Denník N

V. Roberts: Boží veľký obraz (Čitateľský denník 22/2021)

„Prečo to bolo také hrozné? Čo je zlé na tom, že zjedli kúsok ovocia? Bolo to zlé, pretože im Boh vyslovene povedal, aby to nerobili. Bol to akt otvorenej neposlušnosti. Ale prečo Boh nechcel, aby jedli zo stromu poznania dobra a zla?

Zaiste je dobré vedieť rozdiel medzi dobrom a zlom! Áno, avšak ‚poznanie dobra a zla‘ nehovorí len o rozlišovaní medzi dobrom a zlom, ale o rozhodovaní sa o tom, čo je dobré a čo zlé. Ich hriech patrí do kategórie tvorby zákona, nielen jeho porušovania.

V podstate hovorili: ‚Odteraz, Bože, budeme sami zákonodarcovia sveta a my budeme určovať normy, podľa ktorých budeme žiť.‘ Chceli byť podobní Bohu, ale v zlom zmysle slova. Uzurpovali si jeho autoritu a vyhlásili nezávislosť. Práve to je odvtedy podstatou hriechu.“

Ako čítať knihu, na ktorej stoja základy našej západnej civilizácie? Ako zbierku náhodne vybraných citátov? Alebo ako zväzok viac či menej samostatných príbehov s morálnym posolstvom, ktoré navzájom veľmi nesúvisia?

Vaugham Roberts, reverend anglikánskeho zboru v Oxforde, prirovnáva čítanie Biblie k detektívke. Vraždu v Orient exprese si neužijete, ak ju otvoríte na náhodnej strane a prečítate citát, na ktorý vám v danej chvíli padne pohľad. Taktiež z nej nebudete mať nič, ak si pozriete len úvodnú, či záverečnú kapitolu — buď sa nedozviete, kto je vrah, alebo ako to celé začalo a prečo sa po niekom vlastne pátra.

Biblia je rovnako jedným veľkým príbehom, píše Roberts. Nejako začína, zauzľuje sa a vyvrcholí na konci — je potrebné ju teda čítať celú, aby sme pochopili veľký obraz, ktorý predstavuje. Kontext je veľmi dôležitý — a to nielen kontext jednej kapitoly či knihy, ale celej Biblie.

Tým príbehom je príbeh Kráľovstva. Pôvodného, poškodeného, zasľúbeného, ohlasovaného, dokonalého. Roberts delí Písmo až do ôsmych takýchto kráľovských oddielov, ktorým venuje samostatné kapitoly, študijné poznámky a diagramy.

Na stotridsiatich stranách svižne preletí Starým i Novým zákonom, nie je to teda žiaden hlboký rozbor, ale skôr návod, ako sa na biblický príbeh pozerať s odstupom a v celkovom kontexte. Samozrejme, vyžaduje to od vás samostatné štúdium — ale kde sa píše, že všetko v živote musíme dostať na striebornom podnose?

V. Roberts: Boží veľký obraz
Porta libri, 2020
130 strán
*
80 %
*
Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

 

 

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.