Denník N

Pľuvanec do tváre fanúšikom – zničia nám americkí miliardári futbal?

Dnes sme sa zobudili do mrazivého rána. Ešte nedávno boli reči o Európskej Superlige len hudbou budúcnosti, no zo dňa na deň sa ku nám dostali pred nami utajované informácie o tom, že Európska Superliga je hotová vec a dohodlo sa na nej 12 klubov, resp. majiteľov týchto klubov. Napriek „krásnym“ rečičkám v spoločnom vyhlásení je tento deň dňom, z ktorého mrazí a môže bez preháňania pochovať zmysel futbalu.

Už roky veľká skupina fanúšikov pravidelne hovorí o tom, že posledné zmeny vo futbale, ktoré boli motivované väčšími a väčšími ziskami, do značnej miery pokazili futbal. Včera v noci začalo 12 futbalových európskych veľkoklubov zdieľať na svojich sociálnych sieťach hromadné vyjadrenie, kde oznamujú finálnu dohodu o chystajúcej sa Európskej Superlige, ktorá má zjavne nahradiť Ligu Majstrov. Na prvý pohľad pre „TV diváka“ krásny projekt. Keď sa ale zamyslíme nad relevantnými argumentami, bez preháňania dospejeme k záveru, že táto nová súťaž vytvorí veľké množstvo rizík a môže smerovať až do čiastočného „zabitia“ futbalu ako takého.

Na čele iniciatívy americkí miliardári

Už pred oficiálnym oznámením na internete kolovali informácie o tom, že iniciátormi mali byť americkí miliardári, ktorí stoja na čele anglických veľkoklubov – Tottenhamu, Liverpoolu, Arsenalu a Manchestru United. Napokon má byť na pozícii „vice-chairman“ Joel Glazer, ktorý je spolupredsedom Manchestru United. Áno, toho Glazera, ktorého (celkovo rodinu, ktorá vlastní United) pravdepodobne väčšina fanúšikov nenávidí. Glazerovci totiž nie sú, technicky, majitelia. Oní sú „väčšinoví akcionári“ klubu. Podľa dostupných informácii od roku 2008 (kedy kúpila rodina Mansourovcov Man City) majitelia City do klubu investovali približne 1 miliardu libier (k roku 2019), Glazerovci približne rovnakú sumu za dané obdobie z klubu vybrali. Za rok vyrubili dlh 140 miliónov libier a zvýšili dlh United o približne 50%. A takýto človek bude „vice-chairman“ Superligy?! Z akého titulu?

Roman Abramovich, majiteľ Chelsea a Sheikh Mansour sa vyjadrili, že oni boli dotlačení ostatnými štyrmi anglickými TOP tímami k tomu, aby sa do tejto Superligy pripojili. Iste, nemusíme im veriť a pravdepodobne boli k tomuto „dotlačení“ veľmi ochotne. Avšak, to len posilňuje argument o tom, že novej Superlige „vďačíme“ do značnej miery americkým miliardárom. Ďalším z nich je Stan Kroenke, majiteľ a nenávidený muž Arsenalu. Ten pre zmenu neinvestoval do Arsenalu za 5 rokov ani penny. Pri sťahovaní sa na Emirates fanúšikom „The Gunners“ sľubovali konkurencieschopnosť s klubmi ako Bayern. Dnes je Arsenal mimo TOP6 po druhý-krát po sebe a majiteľ klubu sa v USA na svojom ranči venuje maximálne svojmu NFL klubu.

Hrozí strata konkurencieschopnosti, strata súťaživosti a duše futbalu, či mnohonásobné zvýšenie rozdielov

V spoločnom oficiálnom vyhlásení predstavitelia zúčastnených klubov píšu, že : „Výmenou za svoj záväzok dostanú zakladajúce kluby sumu 3,5 miliárd EUR iba na podporu svojich investičných plánov do infraštruktúry a na vyrovnanie dopadov pandémie COVID.“ A práve tu treba hľadať hlavnú motiváciu zúčastnených. Toto má byť, samozrejme, len začiatok. Kluby budú získavať obrovské peniaze. Národné ligy by (ak kluby nebudú naozaj potrestané vylúčením, či niečo pod.) mali ostať nezmenené, no prišli by sme o Ligu Majstrov a Európsku Ligu. Vytratila by sa do značnej miery súťaživosť. Kluby ako Arsenal či Tottenham si takto kupujú účasť medzi elitou. Ešte horšie je to, že tieto kluby by zo Superligy nemohli vypadnúť. Úplne sa tak vytráca súťaživosť, napätie či vášeň spojená s futbalom.

