Denník N

Najlepšia cashback VISA karta s benefitmi na trhu a zároveň rozumná brána do sveta kryptomien

Dnes si bližšie rozoberieme, ako sa dostať z môjho pohľadu k najlepšej cashback VISA karte aj s praktickými benefitmi. Zároveň si predstavíme a zaktualizujeme informácie o tomto projekte ako celku a ako sa za tých pár mesiacov posunul vpred. Som veľmi rád, že mnohí z Vás už túto alternatívu aktívne používajú a môžem len dodať, že v posledných mesiacoch dosiahol projekt crypto.com ďalšie nové a významné pozitívne míľniky.

Odkedy som prvýkrát písal na svojom blogu o cashback karte VISA CRO ako aj o celom crypto.com projekte ako takom, uplynulo len pár mesiacov. Ľudia, ktorí sa rozhodli na základe môjho blogu dať tomu projektu šancu, majú nepochybne dôvod na široký úsmev a to si stále myslím, že sme len na počiatku jedného veľkého prelomového projektu. Rozhodol som sa však napísať tento nový blog, vzhľadom na významné a pozitívne míľniky, ktoré tento projekt medzitým dosiahol a aktualizovať informácie ako v súčasnosti tento projekt využívam ja vo svojom praktickom živote. Čo máme teda nového ? Poďme sa na to pekne spoločne pozrieť.

Nové a nižšie hodnoty „stakingu“ pre vydanie VISA CRO karty

Začiatkom marca prešli v projekte na nové fixné hodnoty stakingu pre jednotlivé úrovne VISA CRO kariet, ktoré sú teraz vyjadrené v lokálnej mene a nie fixným počtom potrebných CRO. V praxi to teda znamená, že vzhľadom na stúpajúcu cenu CRO na burze, sa karty prakticky zlacnili, aj keď samozrejme opäť pri stakingu voči karte príde k nákupu daného počtu CRO podľa aktuálneho kurzu a zablokovaniu takto nakúpených CRO na 6 mesiacov, Takto nakúpené CRO nie sú kúpnou cenou alebo poplatkom za vydanie danej karty, nakoľko po 6 mesiacoch sa môže človek rozhodnúť čo s nimi urobí a či chce ďalej VISA CRO kartu využívať, alebo CRO jednoducho predá za v tom čase aktuálnu cenu a vyberie si naspäť EUR. Samozrejme naďalej platí, že človek je vystavený dopadom kolísania kurzov CRO na burze a teda v prípade rastu ceny CRO oproti jeho pôvodnej nákupnej cene na tom bude vlastne zarábať a opačne. Ak sa pozrieme napríklad z môjho pohľadu na najvýhodnejšiu kartu pre bežných ľudí = Ruby Steel, je potrebné alokovať na staking CRO v hodnote 350 EUR, kým pred zavedením nového systému to bolo vzhľadom na vtedy aktuálnu cenu CRO aj viac ako 900 EUR. Benefity kariet zostali identické a nemenili si a detailný prehľad nájdete na tomto porovnaní. Pre rodiny, ktoré majú vyššie mesačné výdavky, stojí za zváženie 3 úroveň karty s 3% cashbackom a preplatením mesačného poplatku za Netflix v plnej výške ako aj prístup do leteckých salónikov po celom svete.

VISA CRO cards compareRegistráciu a vyžiadanie VISA CRO karty môžete spraviť stiahnutím aplikácie vrátane 25 USD vstupného bonusu v CRO cez tento LINK.

Odporúčam tiež vrátiť sa a prečítať si môj blog, ako si nastaviť efektívne celkový cashback systém a benefitovať tak zo svojich nákupov naplno. Detailnú „kuchárku“ nastavenia cashback systému nájdete na tomto LINKU.

