Denník N

Bude zo Slovenska klérofašistický štát 21. storočia?

Foto: Fotokoláž via TASR

Klérofašizmus je krajno-pravicová forma vlády klerikálneho zamerania uplatňujúca pri výkone moci fašistické metódy.

To, že do slovenského parlamentu sa dostali zástupcovia krajnej pravice, je fakt. Prejavilo sa to pravidelnými modlitebnými seansami  pred rokovaním. V čase pandémie namiesto riešenia akútnych problémov ľudí sa zamerali na obmedzenie práv žien v oblasti interrupcií, keď iniciátorka Anna Záborská pokrytecky uviedla: „V našom návrhu nehovoríme o zákaze či radikálnom obmedzení prístupu k ukončeniu tehotenstva, no o pomoci ženám, ak stoja pred rozhodnutím podstúpiť interrupciu primárne zo sociálnych a ekonomických dôvodov.“ Podľa jej slov, novela neposunie Slovensko liberálnym ani konzervatívnym smerom, ale smerom sociálnym a prorodinným.

Videá bývalého ministra zdravotníctva M. Krajčího, kde tvrdí, že oni sú tí vyvolení Bohom, ktorých naplnil duch, aby prinášali jeho zámery na túto zem. Boh cez nás buduje svoju armádu…. Satan chce ovládnuť krajinu cez ľudí, ktorí nepoznajú Boha… Následne Eduard Heger, ktorý bol poverený vedením ministerstva zdravotníctva, hovorí ako sa máme nechať prestúpiť Duchom Svätým….

Áno, pousmejete sa nad tým, že vstúpili do sekty a kráčajú  vo vychodených stopách  jej učenia. Ale potom zrazu sa stane to, čo ste  podvedome tušili  ale stále ste sa presviedčali, že to nie je možné. Veď žijeme v 21. storočí,  nie v stredoveku!  V čase, keď sa Slovensko zmieta v pandemickej kríze – nemocnice sú preplnené, denne zomierajú stovky ľudí – Marián Kotleba, predseda fašistickej ĽSNS, predkladá návrh na zmenu ústavy a chce doplniť vetu o tom, že rodičia sú otec – muž a matka – žena. A nielen to. Chce znemožniť transrodovým ľuďom zmenu pohlavia. A ajhľa – všetci zástupcovia kresťanskej platformy hlasujú s fašistami za tento návrh.

Kto alebo čo je kresťanská platforma?  Ako odznelo z úst Eduarda Fila, predsedu Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže, v diskusnej relácii RTVS – Do kríža (Čo sa deje vo vláde?) v stredu, 24. 3. 2021, pred voľbami 2020 si kresťanské spoločenstvo dalo za cieľ vytvoriť kresťanskú platformu naprieč politickým spektrom, kde budú ľudia z KDH, KSÚ, OĽANO.

Foto: Getty images

Len si pripomeňme tých, ktorí sa neštítia kolaborovať s fašistami v potláčaní základných ľudských práv:

OĽaNO – Anna Záborská, Richard Vašečka, Mária Šofranko, Martin Čepček, Katarína Hatráková, Monika Kavecká, Milan Kuriak, Radovan Macinčin, György Gyimesi, Lukáš Kyselica, Jozef Bubnár, Peter Liba, Jana Majorová Garstková a Anna Andrejuvová.

Sme rodina – Boris Kollár, Martin Borguľa, Eva Hudecová, Ľuboš Krajčír, Ľudovíť Goga, Petra Krištúfková, Petra Hajšelová, Igor Kašper, Patrick Linhar, Jozef Hlinka, Jozef Lukáč a Miloš Svrček.

SMER-SD – Juraj Blanár, Marián Kéry, Anton Stredák, Jana Vaľová.

Nezaradení poslanci – Ondrej Ďurica, Eduard Kočiš, Filip Kuffa, Milan Mazurek, Miroslav Suja, Tomáš Taraba, Miroslav Urban.

Bojovníčka za kresťanské princípy Anna Záborská z hnutia OĽaNO – Kresťanská únia svoje rozhodnutie podporiť návrh fašistov obhajuje na Facebooku: „Dnes som podporila zmenu Ústavy SR. Takto to cítim, takto tomu verím, takto to je. V politike musíme hlasovať podľa svojich hodnôt a hľadať spoločné dobro.“ Hmm… Takže v záujme hľadania spoločného dobra, keď fašisti prídu s návrhom, že transrodoví(LGBTQ) ľudia musia nosiť označenie, aby sme vedeli, ktorí to sú. Alebo vytvoríme tábory, kam budeme transrodových ľudí transportovať a potom sa ich sofistikovane zbavovať – a Anna Záborská to „ZA BOHA, ZA NÁROD“ odsúhlasí…

A hlavne musíme démonizovať PROGRESÍVCOV, ako to najhoršie pre rozvrat spoločnosti a jej hodnôt. Toto je bežná rétorika konzervatívcov.  Túto taktiku mal Donald Trump a republikáni v USA. Americký národ sa poučil a zvolil si Joe Bidena a s ním aj progresívne krídlo. A čuduj sa svete. Burza neskolabovala, ako tvrdil Donald Trump. Dosahuje maximá. Boh nezanevrel na USA, ako tvrdil Donald Trump. Joe Biden, kresťan – katolík, ktorého ráno začína omšou v kostole, láme konzervatívcom všetky satanské predsudky o tom, – že progresívci sú skaza. Boh nezanevrel na USA, ako tvrdil Donald Trump. Vo svojom kabinete má zástupcov LGBTQ komunity, ktorí patria do špičky jeho administratívy. Prezidentovou prioritou bol Zákon o rovnosti. Momentálne tento zákon podporuje 70% Američanov. Počas prvých 100 dní v úrade prezident Biden už dávno prekročil svoj prísľub o zaočkovaní 100 miliónov ľudí. Presadil zákon o finančnej pomoci bežným Američanom a firmám, aby prežili. Jeho najväčšou prioritou je pomôcť bežným Američanom. Keď Texas vo februári zasiahli snežné búrky, ľudia boli bez vody a elektriny si to Ted Cruz, horlivý republikán, namieril do výletného rezortu Cancún v Mexiku. Progresívci ako Alexandria Ocasio-Cortez vyzbierali milióny na pomoc pre Texas. Donald Trump v najťažšom období pandémie odmietol pomôcť štátom, v čele ktorých stáli demokratickí guvernéri.

A progresívci na Slovensku? Nikdy nikoho neatakovali vulgárnymi statusmi, slovnými výpadmi. Slušne poukazujú na chyby, ktoré sa dejú. V čase, keď Slovensko má v rámci pandémie najnižšiu finančnú vládnu podporu, apeluje na vládu, aby riešila problémy bežných občanov. Chváli vládu za kladné kroky, opatrenia, ktoré vláda podnikla. Pomáhajú na komunálnej úrovni ako sa dá. Ponúkajú riešenia, stačí si pozrieť statusy. To je fakt!

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.