudí počas ustupujúcej pandémie – Európanky a Európania nesmú zápasiť s byrokraciou a preukazovať pri cestovaní opakovane rôzne dokumenty v jednotlivých členských krajinách. Voľný pohyb ľudí v Schengenskom priestore je základnou hodnotou EÚ a jeho dočasné obmedzenie je možné zaviesť v odôvodnených prípadoch, akým je pandémia. No situácia sa mení – prichádza leto, rastie počet zaočkovaných ľudí, ktorí nie sú rizikom pri cestovaní. Ale ani my ostatní nesmieme byť diskriminovaní, ak sme sa k vakcíne ešte nedostali, alebo nemôžeme byť zaočkovaní zo zdravotných dôvodov.

Pre niektorých politikov by mohlo byť veľmi lákavé zvýšiť počet zaočkovaných ľudí zavedením obmedzení vo voľnom pohybe pre tých neočkovaných. Treba pred tým varovať, nesmie sa to stať. Po prvé, voľný pohyb po Schengenskom priestore je základná hodnota občanov EÚ a po druhé, bolo by to diskriminačné – nie všetci sa totiž zaočkovať môžu dať – mnohí ešte neprišli na rad alebo nemôžu byť zaočkovaní zo zdravotných dôvodov.

Sú tu samozrejme aj antivaxeri, ale nie je v nikoho silách odhaľovať, aký dôvod človek má na to, že sa nezaočkoval. Úlohou nás politikov nie je viesť odvetné boje proti občanom. Mali by sme jasne podporovať očkovanie, ale musíme zaručiť, že nebudú porušované práva všetkých ľudí. Som preto rád, že COVID pass bude nielen pre očkovaných, ale aj pre pretestovaných ľudí a pre ľudí, ktorí prekonali COVID.

Úlohou slovenskej vlády je zaručiť, aby nezaočkovaní ľudia skutočne neboli diskriminovaní a aby to nezostalo len na papieri. Znamená to mať prístup k spoľahlivému testovaniu, ktorým je v mojich očiach len PCR test. Dnešné vysoké poplatky za PCR test takouto objektívnou prekážkou pre všetkých nezaočkovaných ľudí sú a som presvedčený o tom, že vláda by ich mala znížiť na minimum, aby si ich mohol dovoliť každý. Či už cestuje za prácou alebo na dovolenku.

Ďalšou veľkou výzvou pre vládu bude ochrana dát. Videli sme, že NCZI tento aspekt doteraz nezvládalo. Musíme sa postarať o to, aby dáta boli naozaj dobre zabezpečené. Poistkou má byť aj informačne štíhly COVID pas, ktorý má obsahovať len nevyhnutné informácie.

Žiaľ, ani COVID pass nebude ihneď znamenať priepustku na cestovanie po Európe bez akýchkoľvek bariér. Členské štáty budú môcť naďalej prijímať protipandemické opatrenia ako je napríklad zavedenie karantény. Tieto opatrenia však budú musieť dostatočne vopred oznámiť, aby nás nezastihli nepripravených. Počas ich zavádzania sa určite objavia mnohé praktické problémy – na Slovensku by sme si mali pripraviť kapacity na to, aby tento proces prebehol čo najhladšie.

Každopádne už dnes som presvedčený, že život v Európe s COVID pasom bude jednoduchší ako bez neho a budem dúfať, že si všetci užijeme zaslúženú dovolenku bez zbytočných prekážok.

Teraz najčítanejšie

Vladimír Bilčík

poslanec Európskeho parlamentu, člen predsedníctva SPOLU-občianska demokracia a odborník na európske a medzinárodné vzťahy