Denník N

OĽANO fakt nie je VPN

Ku komentáru Františka Mikloška – O vláde i ministrovi financií rozhodne, či sa nájde nový Fedor Gál

Vo svojom najnovšom komentári reaguje František Mikloško na úpadok predchádzajúceho premiéra a súčasného ministra financií, ktorý však je logickým vyústením viac ako desaťročného pôsobenia Igora Matoviča vo vrcholovej slovenskej politike. S jeho rastúcou mocou narástli aj neblahé dôsledky jeho politickej prítomnosti na celú spoločnosť.

Tento vývoj Mikloško porovnáva s obdobím prvej vlády Vladimíra Mečiara, ktorý svojím vládnutím svojho času takisto priviedol celé Slovensko na pokraj priepasti, kvôli čomu bola ho jeho strana – VPN – nútená odvolať ho z funkcie premiéra. František Mikloško bol vtedy členom VPN.

Je to presné prirovnanie. Pracovné metódy Mečiara a Matoviča sú rovnaké.

Mikloško sa zamýšľa, či sa aj dnes v Matovičovej, nedá sa povedať, že strane, nájde niekto, kto ho stiahne z funkcie. Pochybuje o tom, lebo, ako píše – „tí, ktorí išli na jeho kandidátke do volieb alebo ho verejne podporovali, budú ho už zrejme stále podporovať a brániť, lebo by museli priznať, že sa riadne pomýlili; samozrejme, svojou podporou alebo mlčaním ďalej pletú svojich prívržencov.“

To všetko je pravda. Mikloškove pochybnosti sú opodstatnené, lebo OĽANO naozaj nie je VPN.

Považujem však za dôležité pripomenúť autorovi aj čitateľom komentára fakty z minulosti nie tak dávnej, ako sú časy VPN spred 30 rokov.

V parlamentných voľbách v roku 2012 kandidoval František Mikloško na kandidátke Matovičovho, povedzme, že kolektívu. Svojou otvorenou podporou, aj keď iba krátkou, a rovnako aj svojím okázalým odchodom Mikloško nepochybne taktiež poplietol svojich voličov a posilnil práve ten politický prúd, pred ktorým dnes dlhodobo veľmi správne vystríha.

Tak či onak, František Mikloško bol vtedy akoby členom OĽANO. Aspoň ja som ho tak vnímal.

V tom čase už bolo každému premýšľajúcemu človeku jasné, že Matovič je populista a demagóg. Mikloško potom však nepriznal, že sa riadne pomýlil. Skôr sa urazil.

Ale ani táto verejne uštedrená hana však Mikloškovi neskôr nezabránila, pred dvomi rokmi v prezidentských voľbách, prijať oficiálnu politickú podporu od niektorých členov Matovičovho spolku.

Takže, ak František Mikloško teraz vyzýva členov OĽANO na reakciu, nech začne od seba a nech sa aspoň dodatočne ospravedlní za podporu, ktorú tomuto politickému hnutiu dal a ktorú od neho bol ochotný prijať.

To by bolo bližšie étosu VPN.

 

Teraz najčítanejšie