Denník N

Jazdím Čiernu Stredu: Z bicykla je každé miesto úžasné

Jazdím Čiernu Stredu je cyklistický klub, ktorého cieľom je spájať cyklistky prostredníctvom pravidelných, čisto ženských jázd. Dodáva ženám odvahu jazdiť, objavovať nové trasy a pracovať na svojej kondičke. Medzi jeho hlavné priority patrí zviditeľňovanie ženskej amatérskej cyklistiky, zdolávanie vlastných limitov a vytváranie nových priateľstiev. Ako sa mu to darí, sme sa rozprávali s jeho hlavnými členkami Gabikou, Zitou a Líviou.

Ako sa zrodila myšlienka na založenie čisto ženského cyklistického klubu? Kto bol jeho iniciátorkou?

Ženský cyklistický klub pôvodne vznikol ako odnož zmiešaného cykloklubu. Viaceré ženy sa vyjadrili, že jazdenie s chalanmi je fajn, no chceli by skupinu, kde by sa mohli preberať len čisto ženské témy a aspekty cyklistiky, a kde by sa pri jazde viac dbalo na individuálne rozdiely ženských cyklistiek. Vznik klubu bol organický, jednoducho sme sa rozhodli to skúsiť a hneď prvá jazda mala vysokú účasť. Videli sme, že to má zmysel a našli sme niečo, čo v Bratislave ženským cestným cyklistkám chýbalo. Organizačne v tom má prsty naša kapitánka Gabika.

Prečo práve názov Čierna Streda?

Pri výbere dňa, kedy budeme jazdiť, padol los na stredu, stred týždňa – pekný relax počas pracovného zhonu, presne v jeho polovici. Názov Čierna je odvodený a inšpirovaný od protestu Czarny protest v Poľsku, čím vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi, ktorí bojujú za ľudské práva. Aj náš klub sa snaží okrem bicyklovania otvárať feministické otázky, či už počas jázd alebo navonok.

Venujete sa teda aj iným aktivitám mimo cyklistiky?

Snažíme sa postupne dovzdelávať v čo najväčšom spektre, ktoré sa nás dotýka, počnúc servisom bicykla a čo najväčšej sebestačnosti počas jázd až po otázky rovnoprávnosti žien a mužov v cyklistike a spoločnosti. Zúčastňujeme sa protestov, nadväzujeme kontakty a spolupráce so ženskými cyklistickými klubmi v zahraničí, vymieňame si knižné tipy alebo praktické rady, napríklad čo robiť, keď vás chytí menštruácia počas bikepackingu a podobne. Okrem iného, ak sa nedá ísť na bicykel, veľmi rady chodíme na spoločné turistiky.

Ako často, v akých intervaloch jazdíte? Môže sa k vám pridať ktokoľvek, napríklad aj bez väčších cyklistických skúseností?

Kým vypuklo toto pandemické šialenstvo, jazdili sme každú stredu za každého počasia, navyše sme často pridávali víkendové fondá – čo je jazda nad 100 km. Takmer na každej jazde sa k nám pridala nová cyklistka, ktorá sa o nás dozvedela z Instagramu, ktorý je teraz naším hlavným komunikačným kanálom. Rešpektujeme všetky pandemické opatrenia a nateraz sa stretávame hlavne online. Pridať sa k nám môže každá majiteľka cestného či gravel bicykla, no už by mala mať skúsenosti s jazdou na ňom, prinajmenšom by si mala byť istá v ovládaní bicykla a v cestnej premávke. Plánujeme aj jazdy pre úplne začiatočníčky, no nateraz sme stopli všetky kolektívne aktivity.

Kde všade ste boli, aké výnimočné miesta ste už navštívili?

Určite musíme spomenúť okolie Bratislavy. Všetkým nám, o to viac v čase uzatvorenia okresov, príde cyklistické okolie hlavného mesta ako samozrejmosť. No práve v tomto období sme naplno docenili, aké máme šťastie. 10 minút z centra popri Dunaji môžeme obdivovať slnkom zaliatu rovinku s množstvom vodného vtáctva. 10 minút na sever sa zase vnárame do kopcovitého terénu krásnych karpatských zmiešaných lesov, väčšinou bez áut. Za najsilnejší zážitok považujeme bikepacking vo východných rakúskych Alpách – krásna príroda, ktorá vám dovolila zabudnúť na všetko, štyri ročné obdobia v priebehu týždňa a za každou zákrutou výzva v podobe stúpania. Snáď to nevyznie príliš lacno, no z bicykla vám pripadá každé miesto úžasné.

Jazdíte na vopred plánovaných trasách alebo ich vymýšľate „za jazdy“?

Na pravidelných jazdách máme trasu a väčšinou aj tempo dopredu určené. Tak si každá cyklistka môže povedať, či si pôjde zajazdiť, alebo či príde cyklistky pozrieť na pojazdové občerstvenie. Pelotón už vyžaduje istú mieru organizovanosti a určovať za jazdy, kam odbočíme, by mohlo byť nebezpečné. Máme množstvo obľúbených trás, napríklad cez Kačín na Biely kríž alebo cez Karpaty do Svätého Jura a okolo letiska naspäť. V Rakúsku je mnoho okruhov, na ktorých nás stretnete, napríklad na trase Hainburg–Prellenkirchen–Berg a domov.

Stala sa vám aj nejaká kuriozita alebo ste počas jazdy zažili niečo, čo vás prekvapilo?  

Z nepríjemných a bohužiaľ pravidelných zážitkov vyberáme vodičov. Bohužiaľ, cesta je pre mnohých šoférov a šoférky miestom pomyselného bojiska a mnohokrát nás vodiči ohrozili nedaním prednosti, vytlačením z cesty či prudkým zabrzdením pred peletónom. Špeciálna kategória, ktorú samé nevieme zaradiť, sú spustené stierače tesne pred nami a dlhá jazda vedľa nás a nadávanie zo stiahnutého okienka. Zatiaľ sme vždy prežili, aj keď jednu z nás už zrazilo auto preukázateľnou vinou vodičky – pozerala sa do telefónu.

Do akej miery ovplyvnila vaše aktivity pretrvávajúca pandemická situácia?

Pandémia nám zobrala jadro našich aktivít, a to spoločné jazdy a tréningy. No na naše prekvapenie v komunite pretrváva tak obrovský zápal a nadšenie, že občas žartujeme, že na prvej popandemickej jazde nás pôjde 200. Zatiaľ sa stretávame online, komunikujeme s cyklistkami na našich sociálnych sieťach, organizujeme diskusie a nahrávame podcasty.

Aké praktické rady by ste dali ženám, ktoré by sa cyklistike chceli venovať viac, ale chýba im čas, odvaha alebo motivácia?

Ak chcete začať jazdiť, vrhnite sa do toho. Garantujeme, že po prvej jazde budete vedieť, či je bicykel vaša láska alebo nie. S novým nadšením potom poľahky nájdete aj čas a motiváciu. Čo sa týka odvahy, tá príde sama. Doprava a prudké kopce vyzerajú desivo, no len z diaľky. Hneď ako prídete pod kopec, uvedomíte si, že to nič nie je. Rovnako aj prvý semafor na križovatke. Ak budete mať praktickú otázku, pokojne nám napíšte, čo vieme odpovieme a vy sa vyhnete niekedy bolestivým zisťovaniam na vlastnej koži.

Aktivity Jazdím Čiernu Stredu budete môcť bližšie spoznať na špeciálom online vydaní PechaKucha Night Bratislava Vol. 47 Cestovateľská edícia. Podujatie z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia.

Pripravila: Veronika Dologhová, Foto: Jazdím Čiernu Stredu

Teraz najčítanejšie

PechaKucha Bratislava

Zaujímavých ľudí z oblasti umenia, architektúry, dizajnu a spoločenského diania predstavujeme na pravidelných PechaKucha Night Bratislava aj na tomto blogu.