Vydávanie virtuálnych kariet VISA CRO

Ďalšou vynikajúcou správou je spustenie vydávania virtuálnych VISA CRO kariet, čo výrazne urýchlilo možnosť začatia využívania cashbacku a benefitov oproti pôvodnému systému, kedy ste aj mesiac a viac museli čakať na doručenie fyzickej karty. Virtuálne karty sa vydávajú zväčša do 3 dní od verifikácie registračných údajov a človek môže ihneď po vydaní tejto karty začať čerpať všetky výhody s ňou spojené. Samozrejme s odstupom času mu dorazí aj fyzická metal VISA CRO karta. Aktuálne to v Európe trvá v priemere 30 dní, ale závisí od úrovne karty a aktuálneho záujmu. Virtuálna karta môže byť pokojne nahratá ihneď aj do Curve aplikácie, ak ju využívate ako som popísal v nastavení cashback systému. Vydávaním virtuálnych kariet sa vyriešil najväčší problém zákazníkov crypto.com, kedy sa vzhľadom na obrovský záujem a nárast užívateľov čakalo historicky neraz aj niekoľko mesiacov na výrobu a doručenie fyzickej karty.

Spustenie vlastného mainnetu Crypto.org

Koncom marca došlo k naplnenie prelomového míľnika, ktorým bolo spustenie vlastného mainnetu a teda prechod CRO na vlastnú blockchain sieť. Celkovo 5 miliárd CRO bolo pridelených natívnym CRO stakingom, ktoré sa v súčasnosti pohybujú na úrovni ~ 30% p.a. pre aktívnych účastníkov siete. Časom sa dá očakávať postupné klesanie úročenia v rámci DeFi wallet stakingu k 20% p.a., čo aj po odpočítaní odmeny validátora siete je naďalej veľmi atraktívne. Používatelia môžu migrovať ERC20 CRO na pôvodné CRO priamo vo svojej peňaženke DeFi pomocou jednoduchého nástroja na migráciu. Mainnet Crypto.org tiež obsahuje ďaleko nižší transakčný poplatok ako sieť Ethereum, ktorá bola doteraz pre CRO využívaná. Ďalej sa môže pochváliť kratšou dobou spracovania v porovnaní so sieťou Ethereum, čo umožňuje používateľom vkladať a vyberať svoje pôvodné CRO efektívnejšie ako ERC20 CRO. Prakticky to pre mňa napríklad znamená, že za výber a spracovanie transakcie v mainnete platím smiešnych 0,001-0,002 CRO a prevody sú väčšinou realizované a vysporiadané do 5 minút.

Čo to ale prakticky znamená pre jednoduchého užívateľa ? Ja osobne si všetky voľné CRO šetrím a presúvam do vlastnej bezpečnej DeFi wallet, kde ich následne úročím a zhodnocujem u vybraných validátorov. Odporúčam každému vytvoriť si takúto peňaženku a to nielen v mobilnom telefóne ale inštalovať si aj následne príslušnú desktop Beta verziu, lebo iba tu sa dá zatiaľ na rozdiel od mobilnej aplikácie vyberať daný pool validátora na úročenie voľných CRO. Je dôležité preto vybrať si kvalitného validátora siete a rozumný pomer jeho poplatkov, ktoré sú v rozmedzí 0%-15%. Napríklad ak si vyberiete validátora, keď je aktuálne úročenie na DeFi wallet 20% a on má poplatok 10%, dostanete efektívne 20%-2% = 18% netto úrok. Úročenie sa mení pribežne počas dní a malo by postupne klesať k cieľovým 20%.   Pre mňa osobne ako Buy and Hold dlhodobého investora, je toto najlepšou cestou dlhodobého zhodnotenia mojich postupne našetrených CRO a nevyrovná sa tomu ani doteraz odporúčané Superchargers a Syndikáty, ktoré som detailne popisoval v tomto BLOGU. Nižšie uvádzam potrebné linky na stiahnutie DeFi wallet, tak mobilnej ako aj desktop verzie. Odporúčam tento kvalitný Validator pool, ale samozrejme môžete si zvoliť akýkoľvek iný podľa chuti a preferencií.

