Denník N

Iba egoisti sa nechcú dať zaočkovať

Ilustračný obrázok, vakcína na koronavírus. Zdroj: CGTN

Už viac ako rok na Slovensku zúri epidémia koronavírusu. Zažili sme horšie aj lepšie časy, no tých desaťtisíc mŕtvych nám už nikto nikdy nevráti. Vakcína je momentálne svetlo na konci tunela a jediná možnosť, aby nepribudlo ďalších desať tisíc. Prečo teda ľudia váhajú?

Nedať sa zaočkovať je to najegoistickejšie, čo človek môže urobiť. Uznávam, niekomu môže aktuálna situácia vyhovovať (výrobcovia rúšok, reštaurácie robiace iba rozvoz, teroristi), no pre dobro celého ľudstva je potrebné sa zbaviť pandémie. Skúsme si spoločne prejsť najčastejšie argumenty prečo sú ľudia proti očkovaniu.

Bojím sa, pretože vakcína nie je poriadne otestovaná
Vakcína poriadne otestovaná je, písal som o tom už v predchádzajúcom blogu (aj s odkazmi). Ba čo viac, už máme reálne dáta z iných krajín (najmä Izraela, Veľkej Británie a USA, kde sa očkuje oveľa rýchlejšie) a aj zo Slovenska. Teraz už asi každý z nás osobne pozná niekoho, kto už má očkovanie za sebou. A predpokladám, že nikto z nás osobne nepozná nikoho, kto by na následky očkovania zomrel.

Nikto nevie, čo so mnou po očkovaní bude o 5 rokov
Okrem veštice Teodory nikto nevie, čo s nami bude o 5 rokov. Tak, ako nevieme ako z dlhodobého hľadiska na naše telo pôsobí šampón na vlasy, nosenie telefónu vo vrecku alebo sedenie na drevenej stoličke natretej farbou. No keď si pozriete nejaký rozhovor s odborníkom (slovo som zvýraznil, lebo oborník nie je neznámy človek bez profilovky na Facebooku), vakcíny sú aj z dlhodobého hľadiska bezpečné. Napríklad aj EMA (Európska lieková agentúra) hovorí, že molekuly mRNA sa v tele krátko po očkovaní rozpadnú.

Ja aj tak nikam nechodím, mne to netreba
S takýmto prístup sa môžeme stretnúť najmä u starších ľudí. Je potrebné im vysvetliť, že každý z nich niekam chodí – do obchodu, do kostola, alebo len na ulicu sa porozprávať so susedou. Pritom samozrejme každý druhý víkend príde návšteva, raz dcéra s manželom a dvomi vnukmi, inokedy sesternica z Moravy. A samozrejme, pre získanie kolektívnej imunity je potrebný každý jeden z nás, a preto aj človek, ktorý „nikam nechodí“, by sa mal dať zaočkovať. Pretože povedať „ja nikam nechodím, ja to nepotrebujem“ je egoistické.

Neviem, čo sa dáva do vakcíny, môžu ma ňou očipovať/nainfikovať/zabiť, preto ju nechcem
Zaujímalo by ma, či si ľudia, ktorí majú takýto názor, pravidelne čítajú celý príbalový leták a zloženie liekov, ktoré užívajú. Ba čo viac, určite si počas veľkonočných sviatkov dali majonézový šalát. Myslíte si, že títo ľudia vedia, čo výrobca dal do majonézy? Nebolo by jednoduchšie všetkých Slovákov očipovať/nainfikovať/zabiť radšej majonézovým šalátom, ako vakcínou? Opäť raz treba počúvať odborníkov a dať na ich rady. Neznalosť problematiky neznamená, že sa o ňu nemáme zaujímať. To je egoistické.

Ja chcem iba Sputnik
Takémuto názoru skutočne nerozumiem. Ešte by som dokázal pochopiť, že sa niekto bojí očkovania ako takého, ale odmietnuť všetky iné vakcíny okrem Ruskej je skutočne hlúpe (nie len egoistické). Keď sa nad tým zamyslíte (a ľudia, ktorí chcú iba Sputnik, s týmto možno budú mať trošku problém), tak to nedáva žiadny zmysel.

Takže vás prosím, prestaňte byť egoistidajte sa zaočkovať. Aj ak vám opatrenia vyhovujú, aj ak nechcete ísť cez leto k moru na dovolenku, aj ak neplánujete ísť na koncert alebo do divadla. Dajte sa zaočkovať. Kvôli nám ostatným. Stojíte v obchode v rade na pokladňu, zastavíte autom na prechode pre chodcov, pomáhate babičke prejsť cez prechod alebo pochválite dieťaťu aj škaredý obrázok, ktorý namaľovalo. Lebo ste ľudskí. V rámci ľudskosti sa dajte zaočkovať, ideálne čo najskôr. Aby sme mohli žiť normálny život, pretože bez toho to skutočne nepôjde.

A nezabúdajte: Čím vyššie vzdelanie ľudia majú, tým sú ochotnejší sa zaočkovať.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.