Denník N

Realitná bublina nepoľavuje v raste

Je zrejmé, že realitná bublina v Európe nepoľavuje v raste ani v týchto mesiacoch. Ceny nehnuteľností stúpajú nahor oveľa rýchlejšie ako ceny prenájmov. Pri súčasnej monetárnej politike je koniec tohto vývoja zatiaľ v nedohľadne.

Akcie spoločností na finančných trhoch rovnako ako aj nehnuteľnosti majú za sebou historicky silné jednoročné výnosy. Rast cien častokrát pripomína bublinu s bývaním z roku 2000 alebo najznámejšiu hypotekárnu krízu z rokov 2007-2009.

Zmena spotrebiteľského správania

Pandémia koronavírusu sa niesla v znamení lockdownov a nutnosti prechodu na home office. Reakciou mnohých ľudí počas Covid-19 bolo sťahovanie do väčších bytov a domov v meste, aj mimo mesta.  Vzniknuté okolnosti zároveň zhoršili aj tak vážny nedostatok nehnuteľností na predaj. Nízke úrokové sadzby viedli ďalších majiteľov nehnuteľností k tomu, aby refinancovali hypotéky a nerozmýšľali nad sťahovaním. Ďalším nezanedbateľným faktorom mohol byť strach z možnosti nákazy koronavírusom počas sťahovania. Aj keď stavebné spoločnosti zvýšili tempo výstavby v snahe udržať krok s dopytom, prejavuje sa obmedzenie rastu ponuky z dôvodu rastúcich nákladov na materiál, nedostatku pôdy a pracovných síl. K zmieneným už dlhodobým problémom prispel koronavírus obmedzením a spomalením dodávateľsko-odberateľských reťazcov a zvýšením nákladov na ochranné prostriedky pri práci.

Pokračujúci a dokonca výrazne zrýchlený „boom“ v oblasti bývania je pre predajcov a súčasných majiteľov nehnuteľnosti veľkým prínosom, zatiaľ čo potenciálnym kupujúcim s nižšími príjmami výrazne obmedzuje nákup preferovanej nehnuteľnosti.

Priložený graf zachytáva vývoj cien nehnuteľností od roku 2010 do posledného zverejneného údaju Európskej únie za tretí kvartál 2020.

ProfitLevel-Baloga-Ceny-byvania-rychlo-rastu
ProfitLevel-Baloga-Ceny-byvania-rychlo-rastu

Vynárajúca sa hrozba

Zo súčasného vývoja previsu medzi ponukou a dopytom po nehnuteľnostiach vyvolaný nedostatok domov na predaj bude aj naďalej pravdepodobne zvyšovať ceny nehnuteľností.* Historicky nízke hypotekárne sadzby sú taktiež jedným z hlavných faktorov neprestajného začarovaného kruhu výstavby, no nedostatku bývania. Dôvodom pretrvávajúcich nízko úročených hypoték je nastavená politika centrálnych bánk zameraných na podporu inflácie a  ekonomiky.

V posledných týždňoch sa častejšie diskutuje o perspektíve a hrozbe rastu inflácie. Toto inflačné strašenie prichádza v čase, keď vláda rozbieha masívne stimulačné opatrenia na záchranu štátov, podnikov a spotrebiteľov v mene boja proti pandémii.

Vynára sa príležitosť

Historicky nízke úrokové sadzby, kvantitatívne uvoľňovanie a hrozba rastúcich cenových tlakov vyvíjali v minulosti tlak na americký dolár, ale čiastočne aj trh s kovmi ako poistky proti inflácii.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.