Denník N

Igor Matovič utajený konšpirátor QAnonu – najväčšia škodná Slovenska.

Foto: TASR/M. Baumann

Pozrime sa spolu, do čoho sa neriadená strela Igor Matovič, snaží vtiahnuť Slovensko.

Už vyše roka zažívame situáciu, v ktorej sa USA  ocitli po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta. Aj Matovič v predvolebnej kampani oklamal voličov svojimi videami a la reality show a vyhláseniami, ako bude bojovať za Slovensko, v ktorom sa bude dobre žiť. Už vtedy sme si mohli všimnúť jeho sklon ku konšpiračným teóriám. Akonáhle sa stal premiérom, naplno začal skutočnú tvár. Za necelý rok dokázal to, čo sa nepodarilo žiadnemu premiérovi pred ním. Zdecimoval celú spoločnosť, pourážal koho mohol, nastúpil na cestu osobnej pomsty voči každému, kto vyjadril odlišný názor alebo s ním nesúhlasil.

Po vládnej kríze, ktorá bola zažehnaná výmenou stoličiek medzi Matovičom a Hegerom, sme si mohli od koaličných partnerov vypočuť ,s akým veľkým pátosom ďakovali i Matovičovi za štátnické gesto, keď sa vzdal stoličky premiéra. Človek mal pocit, že im to bolo doslova prikázané. Najservilnejší v ďakovaní bol podpredseda NR SR, Juraj Šeliga. Po necelých dvoch týždňoch sa začína maslo na hlave Sulíka a Remišovej prudko topiť a  stekať po tvári. Napriek tomu, že sa im Matovič zvesela smeje do tvárí, oni statočne čušia,  usilovne šúchajú nožičkami  a dávajú vyhlásenia, ako  je všetko v poriadku. Sulík určite udržiava svoju pizza piecku rozzžhavenú  v blahej nádeji, že Igorko príjme pozvanie na jeho kulinársky hodokvas. Držím palce,  nech len čaká…

To, čo dokázal v priebehu 24 hodín (8. – 9. 4),  hraničí s ohrozovaním zvrchovaných štátnych záujmov. Podľa  kompetenčného zákona nemôže člen vlády vycestovať na zahraničnú pracovnú cestu bez toho schválenia vládou SR. Rovnako  má každé ministerstvo kompetencie, v rámci ktorých môže vyvíjať svoje aktivity. Matovič porušil všetko a svojvoľne si behá po zahraničných cestách degraduje pritom slovenskú diplomaciu, vedcov, inštitúcie a ohrozuje naše záujmy. Najnovšie sa pustil do intenzívneho šírenia konšpiračných teórií  na Facebooku  aj na  tlačovkách. Toto všetko stvára človek, ktorému podľa oficiálneho prieskumu nedôveruje viac ako 80 % Slovákov.

Matovič sa nechal diktátorským režimom v Rusku zatiahnuť do rokovaní, na zvládnutie ktorých nemá žiadne predpoklady. Zároveň sa obrátil na skorumpovanú autokratickú vládu Viktora Orbána, ktorú na sociálnych sieťach a svojich „plačovkách“ velebil ako najväčších priateľov Slovenska a  potupil pritom našu diplomaciu.

Takže 1. apríla 2021 nacionalistický vodca Orbán spojil sily s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a Matteom Salvinim, vodcom strany Liga Severu za účelom vytvorenia novej pravicovej politickej aliancie  európskej úrovne. Salvini pred stretnutím v Budapešti uviedol, že cieľom alliancie je „urobiť Európu opäť skvelou a vrátiť sa k jej pôvodným hodnotám“. Čo tomu predchádzalo?

Foto: FT Montage AFP EPA

Fidesz bol roky jedným z najvýznamnejších členov skupiny EPP (frakcia Európska ľudová strana). Ale vzťah Fideszu s EPP bol napätý z dôvodu Orbánových postojov k otázkam, ako sú vláda zákona, sloboda tlače a ľudské práva, ktoré odporujú európskym hodnotám. Ako sa Maďarsko začalo uberať  smerom doprava, rozpory narastali.Vyostrili sa natoľko, že začiatkom marca 2021 bola EPP pripravená zmeniť svoje vnútorné pravidlá s cieľom potrestať politické strany, nielen jednotlivých europoslancov. Keď si Orbán uvedomil, že je odsúdený na zánik, v záujme zachovať si imidž, rozhodol sa vystúpiť z  EPP. Takže momentálne je 12 europoslancov z Fideszu nezaradených, t. j. ich postavenie v Európskom parlamente je značne oslabené.

