Denník N

Zaujímavosti o alkohole

alkohol

Alkohol sa často nazýva metlou ľudstva a na Slovensku má celkom dlhú tradíciu a celkom pozitívnu odozvu.

Alkoholizmus je však serióznou závislosťou, s ktorou je nie ľahké žiť a ešte ťažšie je zbaviť sa jej. Príležitostná konzumácia alkoholu sa však stále vyskytuje, pretože ide o omamnú látku, ktorá nám dodá pocit slobody, pomôže nám uvoľniť sa a zresetovať si hlavu v tejto rýchlej a pomerne psychicky náročnej dobe.

Alkohol a rakovina

Pravidelná konzumácia akéhokoľvek nápoja, či už ide o vodku alebo víno môže spôsobovať seriózne zdravotné problémy. Okrem toho človek nie je schopný vykonávať akúkoľvek rutinnú činnosť, nemá pojem o čase ani zodpovednosti a tak sa v podstate stáva práceneschopným. Niektoré štúdie tiež poukazujú na priamy súvis alkoholizmu a výskytu rakoviny – napríklad žalúdka, ústnej dutiny, hltana, či hrtana. Aj z tohto dôvodu je časté požívanie alkoholu veľmi nebezpečné a môže mať nesmierne vážne dôsledky.

Kto sa skôr opije?

Na každého pôsobí pohárik ginu úplne inak. Jeden človek sa môže cítiť v opojení, niekto nemusí cítiť žiadnu odozvu a ďalšiemu sa môže začať driemať. Vo všeobecnosti však platia určité pravidlá, ktoré hovoria o tom na koho začína pôsobiť alkohol skôr. Ľudia, ktorí majú väčšie percento svalov sa opijú oveľa neskôr, ako tí s nadbytkom tuku. Rovnako však na to, ako na vás alkohol zapôsobí vplývajú aj vonkajšie faktory a to koľko ste spali, koľko ste jedli, kedy ste jedli, hmotnosť a podobne.

Rusko a alkohol

Veľmi špecifický vzťah k alkoholu majú Rusi. Napríklad do roku 2013 sa v Rusku pivo nepovažovalo za alkohol. Zároveň životný štýl v Rusku sa veľmi výrazne spája s alkoholom, čomu bohužiaľ nasvedčuje aj fakt, že každoročne až 500 000 ľudí zomrie v dôsledku nadmerného užívania alkoholických nápojov.

Teraz najčítanejšie