Denník N

Študentka Dominika z HybridLabu: Programovanie je pre každého tak, ako aj bicyklovanie

Aj vy si ako programátorov predstavíte predovšetkým mužov? Mnohí z nás vnímajú svet informačných technológií stereotypne. Veľakrát však ide len o predsudky, ktoré máme v sebe vžité. Ako napríklad fakt, že je táto oblasť atraktívna len pre mužov. V OpenLabe máme šikovné mladé baby, ktoré sa vo svete IT našli. Dôkazom toho je aj naša študentka Dominika, ktorá už dnes popri štúdiu pracuje aj v IT firme. Nedávno dokonca viedla svoj prvý workshop v spolupráci s Aj ty v IT, na ktorom učila mladšie dievčatá zo základných škôl naprogramovať si svoju prvú webstránku. V rozhovore sa dozviete, ako sa do sveta IT dostala, čo ju na ňom zaujalo, aj na čo je najviac pyšná.

Predstav sa nám. Kto si, čo rada robíš…

Volám sa Dominika Krullová a mám 17 rokov. Študujem na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Hálovej 16 v Bratislave. Už od malička som mala rada veci prepojené s logikou a logickým myslením, tak som sa rozhodla ísť v živote týmto smerom. K tvorbe webových stránok a aplikácií som sa dostala vďaka OpenLabu, ktorý beží na našej škole, konkrétne HybridLabu, kde sa učíme vyvíjať hybridné aplikácie v HTML, PHP, CSS, JavaScript, Ionicu, Vue a OctoberCMS. Jeho súčasťou som už druhý rok. Otvorilo mi to v živote veľa nových príležitostí a momentálne pracujem v mladej softvérovej firme Wezeo, kde vytváram rôzne weby alebo hybridné aplikácie.

Čo ťa motivovalo zapojiť sa do OpenLabu? 

Zaujalo ma, ako OpenLab funguje. Nikto vám nedýcha na krk a nekontroluje, koľko a čo sa učíte. Je to na vás. Samozrejme, ak niečomu nerozumiete, je tam LabMaster, ktorý vám vie pomôcť. Ďalší dôvod, prečo som sa rozhodla zapojiť je, že OpenLab je skvelý pre ľudí, ktorí sa chcú učiť a posúvať v živote ďalej. Dalo mi to možnosť stretnúť ľudí, ktorí tiež chcú na sebe pracovať, napredovať a zdokonaľovať sa. Najpodstatnejší dôvod bol ale ten, že OpenLab ponúka možnosť “real life” skúseností – prácu na vlastných, ale aj klientských projektoch. Od brainstormingu až po samotný vývoj a “release” projektu, čo je podľa mňa najväčšie plus. 

Na akom projekte teraz pracuješ? Na čo si najviac pyšná?

Tento rok pracujem na viacerých projektoch naraz. Na väčšine z nich ako technická podpora a na jednom ako developer – BaApp. Momentálne sa však najviac zameriavam na pomoc OpenLabu s otváraním nového školského odboru – programovanie digitálnych technológií. Najpyšnejšia som na to, kam som sa za ten rok posunula. Či už po technickej stránke alebo práce v tíme.

Čo ťa na programovaní baví? 

Veľmi rada premýšľam nad tým, ako veci fungujú a prečo. Tak je to aj s programovaním. Baví ma hľadať najlepšie a najjednoduchšie riešenia, ktoré budem môcť neskôr znovu použiť aj v iných projektoch. 

Ako vnímaš svoju prácu v OpenLabe? Čo ti priniesla? V čom si sa zlepšila? 

Moja práca v OpenLabe ma naučila mnohým novým veciam. Skvele štýlovať, komunikovať s ľuďmi o problémoch, ktoré neraz nastávajú pri vývoji, naučila som sa celému postupu, ktorým projekt prechádza. Zlepšila som sa najmä v zvládaní stresových situácií, v manažovaní môjho času a dodržiavaní deadlinov, čo mi pomohlo najviac v práci, v ktorej aktuálne pracujem.

Čo by si odkázala dievčatám, ktoré si myslia, že svet IT a programovania nie je pre nich? 

Ak vás v živote niečo baví, choďte si za tým a neberte ohľad na hlúpy stereotyp, ktorý si dnešná doba vytvorila. Programovanie je pre každého tak, ako aj napríklad bicyklovanie. Možno začiatky budú ťažké a ľudia budú o vás pochybovať, ale tak je to v živote so všetkým. Všetko raz prejde a časom budete počúvať, aké ste spoľahlivé a ako dobre sa s vami pracuje.

Autorka článku: Lenka Košáňová

Teraz najčítanejšie

OpenLab

OpenLab je vzdelávací program pre školy vytvorený odborníkmi z top slovenských firiem na princípoch open source a demokratickej spoločnosti. Pod vedením odborníka z praxe LabMastra, študenti v rámci vyučovania pracujú v tímoch na reálnych projektoch s firmami - partnermi OpenLab-u, pričom získavajú mäkké zručnosti a digitálne zručnosti v technológiách 21. storočia. OpenLab postupne rozširujeme ako neziskový vzdelávací projekt s cieľom otvoriť OpenLab-y zamerané na rôzne IT technológie na čo najväčší počet škôl vo všetkých slovenských regiónoch. Veríme, že OpenLab bude natoľko úspešný, že sa stane štandardom vzdelávania na Slovensku. OpenLab partneri: SPŠE Hálova 16, Bratislava, SPŠ IT, K.N. Mesto, WEZEO, PowerPlay Studio, Siemens Healthineers, ASIT