Denník N

Týždeň, keď sa Matovič znížil na úroveň Fica a potom aj Danka

a už tam zostane a nikdy sa z toho nevyhrabe. Aj keby nám práve Maďari schválili na použitie na Slovensku ruskú vakcínu.

Pondelok
Ticho pred búrkou.

Utorok
Slovensko sa zobúdza do pracovného týždňa.  Politici začínajú pomaličky úradovať, Štátny ústav na kontrolu liečiv vydal stanovisko, že nemôže vydať k Sputniku V žiadne stanovisko, lebo nedostal z ruskej strany kompletné podklady, že mu chýba len nejakých mizerných 80 % a že vakcína, ktorú skúma, aj tak nie je tá istá, o ktorej sa písalo v Lancete, a má iné vlastnosti. Policajtom je v zásade jedno, čo sa odohráva na cestách, neriešia migrácie cez okresy, nezaujímajú ich doklady áut ani vodičov. Je utorok po Veľkej noci, a tak hľadajú ochlastov a alkoholikov za volantom. Inak je to taký normálny bežný deň. Nič nenasvedčuje tomu, čo sa na nás chystá vo štvrtok.

Streda
Zhruba pred týždňom sa bývalý minister Krajniak takto hotoval na fb: „Po dôkladnom zvážení som sa rozhodol, že nebudem členom vlády Eduarda Hegera. Aj preto, že som dal demisiu s vedomím, že podávam demisiu a nie ako ’vydierku’ s tým, že sa okamžite ’hlásim do služby’. To je moja reflexia posledných týždňov.“

Takže reflexia mu vydržala sedem pracovných dní. Pri zažmúrení oboch očí a zapchaní si ľavej nosovej dierky, v ktorej máme i tak priehradku, mu môžeme uznať, že to skutočne nebolo okamžite. Sedem dní je dostatočne dlhý čas na to, aby sa jeho správanie už nedalo považovať za vydierku. Či?

Na tomto príklade je krásne vidno, že v tejto strane je vyprázdnený nielen Boris Kollár, ale ľudsky i samotná strana.

Štvrtok
Prišla búrka. A to nielen v súvislosti s počasím. Matovič nepovedal nikomu nič a zmizol do Ruska. Odtiaľ vypisoval na facebook niečo o šialenom ratlíkovi, ktorý na Slovensku spochybňuje vakcíny, o psej povinnosti za ne zabojovať a zachrániť milióny životov (skoro to vyzeralo, že je vyštudovaný veterinár). Vynadal novinárom do idiotov, čím sa dostal na úroveň Róberta Fica (veľká gratulácia, Pavlínka posiela veľkú pusu do Moskvy), a napísal, že Rusi žiadajú vrátiť všetky vakcíny, ktoré nám doteraz dodali. Vraj kvôli tomu, že SR porušila zmluvu. O akej zmluve je reč, však nikto ani len netuší, keďže ju nikto nevidel ani nebola nikde zverejnená.  A okrem toho ani nikto netuší, prečo sa tam vlastne trepal, keďže už nie je predseda vlády, ale minister financií a toto nie je v jeho kompetencii. (Áno koaličná partička to odôvodnila tým, že on urobil ten obchod, v jeho záujme je dotiahnuť ho do konca. Veď čo už mala na to povedať, ak ho nechcela do nepríčetnosti vytočiť hneď v prvý týždeň vládnutia novej vlády?)

A, samozrejme, nezabudol sa opäť poľutovať. Spomenul Krajčího popravu, napísal, že si vzali aj jeho hlavu. Zdá sa však, že hlava zostala, len mozog mu chýba. Kopať za Rusov a spochybňovať štátny ústav, ktorý nebol doteraz nikým spochybnený, je zasa pre zmenu na úrovni Andreja Danka (už len pobozkať výložky). Chápeme, Matovičovi ide o veľa. Každému príčetnému je jasné, že nákupom Sputnika zariskoval a veľmi mu to nevyšlo. Snaží sa to zvrátiť, aby nebol za hlupáka, bohužiaľ, hranica bola prekročená, tuto už neexistuje cesta späť.

Najkrajšie na celej veci je, že Rusi chcú vakcíny vrátiť preto, lebo sme ich dali skontrolovať necertifikovanému ústavu. Prečo si ich nedali ocertifikovať, schváliť a nepožiadali o európsku registráciu oni sami a zásobujú nimi celý svet, samozrejme, nevysvetlili.

Piatok
Matovič si odskočil na tlačovku, na ktorej chcel vysvetliť celú situáciu okolo Sputnika V. Povedal si svoje, novinárom neumožnil klásť mu otázky, následne im zdrhol a zamkol ich na ministerstve, a tí idioti namiesto, toho aby napísali, že Matovič zasa bohapusto klamal, napísali, že na tlačovke sa dopustil určitých nepresností a tak trochu zavádzal.

Na ministerstve ešte ani nestihli odomknúť dvere a Matovič už sedel v Maďarsku, kde prišiel žiadať ich ministra zahraničných vecí a Viktora Orbána o pomoc pri posudzovaní Sputnika V. A keďže Maďarsko je známe mimoriadnou náklonnosťou k Rusku a Číne a k ich vakcínam, ktorými už veľmi intenzívne očkujú všetko, čo sa mihne v okolí očkovacích centier, tak je jasné, aké budú výsledky laboratórnych testov. Vakcína prejde, vyhlási sa za bezpečnú a spôsobilú na očkovanie a nikoho v Maďarsku, a Matoviča už tobôž nie, nebude vôbec vyrušovať, že prešla hoci bez podkladov dôležitých na komplexné posúdenie. Maďarské laboratórium nemá jednoducho nijakú, ani len čisto teoretickú možnosť vakcínu zamietnuť.  A potom už môžeme vyzvať hrdinov, pravých Slovanov, aby sa podujali nastaviť plece bratskej pomoci.

Krajniak je opäť ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. Čaká sa na to, kedy sa vráti Krajčí.

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/