Denník N

Diplomovaní duchovia

Tá vysokoškoláčka som, samozrejme, ja. Ale tých, ktorí sú podobní mne, je na Slovensku obrovské množstvo. Akosi však o nás nepočuť. Možnože máme stlmené mikrofóny, aby sme nerušili priebeh hodiny. Alebo pandémie. Nechceme predsa robiť problémy. My mlčíme, o nás mlčia. Ale už asi stačilo.

Je marec 2020 a vysokoškoláčka sa poteší dvom týždňom avizovaného voľna. Vezme si z internátu len to najdôležitejšie a cestou vlakom si vychutnáva prvé lúče slnka a trochu aj pocit neočakávanej voľnosti. Ešte nevie, že tá cesta vlakom je na vyše roka posledná, a že ak si náhodou nechala v internátnej izbe vyplnené protokoly z praxe, len tak ľahko sa k nim nedostane. Miesto zhovievavosti jej do emailovej schránky príde zaujímavá správa, v ktorej sa píše: „Tie protokoly musíte odovzdať, aj keď ich nemáte poruke.“ Vysokoškoláčka je zmätená. Ešte nevie, že v podobnom duchu sa bude niesť neurčitý čas jej života. Tá vysokoškoláčka som, samozrejme, ja. Ale tých, ktorí sú podobní mne, je na Slovensku obrovské množstvo. Akosi však o nás nepočuť. Možnože máme stlmené mikrofóny, aby sme nerušili priebeh hodiny. Alebo pandémie. Nechceme predsa robiť problémy. My mlčíme, o nás mlčia. Ale už asi stačilo.

V niektoré dni sedím za počítačom pätnásť hodín. Povedala by som, že to sú tie zlé. V tie uvoľnenejšie mi stačí aj päť. Hodiny od rána do večera. Prestávky, ktoré majú trvať aspoň pätnásť minút bývajú skracované aj na dve, veď tie informácie, ktoré sa dajú napísať do mailu sú oveľa podstatnejšie ako troška pohybu. Raňajky pri počítači, nechceme márniť čas. Obed občas žiaden, nevadí, schudnem. Večera pomedzi čítanie oskenovaného pdfka. Spánok. A potom odznova. Tak dlho, až sa budím s úzkosťou zo všetkého, čo musím v ten deň urobiť a s obrovskou nechuťou zapnúť znovu notebook a ťukať a čítať a držať pozornosť. Motivácia je už niekde na bode nula, a to zvyčajne študujem môj odbor s radosťou. Čo potom tí, ktorých škola ani nebaví?

Východisko už nevidím. Takto pred rokom sme si boli istí, že v septembri sa uvidíme v škole. V septembri sme si boli istí, že sa uvidíme vo februári. Teraz je apríl a my sa stále vidíme len cez fádny odraz na kamere. Držať nádej na september je zložité, mohla by ju zmietnuť tretia vlna.

Maturantom zrušili maturity. Dobre, nezávidím, nech aspoň ktosi oddychuje. Mne nezrušili vôbec nič, ba ešte mi aj pridali. Pretože teraz necestujem, tak mám viac času. Aj tak nikam nesmiem chodiť, tak mám viac času. Nemám. Naozaj nemám. Sedieť celý deň pred obrazovkou so zapnutou kamerou je pre mňa vyčerpávajúcejšie ako celý týždeň strávený v triede. Viem, že nie som sama, a viem aj to, že sú tisíce študentov, ktorí to majú ešte horšie. Neštudujem techniku ani prírodné vedy, nepotrebujem byť v laboratóriu. Teoreticky sa môj odbor dá preniesť do online sféry. Ale sociálne kontakty, internáty a samostatnosť nikdy nezdigitalizujeme.

Podľa mňa nechcem až tak veľa. Nežiadam zrušenie skúšok, učenia sa ani robenia zadaní. Toto nemá byť útok na univerzitu a najmä nie na pedagógov, ktorí sa snažia ako vedia. Chcem len zrušenie ignorovania mojej existencie. Našej existencie. Zo dňa na deň sme sa v tejto krajine stali duchmi, ktorí nikomu nezavadzajú, nikoho netrápia. Nie sú. Výskum robený na vysokoškolákoch pred pár mesiacmi preukázal, že ich psychické zdravie sa zhoršuje. Zatiaľ som však nezachytila, že by sa na tieto dáta prihliadalo. Nezachytila som ani len teoretický scenár otvorenia vysokých škôl. Možno však len nestíham počúvať, prepáčte mi preto, ak ma tieto informácie minuli. Ak som však počula celé to nič, ktoré sa o nás hovorí, prosím, zmeňte to. Začnite diskutovať o tom, že vysokoškoláci sú už tretí semester doma a dochádzajú im sily. Rozprávajte o tom, že nemôžeme chodiť na praxe, hodiny nemáme plnohodnotné a nie sme pripravení na pracovný život. Zvážte to, že sme už mesiace nevideli našich spolužiakov. My sme stále tu. Za monitormi počítačov, pohltení a dosť často stratení. Chceme sa vrátiť do života. Nemáme záujem byť len diplomovanými duchmi.

Autorka článku študuje jazyky na Univerzite Komenského. 

Teraz najčítanejšie