Denník N

Týždeň, keď Matovič o sedem dní predbehol Krista, ukrižoval sa a zmŕtvychvstal

a keď máme konečne novú vládu, ktorá je vlastne úplne stará, len ešte zatiaľ nerozvadená

Nedeľa, pondelok – gesto odpustenia
Matovičom mesiášsky komplex prepukol naplno už v nedeľu. Nedal sa síce pribiť fyzicky na kríž ako Filipínci na Veľký piatok, ale urobil to tak po svojom, po matovičovsky. Krv nemal na chrbte ani na rukách, mal ju v očiach. Oznámil síce, že odstupuje, povedal, že berie späť všetky personálne požiadavky na ostatné strany, ale vravel aj to, že každému odpúšťa a že normálne sa riadi biblickými oko za oko a zub za zub a kto do teba kameňom, ty doňho chlebom, ale teraz nastaví druhé líce. Každému je jasné, že toto jeho vyhlásenie je len slušnejšie povedané jeho staré známe vy za to môžete, vy ste to pokazili, vy ste neobjednali testy, kvôli vám je tu 10 000 mŕtvych. Opäť sa teda poľutoval, samozbičoval sa, znovu na všetkých nabrýzgal, nazval to gestom odpustenia a ostatní sa mu za to ešte poďakovali. Vraj štátnické gesto. Čo je štátnické na tom, keď podáte demisiu, ktorá vlastne ani nie je demisiou, v situácii, keď nemáte na výber?

Žiadalo by sa zakričať: Hurá, konečne budeme mať novú vládu, ale bola by to iná radosť, bol by to smútok. Môžeme si teda len ťažko povzdychnúť a spýtať sa, načo bola táto mesačná šaškáreň vlastne dobrá a komu to prospelo. Nič sa nevyriešilo, všetko zostalo po starom, hoci všetci tvrdia opak.

Aby bolo jasné, je veľmi dôležité, že situácia sa konečne upokojila, otázka znie, či sa to malo stať takto. Budeme mať novú vládu. Zostali tam však, bohužiaľ, všetci, ktorí sú zodpovední za vládnu krízu, a ministrom financií sa stane človek, ktorý sa vyjadril, že ich rodinné financie spravuje jeho manželka Paulínka, lebo on im nerozumie. Skvelé… Koľko dáme novej Hegerovej vláde?

A toto je ešte pre vás dôležité… Sulíkovi došli gnocchi, ale má super pizza piecku, takže Matovič bude mať na obed pizzu. Tešíme sa všetci a dúfame, že sa tí dvaja nepochytia už pri príprave cesta.

Utorok
Igor si stiahol rúško, pozrel sa smutne do kamery, povedal: Nebojte sa, dobre bude a podal demisiu. Faktom je, že keď toto Matovič povedal v minulosti, vždy bolo horšie, teraz sme mu však náchylní veriť. Konečne skončil, mohlo by sa to podariť. Ak sa však Igor skutočne posadí do kresla ministra financií, stiahne si rúško, ponožky, hodí to na fb a zahlási: Nebojte sa, dobre bude, bude treba mať sa na pozore. A ešte Igor tvrdí, že za posledný rok s nami a koronou zostarol o desať.

Existuje taký vtip. Vraví jeden chlapík druhému: „Na svojich sedemdesiat rokov vyzeráš výborne.“ „Ale ja mám len štyridsať,“ ohradí sa ten druhý. Tak aby si vedel, Igor, takto sa po roku s koronou a tebou cítime my.

Edo Heger skladá vládu a treba povedať, že veľa roboty s tým nemá. Noví mali byť iba dvaja. Jozef Hlinka, ktorého nepoznajú ani spolustraníci (ale veď kto už tiež poznal Milana Krajniaka – posledného križiaka – okrem blogerov na SME?), sa chystá na ministerstvo práce a Vladimír Lengvarský na post ministra zdravotníctva. Do toho sa vkladajú veľké nádeje. Vraj je zodpovedný, rázny a vie si dupnúť. Má teda všetky vlastnosti, ktoré sa očakávajú u brigádneho generála a riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Pravdou je, že bude mať už jednoduchšiu úlohu ako Marek Krajčí, ktorý si vyžral už zľahka ustupujúcu pandémiu, ale zasa slovenské zdravotníctvo je v takom rozklade, že sa narobí ukrutne. A možno nám vysvetlí, čo bude s tým Sputnikom, ktorý Igor onehdá nakúpil a ktorý nám stále trčí niekde v sklade.

