Denník N

Ako ľavicový liberál sa po britskej reakcii na Kúdelov trest obávam, kam naša spoločnosť smeruje

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR

Udalosti okolo (údajne) rasistického incidentu ukazujú na obrovské rozdiely medzi britskou a česko-slovenskou spoločnosťou. Trest Kúdelu je veľmi prísny, no veľká časť britskej spoločnosti si myslí, že trest je „smiešny“. Pre Kúdelu žiadajú ročný, niektorí dokonca doživotný trest. Úplne pritom ignorujú hanebné „mäsiarske“ zákroky hráčov Rangers, ktorých sebareflexia ostala v mínusových hodnotách.

Slavia Praha včera ukončila svoju európsku púť v tejto sezóne. Na domácej pôde v odvete nestačila na Arsenal, ktorému poľahky podľahla 0:4. Za svoje výkony sa ale hanbiť nemusí, práve naopak. V posledných štyroch sezónach sa vždy dostala aspoň do skupinovej fázy EL. Čiernou škvrnou ale ostali udalosti z odvetného zápasu proti Rangers, keď sa dodnes skloňuje (údajne) rasistický incident, v ktorom bol zapletený stopér Slavie, Ondřej Kúdela. Ten sa v posledných minútach zápasu neudržal a Glenovi Kamarovi pošepkal do ucha niečo nemiestne, pričom si zakryl ústa. Kúdela si dodnes stojí za tým, že mu povedal „You´re f****** guy“. Kamara ale tvrdí, že mu povedal „You´re f****** monkey, you now you are“. Toto mal potvrdiť aj jeden z jeho spoluhráčov.

10-zápasový trest pre Kúdelu sa mnohým máli, naopak nechápu trestom pre hráčov Rangers

Nech už by boli tresty akékoľvek, mnohí by boli nespokojní a reakcie by boli tak či tak emotívne. Hrubo ma zarážajú mnohé rasistické reakcie zo strany českých či slovenských fanúšikov, ktorí sa v diskusiách neštítili používať „N-word“. Niet pochýb, že v našich končinách máme pred sebou v týchto otázkach ešte dlhú cestu. Na strane druhej, zarážajú má aj reakcie z Británie. Napr. na Sky Sports sa viaceré mediálne osoby, či bývalí profesionálni športovci rozhorčujú, že trest pre Kúdelu je „smiešny“ a UEFA nerobí v boji proti rasizmu nič. Aj diskusiám na britských „internetoch“ dominujú podobné názory. A ja sa pýtam, čo im už šibe?

Nespochybňujem, že Kúdelov počin bol hlúpy, zbytočný a trest si rozhodne zaslúži. Na jednej strane chápem tých, ktorí sa obávajú precedensu, na strane druhej by precedens mohol byť vytvorený aj vtedy, ak by Kúdela nedostal žiaden trest. Ostatní by to mohli v budúcnosti zneužívať. Trest je na mieste. Kúdela však kvôli 10-zápasovému trestu zmešká aj EURO, čo by bol pre neho najväčší futbalový sviatok kariéry. Naopak, za šialene nebezpečný a likvidačný zákrok na brankára bol hráčovi Rangers udelený len 4-zápasový trest. Kamara za napadnutie Kúdelu v útrobách štadiónu dostal trojzápasový trest. Nečudo, že viaceré stránky poukazujú na túto nespravodlivosť. Zjednodušene = takmer ohrozenie brankára na živote a potencionálne ukončenie kariéry je oveľa menej závažné ako údajná rasistická poznámka. Go, figure.

Hanebná pokryteckosť Rangers

Tragédiou britskej reakcie a komunikácie zo strany britských médií je aj to, že väčšina Britov ani nevie, za čo Kamara dostal trest. Je správne sa venovať incidentu, ktorý je potencionálne rasistický, nie je ale správne sa vôbec nevenovať ostatným, nemenej závažným incidentom. To netvrdím (len) ja, ale predstaviteľ českého Seznamu, ktorý monitoruje britské médiá a včera to nejako takto po zápase zhrnul pre ČT Sport.

