Denník N

Lancet a vakcíny (o dôveryhodnosti)

Vzbura proti vede a rozumu priniesla kuriózny jav – ľudia bez akéhokoľvek medicínskeho vzdelania (a mnohí absolventi „vysokej školy života“ s nimi), ale tiež ľudia, ktorí aj majú medicínske vzdelanie, len nemajú potrebnú opatrnosť k nadšeným informáciám, ak prichádzajú z „renomovaných zdrojov“, a ktorým iba stačí dopočuť sa, že ide o renomovaný zdroj, sa oháňajú článkom o vakcíne Sputnik V, ktorý uverejnil renomovaný britský lekársky časopis Lancet. Pre tých všetkých, a vôbec nadšencov vakcíny Sputnik V, je tento poučný príbeh:
Časopis Lancet uverejnil v roku 1998 článok, ktorého hlavným autorom bol dr. Andrew Wakefield, inak gastroenterológ. Článok opierajúci sa o štúdiu na dovedna 12 pacientoch tvrdil, že – zjednodušene povedané – existuje kauzálna spojitosť medzi vakcínou MMR (kombinovaná vakcína proti mumpsu, osýpkam a rubeole) a autizmom u detí. Wakefieldov článok sa stal internetovým hitom a tvrdenia z neho obľúbenou témou dezinformačných webov. Tu je odkaz na ten pôvodný článok:
Retracted: Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, Casson DM, Malik M, Berelowitz M, Dhillon AP, Thomson MA, Harvey P, Valentine A, Davies SE, Walker-Smith JA (1998). „Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children“. The Lancet. 351 (9103): 637–641. doi:10.1016/S0140-6736(97)11096-0. PMID 9500320. S2CID 439791. (Retracted)
Všimnite si, prosím, že ten článok je „retracted“. Teda, že časopis Lancet ho stiahol. Urobil tak – naveľa naveľa – až po dvanástich rokoch, v roku 2010, po dlhých škandáloch, po obrovskej vlne antiočkovacích hnutí, ktorá doslova zaplavila nie iba Anglicko, ale celý svet, ale najmä po dlhej sérii nepriestrelných vedeckých dôkazov, že celý článok je vedomý podvod s vyfabrikovanými a falošnými dátami, a teda, že žiadna súvislosť medzi vakcínou MMR a autizmom neexistuje. Wakefieldovi spoluautori svoje mená stiahli s tým, že ich Wakefield s dátami aj textom podviedol a to isté vyhlásil aj renomovaný časopis Lancet. V Británii následne odobrali Dr. Wakefieldovi lekársku licenciu a povolenie vykonávať lekárske povolanie. Nuž ale džin bol von z fľaše a absolútne lživý mýtus o tom, že očkovanie vakcínou MMR spôsobuje autizmus, začal žiť vlastným životom. V podstate zamoril celý svet a dramaticky narástol počet rodičov v Európe i v Amerike, ktorí nedávajú očkovať svoje deti. Dôsledkom toho je tiež návrat chorôb, ktoré sú potenciálne schopné zabíjať. Na niekoľkých miestach sveta (aj u nás sa vyskytli ohniská) má napríklad návrat ochorení na osýpky dosť katastrofálne rozmery. A dr. Wakefield sa stal hrdinom dezinformačných kruhov a momentálne škodí z územia USA, kam sa presťahoval z Británie, ktorá mu medicínsku činnosť znemožnila.
V dnešných časoch je dosť dôležité túto zahanbujúcu epizódu v životopise časopisu Lancet pripomenúť. Lancet je naozaj starý a renomovaný lekársky časopis, ktorý existuje od roku 1823, o tom niet pochýb, ale prípad Wakefield dokazuje, že aj ten najrenomovanejší časopis môže publikovať nebezpečnú lož a dezinformáciu. Wakefieldova lož o autizme a vakcíne MMR, ktorá patrí medzi najdôležitejšie pokroky v boji lekárskej vedy s chorobami, spôsobila, že sa naozaj ctihodný lekársky časopis stal nástrojom deštrukcie dôvery v lekársku vedu, a tiež spôsobil mnoho škôd na zdraví celých segmentov obyvateľstva na celom svete. Možno by štúdie o vakcínach ani nemal zverejňovať bez najprísnejšej kontroly – prísnejšej, než v prípade iných medicínskych tém. Téma vakcín má totiž doslova celoplošné dopady.
Ak je z tohto príbehu nejaké ponaučenie, tak najmä to, že jeden pozitívny článok, trebárs v časopise Lancet, nemusí znamenať, že vakcína, o ktorej je v článku reč, je naozaj účinná aj bezpečná. Ba ani to, že informácie v článku sú naozaj nespochybniteľné a pravdivé. Na toto konštatovanie článok (špeciálne) v Lancete nestačí. Na to tu je ŠÚKL, a najmä Európska lieková agentúra EMA.

Teraz najčítanejšie