Naopak, menšie kluby (najmä z menej atraktívnych futbalových krajín) stratia šancu splniť si sen o účasti a prípadnom úspechu v pohárovej Európe. Zabudnime na krásne príbehy Ajaxu či Leicesteru City. Najviac by z tohto benefitovali najväčšie kluby. Naopak, „priemerným“ klubom ako Leeds, Newcastle, West Ham, Levante, Betis, Sampdoria, Granada, Real Sociedad, Brighton, Crystal Palace (atď., atď.) by hrozil obrovský úpadok. Aj domáce ligy by totiž stratili na atraktivite. Európska Superliga by sa totiž hrala cez týždeň a tak je takmer isté, že tímy by brali domáce ligy ako niečo druhoradé a šetrili by TOP hviezdy. Obrovsky by tak mala utrpieť aj sledovanosť a celkovo atraktivita domácich líg.

Obrovský „backlash“ fanúšikov i futbalových osobností

Je jedno, na akej ste sociálnej sieti a kde čítate vyjadrenia fanúšikov (nie len) jednotlivých klubov. Drvivá väčšina fanúšikov je obrovsky znechutená z týchto zmien. Nikto sa ich na nič nepýtal, majitelia ich majú len za konzumentov, ktorí nemajú absolútne žiadne slovo pri takejto revolučnej zmene. Svoje si povedali aj osobnosti ako Rio Ferdinand či Gary Neville. Spoločne vyjadrujú obrovské znechutenie a volajú aj po trestoch pre kluby, ktoré s takouto odpornou myšlienkou prišli. Tvrdé reakcie prišli aj od FIFA, vedenia Premier League, či od UEFA. Tímom a futbalistom hrozia sankciami, neúčasťou na medzinárodných turnajoch či domácich ligách. Online to sledujú napr. tu.

Peniaze a moc týmto majiteľom, evidentne, zatienili mozog. Je im zjavne jedno, že drvivá väčšina fanúšikov je znechutená, že verní fanúšikovia, často tvrdo pracujúci, venovali podpore klubu nemalú časť svojho života a finančných prostriedkov. Nemáte žiadne slovo, ste naši podriadení! Odkazujú nám s vystrčeným prostredníkom títo majitelia. Veľmi pravdepodobné je aj to, že nejaké zmeny nastanú. UEFA, FIFA či domáce ligy zrejme pristúpia na kompromis. Je teda aj úlohou fanúšikov po celom svete, aby sa tomuto veľmi rázne postavili. Kradnú nám futbal pre svoje nemorálne zisky.

Danke Deutschland, obrigado Mourinho, Merci PSG!

Nie všetci sa nechali do tejto nemorálne Superligy vtiahnuť. Príkladom je José Mourinho, ktorý sa mal podľa čerstvých informácii na protest nedostaviť na tréning a bol tak vyhodený z pozície manažéra Tottenhamu. Do Superligy (aspoň zatiaľ) sa nepridali ani nemecké kluby, pričom sa samozrejme ráta s Bayernom a Dortmundom. Práve nemecké kluby majú unikátny zákon/pravidlo, podľa ktorého klub nemôže byť väčšinovo súkromne vlastnený. Pravdepodobne aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa nemecké kluby do tohto projektu nepridali. Na dnešnej tlačovke tréner Bayernu (Hans-Dieter Flick) povedal, že by to podľa neho nebolo dobré pre európsky futbal. Zaujímavé je, že aj PSG túto ponuku odmietlo. Zostáva len dúfať, že tlak z viacerých strán bude len narastať.

Teraz najčítanejšie

Tarek Yacoob

Som študentom politológie na magisterskom stupni na Univerzite Komenského v Bratislave. Zaujímam sa o spoločenské a politické dianie a udalosti posledných dní ma nenechávajú chladným.