Táto neférovosť a nevyváženosť pritom začala okamžite po predmetnom zápase proti Rangers. Britskí novinári sa po zápase venovali len jednému incidentu, obrovskému množstvu extrémne nebezpečných zákrokov sa vôbec nevenovali. Na ešte väčšiu pokryteckosť upozornilo aj CNN Prima News, ktorí poukázali na to, že šéf komunikácie škótskeho klubu je vysoko-postaveným členom krajne-pravicovej organizácie, na karnevale mal kostým „KKK“. Nebol pri tom sám, aj viacero jeho kolegov má podobnú úchylku. Navyše, po následnom derby proti Celticu sa odohral, pre nás, šokujúci incident. Fanúšikovi Celticu štyria fanúšikovia Rangers podrezali hrdlo. Po štyroch dňoch sa k tomu oficiálne stránky klubu nevyjadrili. To, že sa nevyjadrili/neospravedlnili ani za žiaden zo svojich brutálnych zákrokov proti hráčom Slavie, už azda nikoho neprekvapí.

Pokryteckosť Rangers a ostatných pokračuje aj ďalej

Pokryteckosť a nulová sebareflexia škótskeho klubu ale pokračuje aj naďalej. Tresty pre svojich hráčov považujú za prísne a naopak, trest pre Kúdelu považujú za „smiešny“, žiadajú oveľa prísnejší trest. Nie sú v tom sami. Niektorí možno poznáte najväčší fanúšikovský youtube kanál „AFTV“ (pred tým známy ako „ArsenalFan TV“). Aj tam sa po zápase niektorí vyjadrovali, že UEFA proti rasizmu nerobí nič a za daný incident žiadajú oveľa prísnejšie tresty. A tu sa dostávam k záveru. Ja osobne som ľavicový liberál, sledujem ľavicové youtube politické kanály. Osobne ma znepokojujú rasistické či xenofóbne nálady v našej krajine. Želám si ale, aby za rasistické incidenty boli ročné, či dokonca doživotné tresty? Rozhodne nie. Kopec ľudí, povedzme si na rovinu, vyrastá/vyrastalo v rasistickom prostredí. Ak nejaký futbalista povie niečo nemiestne (rasistické či xenofóbne), tak mu chceme ukončiť kariéru, potencionálne zmysel života? Ako tým rasizmus vyriešime? Akurát ho potlačíme. Pokojne týmto hráčom dajme vzdelávacie tréningy či iné zmysluplné aktivity. Ale „necancelujme“.

Nech si do svedomia vstúpi aj britská strana

V Británii sa v boji proti rasizmu urobil obrovský kus práce. Veď je to, koniec koncov, Británia, kde „futbalovo-rasistická“ kultúra vznikla a ešte v 90.rokoch bolo úplne bežné, že černošskí fanúšikovia boli pravidelne rasisticky inzultovaní. Na strane druhej, britské médiá pravidelne komolili meno „Kúdela“. Niektorí si dokonca mýlili „Sparta“ a „Slavia“, Sky Sports malo minimálne 20 hodín v titulku „Slavia Plague„. „Plague“ je v preklade „mor“. Sám som si to asi po 20h skontroloval. Teraz to už opravili, no teraz ten článok už takmer nikto čítať nebude.

Áno, nebuďme pokryteckí, neospravedlňujme a rozhodne nepodporujme rasistické a xenofóbne výroky či nálady v spoločnosti. Nezakrývajme si ale ani oči pred pokryteckosťou a nespravodlivosťou z druhej strany. Reakcie britskej strany ma naozaj znepokojili. A to hovorím ako ľavicový liberál. To ale neznamená, že sa pragmaticky budem niečomu prispôsobovať. Buďme féroví, priami a úprimní a zachovajme si svoju tvár.

Teraz najčítanejšie

Tarek Yacoob

Som študentom politológie na magisterskom stupni na Univerzite Komenského v Bratislave. Zaujímam sa o spoločenské a politické dianie a udalosti posledných dní ma nenechávajú chladným.