Denník N

Premiér by rozhodne nemal odvolať ministra financií

Mal by podať okamžitú demisiu.

O osobe, ktorá doslova rozosieva vlny nenávisti, intríg a zlomyseľností, a vystupuje pod menom Igor Matovič, sme sa ani zo včerajšej tlačovky nedozvedeli nič nové.

Snáď len toľko, že sila, akou už tlačí na plyn svedčí o tom, že sa možno pohybuje aj za hranicou jemu vlastného normálu.

S normálom slušných ľudí tento človek nemal nikdy nič spoločné.

Zo včerajších udalostí, a najmä vyhlásenia pani prezidentky sme sa však dozvedeli veľmi veľa cenných informácií o súčasnom premiérovi.

Ako je možné, že premiér nebol schopný prečítať zmluvu s Ruskou stranou a dať verejnosti vyhlásenie o jej obsahu a o tom, čo je skutočnou príčinou žiadosti predávajúceho o vrátenie tovaru, a upokojiť situáciu ?

Niekde v pozadí mysle mi rezonujú akési chabé vyhlásenia o tom, že je človekom konsenzuálnym a mohol by sa snažiť upokojovať vášne roznecované jeho ministrom. Ak mali niektorí pochybnosti, myslím, že je už viac ako jasné, čo môžeme od tohto premiéra očakávať. Nič.

To, že by zmluvu nečítal (hovorilo sa o jeho pôsobení v anglicky hovoriacom prostredí, takže s angličtinou by nemal mať problém ani sám) sa mi nechce veriť, aj keď pri tom, aké diletantstvo súčasná garnitúra predvádza sa nedá vylúčiť nič.

Je však úplne neakceptovateľné, aby tichučko postával a sledoval, ako jeho minister  verejne šíri lži a nebezpečne útočí na vedcov, riaditeľku liekovej agentúry a svojich koaličných partnerov. A tieto útoky podľa môjho názoru naplnili skutkové podstaty viacerých trestných činov, ale aj k tomu sa možno táto spoločnosť dopracuje.

Tento človek si evidentne neuvedomuje, že je premiérom tejto krajiny.

Od premiéra totiž neočakávame, že sa bude tichučko prizerať vyčíňaniu človeka, ktorý zahanbuje krajinu, ohrozuje naše záujmy, a potom niekde v rozhovore s novinármi povie, že on tohto pána rešpektuje, lebo každý má svoju povahu a podobné vatovičoviny. Nech si každý má svoju povahu, ale nie na poste premiéra, a ani na poste ministra financií.

To, že vláde nevadí, že úplne stratila reputáciu a elementárnu česť, je problém jej členov.

Premiér nemá dôvod po excesoch, ktoré ani nie po týždni od opätovného vnútenia sa tohto tímu na posty ministrov a akože vlády, odvolať ministra financií. To je dokonale málo.

Je najvyšší čas okamžite podať demisiu.

Inak, to čo nás čaká je nekonečná hanba, ktorá prevýši všetko, čo sme doteraz sledovali.

A na záver, ak som ako vidiecky advokát poukazovala na niektoré právne otázniky k utajovanej zmluve, s tým, že dôvodom požiadavky na vrátenie je základný a ani nie prozaický dôvod – nezaplatenie kúpnej ceny, som nepočítala, lebo o ňom minister verejne klamal.

Z toho plynie dôležité poučenie, že základným predpokladom toho, aby ste mali kvalitný právny servis je, že svojmu advokátovi poviete úplnú pravdu o dôležitých skutočnostiach. Advokát totiž podľa advokátskych predpisov nie je oprávnený preverovať pravdivosť informácií, ktoré mu jeho klient v dôvernom rozhovore povie.

Ak klient klame advokáta, klame seba.

Ako nazvať to, že minister a bývalý premiér klame celú verejnosť ? A ako nazvať to, že sa tomuto klamstvu prizerá premiér a tíško mlčí ?

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..