Ako si teda môžeme presunúť a úročiť voľné CRO ?

  • v prvom rade inštalácia a vytvorenie vlastnej DeFi wallet, ktorá sa prepojí s crypto.com aplikáciou v telefóne a pribudne Vám tak pri výbere CRO z crypto.com (Transfer – Withdraw) aj možnosť Crypto.com DeFi Wallet. Práve cez túto možnosť si posielate voľné CRO z aplikácie crypto.com do crypto.com DeFi wallet. Link na inštaláciu nájdete v App store / Google store pod názvom „Crypto.com Defi Wallet“. Následne si založte novú DeFi wallet.
  • určite si zapíšte a bezpečne uložte Recovery phrase pri zriadení Defi wallet a taktiež pri prevodoch medzi crypto.com a DeFi wallet vždy využívajte prednastavenú CRO sieť a nie ERC20, ktorá má rádovo – skutočne násobne vyššie poplatky.
  • odporúčam tiež inštaláciu desktop verzie do počítača alebo notebooku, nakoľko zatiaľ len tu si môžete zvoliť vlastného validátora na úročenie. V mobilnej aplikácii Vám bude priradený automaticky, ale dúfam, že tam časom táto funkcionalita pribudne tiež. Stránka na stiahnutie desktop verzie je na tomto LINKU a budete zrejme musieť povoliť výnimku Firewallu na jej inštaláciu. Vyberte si Váš operačný systém, ktorý využívate a prihláste sa do svojej vytvorenej DeFi wallet cez Recovery phrase, ktorú ste dostali pri zriadení DeFi wallet v mobilnej appke.
  • potom už stačí previezť z aplikácie crypto.com Vaše voľné CRO do crypto.com DeFi wallet a následne ich môžete cez Delegate Funds dať na staking k vybranému validátorovi. Ja osobne využívam zatiaľ [SG] X Staking ako vidíte zo zvolenej adresy validátora. Ten má zatiaľ pre apríl nulový poplatok, ktorý postupne bude len mierne rásť na 3,5%. Páči sa mi jeho profesionalita, bezpečnosť a tiež, že sám alokoval 100.000 vlastných CRO. O Vaše CRO sa nemusíte obávať, že by s nimi akýkoľvek Validátor „ušiel“. To nie je v zmysle protokolu prakticky možné, takže ostáva len riziko zlyhania projektu crypto.com ako celku.
  • úročenie CRO viete založiť aj v mobilnej appke DeFi wallet cez príkaz Earn v pravom dolnom rohu, ale ako píšem tam Vám appka pridelí automaticky Validátora a nemôžete si ho sám vyberať, preto som ja volil postup ako som to popísal vyššie.
  • dôležité je, ponechať si vždy aspoň 5-10 CRO voľných bez úročenia u validátora, lebo ak tam dáte všetko nebudete mať čím platiť transakčné poplatky, preto určite nikdy nedajte na úročenie úplne všetky voľné CRO a niečo si ponechajte len tak voľne na DeFi wallet. Taktiež je dôležité vedieť, že keď budete chcieť vybrať svoje úročené CRO je tam 28 dňová „výpovedná lehota“, kedy čakáte na svoje CRO a neúročí sa Vám. Nemôžete teda zo dňa na deň skákať hore dole medzi validátormi, alebo si každý deň rozmyslieť či chcete úročiť alebo predať CRO. Odporúčam preto úročiť voľné CRO, ktoré určite nebudete potrebovať nasledovný mesiac.