Streda 
Tak Hlinka nebude, leda tak na zahrádce. Prezidentka sa rozhodla, že Hlinku na pozíciu ministra práce a sociálnych vecí nevymenuje. Síce sa chvíľu zdalo, že Hlinka je tak trochu tichý, utiahnutý a neznámy, a ono sa zrazu prevalilo, že už za Mečiara bol poradcom ministra vnútra Gustáva Krajčího akurát v čase, keď Lexova SIS uniesla prezidentovho syna. No a Hlinka mal čisto náhodne na starosti vypracovávanie stanovísk v otázkach verejného poriadku, ochrany osôb a majetku či krízového riadenia. Nech si o našej prezidentke myslíme čokoľvek, charakter a zmysel pre spravodlivosť sa jej uprieť nedá. A každému súdnemu človeku musí byť jasné, že s hentakým pracovno-kariérnym profilom, ako má Hlinka, musí mať Čaputová mierne povedané trošku problém.

Kým pred pár dňami vláda tvrdila, že žiadne opatrenia sa meniť, zmierňovať ani sprísňovať nebudú, tak dnes sa rozhodlo, že teda budú. Tentoraz si prídu na svoje veriaci. Nikto nepochybuje o ich práve veriť, modliť sa a prosiť Boha, ale nie je úplne jasné, prečo už nemôžu tých pár dní vydržať a modliť sa doma. Boh by ich mal vypočuť hocikde. A kým oni budú prosiť o zmŕtvychvstanie Krista, my ostatní budeme musieť prosiť a modliť sa za to, aby zasa tú hnusobu nerozvláčili po svete. Ono totiž ešte ani chrámy neotvorili a už sa rozpráva o tom, že presne toto môže byť opäť zneužité a veriaci sa pokojne budú môcť presúvať aj na dlhšie vzdialenosti s argumentom, že idú niekam do Božieho chrámu. Pokojne aj cez pol republiky.

Štvrtok
Prezidentka vymenovala novú vládu. Stalo sa to 1. apríla, čo je presne ten dátum, ktorý sa pre túto vládu náramne príznačný. Všetkým je na smiech, a keby bola vymenovaná v inom termíne, zrejme by sa to ani nerátalo. Táto vláda má však jednu nespornú výhodu. Už môže prekvapiť iba pozitívne. Ak sa stane niečo zlé, niečo negatívne, nebude to žiadne prekvapenie. Bude to úplne normálne. Aspoň v súvislosti s ňou.

Okrem vymenovania vlády si ešte prezidentka povzdychla, že keby ju nevymenovala, a hlavne keby nevymenovala aj Matoviča za ministra financií, padla by kompletne celá dohoda a pokračovala by nielen Igorova vláda, ale celková kríza. Znie to síce ako vydieranie, ale dohodnime sa na tom, že presne tomuto sa vraví politika.

Sulík sa snažil vysvetliť, prečo tak rýchlo súhlasil s novou vládou a prečo si myslí, že ich spolupráca s Igorom bude už len lepšia a zmysluplnejšia. Ako sám tvrdí, má pocit, že sa mu to svojim voličom vysvetliť príliš nedarí. Ono sa mu to síce nedarí vysvetliť ani jeho nevoličom, ale to je nepodstatné. Skôr by bolo na počudovanie, ak by sa mu to podarilo vysvetliť. Pochopiť, ako za desať minút mohol súhlasiť a prijať za ministra financií človeka, ktorý bol niekoľko mesiacov pre neho pomstychtivý idiot, manažérsky, osobnostne a komunikačne neschopný viesť vládu, by dokázal iba naozaj iba úplný flegmatik a ťažký ignorant našej politickej scény. A ešte vyslovil niečo, čo znelo ako skoropochvala. A to už rozum neberie vôbec. Nech, nemusíme všetkému rozumieť.

Richard sa ešte priznal, že Igor na pozvanie na pizzu zatiaľ nereagoval, čo je vlastne dobre, lebo teda momentálne nie sú ešte pohádaní a je tu značná nádej, že aspoň politicky zažije Slovensko pokojnú Veľkú noc.

Veľký piatok
Dnes si dáme od slovenskej politiky svätý pokoj. Dosť, že trpí Kristus, nemusíme ešte aj my.

Pokojnú Veľkú noc prajem.
#nebojtesadobrebude

Teraz najčítanejšie