Orbán aj Morawiecki šéfujú pravicovým vládam, ktorých právne predpisy Európska komisia a Európsky parlament často kritizujú za ich protiliberálny a autoritársky vývoj. Spomeňme si však, že  aj americká administratíva s  Joe Bidenom zaradila  Maďarsko a Poľsko do zoznamu diktátorských krajín. Horšiu pozíciu má Poľsko, ktorého obrana je závislá na Spojených štátoch.  Biden bude, na rozdiel od laxného prístupu Trumpa, oveľa striktnejší pri dodržiavaní zásad právneho štátu, s čím má Poľsko aj Maďarsko problém. Biden sa tak môže pridať k snahám Európskej únie a vyvinúť tlak na obe krajiny. Biden sa zaujíma o obnovenie vzťahov s hlavnou európskou politikou, ktorá bola poškodená počasTrumpovej éry. Je zrejmé, že aliancia troch populistov podkopávajúcich európsku integráciu, ktorá podporuje „hodnoty“ ako je boj proti rodovej rovnosti, nebude pre neho žiadnym partnerom.

V spoločnom vyhlásení týchto troch politikov sme sa nedozvedeli žiadne  konkrétne informácie/kroky. Ohlásili vzájomnú spoluprácu a vyjadrili svoj názor k súčasnej Európe.

To, čo odznelo na tlačovej konferencii bolo úprimne povedané desivé. Všetci trajapoužívali paranoidný jazyk radikálnej, extrémnej pravice, ktorá je nepriateľská voči liberálnemu Západu. Vypočuli sme  si víziu Európy, ktorá sa ocitla/ocitne v nebezpečenstve, obkľúčená vonkajšími, ohrozená vnútornými nepriateľmi, zradená jej elitami a upadajúca.

Salvini hovoril o „islamistoch pred bránami Európy“. Morawiecki o zvedení Európy na nesprávnu cestu elitami, ktoré ju vytrhli z tradičných kresťanských koreňov a vedú do neznáma. Orbán vykreslil apokalyptické snímky o súmraku Európy a  zdôraznil, že európske špičky sa snažia vniesť na kontinent ideologický teror a presvedčiť nás, že konzervatívne názory sú extrémistické.

Foto: Reuters/AFP

Zdá sa, že iniciatíva Budapešť – Rím – Varšava nie je šitá na mieru súčasnému prezidentovi USA, ale Trumpovi, ktorý Európsku úniu vnímal ako konkurenciu, bol zástancom jej rozkladu a silným podporovateľom Brexitu. Maďarsko aj Poľsko boli silnými podporovateľmi Trumpa. Vo svojej politike stavili na Trumpa a teraz sa formou konšpiračných teórií snažia zachovať si tvár a vytvoriť vlnu populizmu, na ktorej sa budú niesť.

Ak sa Matovič snaží spojiť svoje sily s touto skupinou pomocou šírenia konšpiračných teórií , tak má Slovensko veľký problém s hodnotovou orientáciou. Výsledkom jeho šialeného vyčíňania, dehonestácie špičkových vedcov, ohrozovania suverenity SR bude len jedno. Odchod odborníkov, vedcov a mladých vzdelaných ľudí do zahraničia, kde budú mať dôstojný život, finančné zázemie a ideálne prostredie pre svoj odborný rast.

 

Teraz najčítanejšie

Róbert Eisner

Tlmočník-prekladateľ, ESP lektor. Člen Progresívneho Slovenska.  Profesijné skúsenosti v oblasti medzinárodných vzťahov, bilaterálnej a multilaterálnej spolupráce, ocenenia a vyznamenania: Honorary Texan Degree - ocenenie udelené guvernérkou štátu Texas Ann Richards, CRUZ DE ALFONSO X EL SABIO - Rytiersky rád udelený Španielskym králom Juanom Carlosom I.