Denník N

Balada o smutnom Eduardovi. (Na motívy Igora M. Dobšinského)

Tak sa nám stal herec vo vedľajšej úlohe z klipu od Michela premiérom tejto krajiny. Nebyť Fica, ani by nemal vtedy čo povedať. A nemá veľmi čo ani dnes, zato Fica akoby kropilo živou vodu. Ak má (božie) slovo Eduardovo zvrátiť prepad preferencií víťaza volieb, potom … s pánombohom idem od vás.

Pozastavenie živnosti v koalícii stálo Sulíka (od decembra) štvrtinu preferencií a dnes má s Matovičom slabší výtlak ako Pelle na čele pelotónu. Akoby sa trápili pred horskou prémiou v polovici trate a Pelle už otváral preferenčnú kolu (light) v cieli etapy.

Žijeme čas náhradníkov, čas spoločnosťou vynútených zmien na čele víťazných zoskupení. Ak za Fica pribudlo na Slovensku viac luxusných nehnuteľností ako kilometrov diaľnic, potom bola Ficova družina čistým beneficientov modrých reforiem. Ak sme si utiahli opasky v mene budúcej prosperity, Fico ju socdemácky zúžil na prosperitu svojich ľudí. Nakoniec ju nakomplet prejedli a európskeho tigra preorientovali na vegánsku stravu.

Ak dnes sucho koštatujeme, že voliči využili Matoviča ako prechodový môstik od Fica k Pellegrinimu, potom prehliadame fakt, že Pelleho rast sa zastavil a nezvládnuteľný Matovič je celkom isto jedným z dôvodov na korekciu rozhodnutí. Tých voličských. Najmä ak časť voličov cíti akési zahanbenie, že uverili a … naleteli. (Fico sa medzitým prehupol na dvojciferných 11%.)

Ak sa dnes prikrýva Fico Pelleho perinou a preferenčne sú na 33,2%-ách, znamená to, že pri účasti 2,5 milióna voličov vo voľbách hovoríme o výtlaku 830 tis. hlasov. Ak má dnes petičný výbor zozbieraných viac podpisov ako polovicu tohto počtu, dá sa očakávať, že tých, ktorí zmenia svoj pasívny postoj na aktívny, bude pribúdať. Dnes nie je problémom, či prezidentka vypíše referendum, dnes je problémom Matovič, ktorý každým dňom šancu, že bude úspešné, rádovo zvyšuje …

Fyzika moci učí, že včerajšie prehry sú zárodkom budúcich víťazstiev. Budúce referendum ako skúška správnosti. (Ospravedlňujem sa za jazyk ďalšej vety.) Ak Matovič úspešne vydrbával so systémom ako opozičný politik, ako premiér zistil, že takto sa StanleyCup nedá vyhrať a skôr či neskôr skončí na farme. V okresnej súťaži. Paradoxne tomu môže zabrániť tým, že rezignuje na svoje miesto v zostave a prenechá miesto iným. Ja osobne by som odporučil “modrého Cháru“. Voľného hráča s tigriou minulosťou.

Nebudem strašiť ako nemecká tlač politikov CDU/CSU, že riskujú zničujúcu prehru, lebo tá sa už na Matoviča valí pomaly zo všetkých strán. Takže, s pánombohomidemodvás …

Teraz najčítanejšie