Denník N

Dosť hry na city, začnite konať!

Ukončenie prevádzky odkaliska Poša a jej následnú sanáciu podporilo za pár dní formou petície vyše 4700 ľudí.
 Ide o obrovskú environmentálnu záťaž, ktorá ľuďom na Zemplíne spôsobuje početné a dlhotrvajúce zdravotné problémy – v okresoch Zemplína je až 20% spontánnych potratov. Sú tu badateľné obrovské poruchy štítnej žľazy, a až u 14 žien zo 100 boli PCB namerané v enormnom množstve. V okrese Humenné ukázali testy PCB nebezpečenstvo najmä v obciach Hudcovce, Brekov, Závadka, Topoľovka, ale aj v meste Humenné.
Slovenská inšpekcia životného prostredia uložila pôvodcovi (firme v Chemko Strážske) niekoľko mimoriadnych opatrení.
Do odkaliska Poša už z areálu Chemka Strážske nebezpečná voda nepriteká.
Firma musí zabezpečiť ekologickejší prístup pri vypúšťaní odpadových vôd, a to sa jej nepáči. Začala hrať citové hry na zamestnanosť a takýmito krokmi sa snaží prekaziť plány ministerstva životného prostredia, ktoré majú za cieľ výrazne zlepšiť životné prostredie, a s tým spojené aj zdravie obyvateľov Zemplína.
Namiesto vyhrážok a hrania na city by mal začať zamestnávateľ dodržiavať zákony Slovenskej republiky a nevypúšťať nebezpečné látky do potoka a do odkaliska Poša.
Humenskí poslaneckí aktivisti by sa tiež mohli posnažiť pomôcť riešiť environmentálne problémy Zemplína, no namiesto toho opäť zosmiešňujú, kydajú a vymýšľajú si polopravdy, len aby zas a znova rozpútali nenávisť v spoločnosti. Ale už som si na to zvykol.
Kyjovský potok je konečne čistejší.
Je to prvý krok k tomu, aby sme vyčistili Zemplín od hnusných, zdravie ohrozujúcich látok. Maličkými, ale dôležitejšími krokmi sa pomaly zbavíme znečistení, ktoré spôsobili mnoho predčasných pôrodov, srdcovo-cievnych či onkologických ochorení a predčasné úmrtia.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.