Denník N

Nová komunikácia i vizuál sprevádzajú novú ponuku KDH

Foto: archív KDH
Foto: archív KDH

Tak ako si ľudia na Slovensku zaslúžia kvalitu života, ktorá prislúcha 21. storočiu, aj my v KDH sme pripravení reagovať na trendy dnešnej doby. Uplynulé mesiace sme pomáhali ľuďom v ich mestách a obciach zvládať ťažkú situáciu a popritom si nastavili dôkladné zrkadlo a pripravili novú cestu pre KDH.

Nový vizuál si váži históriu a zároveň odpovedá na trendy roku 2021. Spolu s novou komunikáciou štartujú novú etapu KDH ako moderného dynamického hnutia s overenými princípmi.

Aké je dnešné KDH? Sme najskúsenejšou stranou na slovenskej politickej scéne. Sme systémová strana so štruktúrami a 30-ročnou históriou. Máme 7000 členov, 220 starostov a primátorov, 2994 regionálnych a miestnych poslancov.

Ako dynamické hnutie pre dnešnú dobu sme pripravení meniť Slovensko. Sme najsilnejšou stranou v regiónoch a na základe osobných skúseností presne vieme, čím ľudia na Slovensku žijú. Tento svet dolín, dediniek a mestečiek, krajov máme zažitý na vlastnej koži, nie cez sporadické výjazdy z hradného kopca.

Potrebujeme zvládnuť aj iné pandémie, ktoré rozkladajú našu krajinu

Čo ponúkame? Slovensko okrem pandémie covidu rozkladá aj pandémia korupcie, klientelizmu a epidémia populizmu a neodbornosti. Zastaviť sa to dá iba poctivou prácou, ktorá obnoví dôveru občanov v štát. Minulý rok nám zrkadlovo a v rukolapných súvislostiach ukázal, že z rečí sa človek nenaje, že slová nás neuzdravia a že pomáhať treba srdcom, rozumom a rukami, nie heslami.

Potvrdilo sa, že antisystém z princípu nedokáže zaviesť systém. Na to, že tzv. antisystémové strany – postavené na marketingu, bez skúseností, jasného programového a odborného zázemia – nedokážu prinášať zodpovedné riešenia, doplácame všetci, od bežných občanov po štátne inštitúcie. Slovensko dnes potrebuje systém, odbornosť a poctivosť, aby obnovilo dôveru u ľudí.

KDH má najviac skúseností zo všetkých strán a aj dnes sme tu, lebo stojíme na systéme, riešeniach, jasnom programe a odbornom zázemí. Tieto princípy a program sme dokázali realizovať s hmatateľnými výsledkami uplynulých 30 rokov a poctivú prácu so všetkým, čo k tomu patrí, ponúkame aj dnes. Našou prioritou je dôveryhodnosť.

Roky na to nebol čas. Pandémia ukázala, že dnes je najvyšší čas

Ako chceme meniť Slovensko, zlepšiť život občanov a posunúť krajinu dopredu? Chceme byť blízko ľuďom a riešiť to, čo ľudí trápi, tam, kde žijú. Vláda zvládla náročnú situáciu v boji s pandémiou z veľkej časti práve preto, že si to mestá, obce, župy odmakali. Ukázali, že to robiť vedia, že sú pripravení, že majú schopnosti.

Čo však nemajú? Nemajú absolútnu dôveru štátu. Je čas to zmeniť. Kedy, ak nie dnes, musíme hovoriť o posilnení miest, obcí a žúp? Regióny dokázali, že sú schopné a pripravené. Dajme im silu, aby sme viac pomohli a zlepšili život občanov. Musíme dokončiť reformu verejnej správy a jej decentralizáciu. Táto téma sa prekladá už dlhé roky a nikdy na ňu nie je čas a odvaha prevziať zodpovednosť. Aktuálne nám pandémia ukázala, že je najvyšší čas a je to nutné urobiť hneď. Potrebujeme sa oprieť o naše samosprávy nielen vtedy, keď nás k tomu donúti výnimočná situácia, ale vždy, keď to potrebuje občan.

Jedna tretina poslancov Národnej rady SR žije v Bratislave. Až na výnimky tam majú aj svoje poslanecké kancelárie. Možno aj boli niekedy v Zákamennom, v Krupine, Dunajskej Strede, v Snine či v Plaveckom Podhradí, možno sa tam aj zhovárali s ľuďmi či starostami, zažitý ten svet ale mať nemôžu. Preto chceme zaviesť 8 volebných obvodov pre voľby do NR SR a umožniť ľuďom v regiónoch zvoliť si svojho poslanca. Profitovať z toho budú občania cez priame spojenie s parlamentom.

Všetci chceme žiť so cťou tam, kde je náš domov

Urobme zo Slovenska dobré miesto pre život. Nedopusťme, aby ľudia odchádzali zo svojich domovov, obcí, miest, regiónov či zo Slovenska. Robme všetko pre to, aby tu mohli zostať dôstojne žiť. Sústreďme sa na oblasti zdravia a vzdelávania, spravodlivej sociálnej politiky a podpory rodín aj v iných oblastiach.

Ale nedávajme iba sľuby, treba činy. Ľudia nechcú prázdne frázy, chcú konkrétnu pomoc.

Napríklad nájomné byty. Kým niekto iný a vo vláde o výstavbe nájomných bytov rozprával celú kampaň až dodnes, za ten čas náš starosta v Oravskej Polhore dokončuje celú tehlovú bytovku pre 19 rodín! Stavali obecnou firmou (podpora domácich ľudí, práca), začali v máji minulého roka, kolaudovať budú teraz v auguste.

Kým vláda rokovala o antigénovom testovaní, naši členovia rozdali od januára naprieč Slovenskom 60-tisíc respirátorov FFP2 – už v čase, keď boli ťažko dostupné. Postupne sa k nám pridali ďalší.

Ako najskúsenejšia strana, z ktorej vzišlo množstvo odborníkov, roky čelíme množstvu útokov, ktoré sú aj dnes a čakajú nás aj v budúcnosti. Buď sme príliš pomalí alebo príliš rýchli, buď sa nemeníme, alebo sa meníme až príliš, buď veríme veľa alebo málo. Je to aj preto, že si ctíme demokraciu a dialóg. Sme hnutie, za ktorým vždy stála poctivá práca a reálne výsledky. Hnutie, ktoré stojí na overených kresťanských hodnotách a princípoch, akými sú úcta k životu, ochrana rodiny, subsidiarita a solidarita. Hnutie, ktoré zároveň dokáže reagovať na trendy 21. storočia.

Pri KDH si vždy budeme môcť byť istí predvídateľným štýlom politiky i dodržiavaním pravidiel a štábnej kultúry. Žijeme časy, keď sa tento základ stáva mimoriadne vzácnou kvalitou.

Teraz najčítanejšie