Denník N

Minister premiérskej stoličky

Igor Matovič dnes urobil zo seba terč na tvorenie vtipov na internete. Šiel do Ruska zabrániť snahám o nedovezenie celej zásielky Sputnika na Slovensko a výsledkom je, že Rusi žiadajú návrat aj dodávky, ktorú ex-premiér vítal na letisku.

Pamätáte si na vládnu krízu? Zrejme áno, bola len nedávno. Igor Matovič sa odmlčal, prestal písať na Facebook, prosil o druhú šancu. Jeho pešiaci vraveli všade o jeho prerode, obhajovali to práve jeho neaktivitou na Facebooku. Nepomohlo. Igor Matovič musel odísť z postu premiéra. Pôvodne sa rátalo aj s jeho odchodom z vlády, no po veľkom odpustení a prirovnaní sa k Ježišovi stačilo koaličným stranám aj len výmena postov medzi Hegerom a Matovičom.

Vráťme sa ale do súčasnosti. Minister financií Igor Matovič sa dnes vybral do Ruska. Chcel rokovať o Sputniku. Áno, správne. Minister financií sa vybral rokovať o vakcíne. Neurobil to potichu. Oznámil to typickým statusom, išiel zabrániť snahám o nedovezenie celej objednávky Sputnika. Znova. On, ako minister financií. Dopadlo to veľkolepo. Rusi žiadajú návrat aj toho, čo už na Slovensko prišlo. Tej časti dodávky, ktorú bol Matovič vítať na letisku. Reakcia prišla rýchlo. Premiér, teda ospravedlňujem sa, minister financií prišiel s ďalším statusom. „Gratulujem idioti“, plus obviňovanie Denníka N a sľúbená tlačovka.

Vrátime sa však opäť v čase. Niečo podobné sa tu už stalo. Róbert Fico musel odísť taktiež z postu premiéra, odišiel do parlamentu a sedel tam „len“ ako poslanec. Každému bolo jasné, že je to len kozmetická úprava a všetko naďalej riadi šéf, no Fico sa stiahol, zistil, že to bude rozumnejšie. Igor Matovič to však nedokázal. Ex-premiér sa ani nehrá na to, že už tomu nevelí. Z postu ministra financií dokazuje, že ma na háku všetkých koaličných partnerov, aj svojho premiéra, ktorému neochotne predal svoju stoličku.

Je to však prekvapenie? Nie je. O to hlúpejšie vyzerá Richard Sulík a Veronika Remišová. Nežiadali totiž odchod Matoviča z vlády, čím len oddialili koaličnú krízu. Je len otázkou času, kedy Matovič napíše posledný status o idiotoch, ktorí povalili vládu, lebo chcú návrat mafie.

 

Teraz najčítanejšie