Denník N

Rošáda nie je šaráda

Koláž – autor. Zdroj – PIRO4D/Pixabay, TASR
Koláž – autor. Zdroj – PIRO4D/Pixabay, TASR

Tí, ktorí najnovšie zmeny v slovenskej vláde kritizujú šachovou metaforou „rošáda“ v zmysle „bezvýznamná výmena figúrok“, očividne v živote nehrali šach.

V šachu je rošáda mocný ťah, preukazujúci hráčovu silu.

Neraz je rošáda dokonca podmienkou optimálneho rozvoja hry.

Situácia hry po rošáde je dramaticky odlišná oproti situácii pred rošádou.

Dovtedy pasívna figúrka z okraja šachovnice sa dostáva do centra diania a stáva sa jednou z najmocnejších.

Naopak, najdôležitejšia figúrka – kráľ – síce nominálne naďalej zostáva najdôležitejšou, ale je odsunutá na okraj diania. Ak kráľov tím rozohrá partiu kvalitne (a najmä ak je súper slabý), kráľ si v podstate „môže dať fajront“ a do konca partie sa už nemusí pohnúť z miesta ani o centimeter. Stráži si svoju pozíciu, ale to je asi tak všetko. Hyperaktívny kráľ býva na škodu celého tímu a zbytočnými krokmi spôsobí prehru partie.

Treba dúfať, že vežiak Heger, vedomý si svojej novonadobudnutej sily, si bude počínať úspešne. Ak bude hrať silné ťahy, na svojho kráľa môže viac-menej zabudnúť a nebrať ho ďalej do úvahy. Ten mu môže z diaľky maximálne tak posielať blahoprajné telegramy.

Nehovoriac o druhej mocnej veži Kolíkovej. Tá si už v doterajšom priebehu partie agresívnymi ťahmi pozdĺž celej šachovnice (dokonca aj na vlastnej polovici!) vydobyla rešpekt (ba až strach a nenávisť) u súpera. Ale ak má byť konečným cieľom partie víťazstvo, občas treba byť takto agresívny.

Nádeje vkladám do agilného koňa Sulíka so strelcom Mikulcom.

O druhého, skúseného strelca Korčoka netreba mať žiadne obavy – často síce strieľa do veľkej diaľky a z veľkých diaľok, takže súhra s ostatnými figúrkami nemusí byť optimálna, ale nezvykne minúť terč.

Nový armádny koník Lengvarský to bude mať ťažké – nešikovná hra jeho predchodcu ho takmer vytlačila za okraj šachovnice. Musí dúfať v energickú podporu od ostatných figúrok, aby ho tentoraz nenechali v štichu samého.

Upokojujúco pôsobí prítomnosť dámy Čaputovej, ktorá si zachováva suverénny prehľad nad celou šachovnicou.

Pri pešiakoch Budajovi, Milanovej, Mičovskom, Gröhlingovi a ostatných treba najmä dúfať v ich tímového ducha a vzájomnú súhru. Hlavne aby svojím spomaleným chodom nezavadzali v hre mocnejším figúrkam…

P. S.

Tento článoček som napísal v sklamaní z dnešného kroku pánov Valáška a (Mira) Kollára, ako sa ním popýšili na Facebooku. Nezabral teda (ani) môj včerajší apel na pána Valáška.

U pána Kollára sa tvrdohlavosť dala očakávať – asi ešte musí dozrieť na úroveň svojho kolegu primátora Rybníčka, ktorý takisto najskôr bombasticky ohlasoval vznik novej strany TOSKA, kým nepochopil, že v dnešnej situácii to posledné, čo Slovensko potrebuje, je ďalšia politická strana.

Najmä nie vtedy, keď sa nám jedna z mála slušných a ešte stále silných politických strán rozpadá priamo pred očami. Aká „zhoda náhod“ (hľadám sarkastického smajlíka…), že je to práve tá, zásluhou ktorej sa obaja páni dostali do parlamentu!

Sklamal najmä pán Valášek, ktorý vždy tak múdro reční pod Hríbovou Lampou (a to sarkazmus nie je).

Nie je nič jednoduchšie ako pohodlne sa vyviezť na chrbte popularity bývalého prezidenta do parlamentu – a už po roku sa na (priznávam: ťažkú a mučivú) spoluprácu s kolegyňami a kolegami vykašlať a „budovať novú alternatívu“.

Škoda, že obaja páni neboli takto iniciatívni už pred parlamentnými voľbami vo februári 2020; potom by sme im mohli úprimne želať úspechy pri zbieraní stotiniek percenta volebných preferencií. (Koniec koncov, pri OKS sme na túto bohumilú disciplínu vycvičení už pár desaťročí.)

Teraz najčítanejšie

Alexander Avenarius

Prekladateľ, korektor, tlmočník, učiteľ jazykov, správca serverov. Milovník elektronickej literatúry a mobilných prístrojov (čiže digitálny knihomoľ), študent filozofie a filmov, polyglot, grafoman, hobby-recenzent. Tvorca alternatívneho rozloženia slovenskej klávesnice. Môj alternatívny blog je na adrese extempore.top. Svoje knižné, filmové a iné recenzie posielam – vzhľadom na prehlbujúcu sa nefunkčnosť portálov IMDb a Amazon – aj do blogu AveKritik.com.