Ďalšie pozitívne novinky a správy

  • Crypto com malo vo februári už 10 miliónov aktívnych užívateľov a prudko expanduje po celom svete.
  • VISA oznámila Global Alliance Partnership s Crypto.com a označila ich za svojho Visa Principal Member, čo je výbornou správou pre kredibilitu projektu.
  • Crypto com zabezpečila priamu poistku vo výške 360 miliónov USD, ktorú viedol Arch Underwriting na Lloyd’s Syndicate 2012. Nová politika zvyšuje celkové poistenie kryptomeny vrátane priameho a nepriameho krytia prostredníctvom depozitárov.
  • Crypto com sa spojilo s renomovanou spoločnosťou na analýzy Blockchainu a bezpečnosti Chainalysis na verifikáciu a zvýšenie bezpečnosti celého systému.

Všetky tieto pozitívne správy sa určite podpísali pod výrazný rast nielen počtu aktívnych užívateľov, ale nepochybne aj na raste samotnej ceny CRO, ktorá sa za posledné 3 mesiace viac ako strojnásobila.

 

Ako celý tento projekt využívam ja ?

  • všetky nákupy platím výhradne VISA CRO kartou a zbieram cashback v CRO, ktoré si následne raz mesačne presúvam do DeFi wallet a dávam na dlhodobé úročenie
  • CRO nepredávam bez ohľadu na vývoj ceny – pre mňa je to projekt na 10 rokov+
  • prestal som využívať akékoľvek iné možnosti ako Crypto Earn v crypto.com appke, Supercharger alebo Syndikát, lebo to sa jednoducho úročeniu na DeFi earn nevyrovná
  • každý mesiac si pravidelne dokupujem za rovnakú sumu ďalšie hlavné kryptomeny, tak aby som využíval Dollar cost averaging stratégiu pri vysokej volatilite kryptomien
  • ostatné nakúpené kryptomeny úročím dlhodobo, buď v appke alebo v DeFi wallet, podla toho kde mám lepšie podmienky.
  • držím sa pravidla, že kryptomeny tvoria maximálne 5% môjho investičného portfólia a sú len jeho korením, nie základným pilierom mojich investícií

Pre mňa osobne je tento projekt určite unikátnou kombináciou efektívneho cashback systému, praktických benefitov ako Spotify a Netflix a v neposlednej rade diverzifikovaním mojich investícií ( aj keď opatrne a s pokorou) do tejto triedy aktív. V roku 2020 sa mi práve táto trieda aktív zhodnotila o viac ako 192%, ale samozrejme chápem, že volatilita a neistota je tu obrovská. Pohľad na moje celkové portfólio a jeho zloženie nájdete na TOMTO LINKU.

Pevne teda verím, že to bude praktický pomocník a inšpirácia aj pre Vás osobne.

 

#unikdoslobody #investovani #investovanie #pasivnyprijem #financnanezavislost #financnasloboda #motivace #motivacia #investiciedoakcii #financnevzdelavanie

#financnagramotnost #pasivneinvestovanie #alternativneinvesticie #fintech #financneplanovanie #setrenie #osobnefinancie

Chcem ti pomôcť odísť zo systému, ktorý tu fungoval mnoho rokov. Ideš do práce, zarobíš, minieš, užiješ. Doži sa dôchodku a všetko bude ako tak OK. Toto je už prežité. Ja Ti ponúkam únik, aký som absolvoval ja sám. Únik do slobody (#unikdoslobody).

 

Disclaimer: Investovanie a obchodovanie na burze ako aj iných popisovaných investičných produktoch nesie svoje riziká. Na tejto webovej stránke nedávam žiadne investičné odporúčania alebo rady, neposkytujem žiadne investičné poradenstvo, prezentujem iba vlastné názory, postrehy, skúsenosti a myšlienky. Dôsledne odporúčam každému urobiť si vlastnú analýzu pred uskutočnením akéhokoľvek investičného rozhodnutia či už na burze alebo mimo nej, prípadne sa poradiť s profesionálom. Nenesiem zodpovednosť za Vaše investičné rozhodnutia.

Teraz najčítanejšie