Denník N

„Optimistickí“ tvorcovia politiky Fedu očakávajú, že americká ekonomika bude silno rásť

V Spojených štátoch ukazujú všetky indikátory na svižný rast ekonomiky. Prispôsobila sa aj centrálna banka, ktorá chce v záujme podpory rastu ponechať uvoľnenú politiku čo najdlhšie.

Tvorcovia politík Federálneho rezervného systému sú ohľadom ekonomického výhľadu USA optimistickí. Dôvodom je rastúci počet očkovaných Američanov a fakt, že vládna pomoc sa postupne dostáva do domácností a podnikov.

Prezident Richmondského Fedu Thomas Barkin porovnal pandemickú ekonomiku s horskou dráhou, ktorá sa zastavila tesne pred vzrušujúcim vysokorýchlostným prepadom.

Prezident Fedu v Atlante Raphael Bostic uviedol, že sleduje „riziká rastu“ trajektórie ekonomiky.

„Mohli by sme vidieť, ako v lete prichádza prepuknutie aktivity, ktorá by nás mohla viesť k ešte silnejšiemu oživeniu,“ povedal Bostic pre svetovú radu v Atlante.

Ekonómovia očakávajú, že vládna správa, ktorá má byť predložená v piatok, ukáže tento mesiac 650 000 nových pracovných miest.

Prezident newyorského Fedu John Williams uviedol, že aj on je v otázke celkovej ekonomiky „optimistický“. „V očkovacom programe robíme veľké pokroky.“ „Myslím si, že do budúcnosti máme veľa pozitív.“

Zachovať nízke úrokové sadzby

Celý tento optimizmus v americkej centrálnej banke mohol v minulých rokoch signalizovať, že tvorcovia politík budú čoskoro pripravení zvýšiť úrokové sadzby.

Obchodníci s úrokovými futures na to vsádzajú: Trhové ceny naznačujú, že rátajú s možnosťou zvyšovania sadzieb Fedu v budúcom roku.

To však nie je to, čo hovoria tvorcovia politiky Fedu. Začiatkom tohto mesiaca opätovne potvrdili prísľub udržania úrokových sadzieb na súčasnej takmer nulovej úrovni, kým ekonomika nedosiahne úplnú zamestnanosť a inflácia nedosiahne cieľ 2%.

Uviedli tiež, že budú každý mesiac kupovať dlhopisy v objeme 120 miliárd dolárov, aby potlačili dlhodobejšie výpožičné náklady, kým neuvidia „podstatný pokrok“ v oblasti plnej zamestnanosti aj 2% inflačných cieľov.

Ide o plán založený na novom prístupe k politike prijatom vlani v auguste, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby Fed preventívne nezastavil prírastky pracovných miest zo strachu z inflácie.

Stanovili tiež veľmi odlišné pásmo zvyšovania sadzieb z minulosti, ako poznamenal podpredseda dohľadu Fedu Randal Quarles v utorok.

Pred minulým rokom uviedol, že jeho súčasná predpoveď poklesu nezamestnanosti a prípadného rastu miezd by znamenala, že už bude argumentovať za sprísnenie politiky.

Quarles predpokladá, že zvyšok výboru pre stanovovanie politiky Fedu bude spokojný s tým, že inflácia pôjde trochu nad cieľovú hodnotu 2% inflácie Fedu.

Teraz najčítanejšie

CFD World_M. Kristoff

Martin Krištoff

Viac ako dva roky som pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. a následne som pracoval ako hlavný analytik spoločnosti CFD World. Venujem sa dlhodobo portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov.