Denník N

Filozof, ktorý provokuje dodnes (nad knihou Fridrich Nietzsche – Myšlienky)

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Žasnem nad tým, do akých hlbín môže tento človek načrieť, koľko toho vynesie na svetlo sveta a kam je až schopný zájsť.

 „Lebo ja prichádzam z výšin, kam nedoletel nijaký vták, ja poznám priepasti, v ktorých ešte neblúdila nijaká noha. Povedali mi, že moja kniha sa nedá odložiť – ruším aj nočný pokoj. Niet hrdšieho a zároveň rafinovanejšieho druhu kníh. Tu a tam dosahujú to najvyššie, čo možno na zemi dosiahnuť – cynizmus.“ (Fridrich Nietzsche, s. 13)


Prečo má zmysel knihu čítať

Kniha Myšlienky predstavuje v slovenskom prostredí výnimočný počin. Titul je hutnou antológiou myšlienok jedného z najvýznamnejších a súčasne asi najkontroverznejších mysliteľov Západu – Fridricha Nietzscheho (1844 – 1900). Pozor, nejde o zlepenec citátov, ktoré niekto vo svojom voľnom čase zozbieral po internete. Kniha je prekladom z nemeckého výberu, ktorý bol prísne zostavený z pôvodných diel autora. Akurát je škoda, že pri citátoch nie je uvedené, z ktorého filozofovho diela boli prevzaté.

Nietzscheho pozná asi každý (alebo príliš ľuďom fandím?). Keď príde rad na tých, ktorí nejakú jeho knihu prečítali, zdvihne sa už menej rúk a nakoniec je ešte menej tých, ktorí v čítaní vydržali. Nietzsche nie je ľahké čítanie. Vyžaduje si prípravu, znalosť širších súvislostí a kontúr jeho filozofie, ktorá bola dynamická a tiež podliehala zmenám v rôznych etapách mysliteľovho života. Kniha Myšlienky vám na jednom mieste prináša to najlepšie, najhlbšie a najprovokatívnejšie, čo Nietzsche napísal. Po úvodných stranách, ktoré vás zasvätia, o koho ide, nasledujú citáty, anekdoty, úryvky a úvahy zoradené tematicky podľa kapitol ako – veda, poznanie, myslenie, morálka, človek, náboženstvo, kresťanstvo, dejiny, žena, manželstvo a mnohé ďalšie. Preklad je vynikajúci ako sme už pri knihách Dr. M. Krankusa zvyknutí.

„Byť vzdelaný znamená nedať na sebe poznať, aký úbohý a zlý je človek, aký je dravý v chtivosti, nenásytný v hromadení, sebecký a nehanebný v pôžitkoch.“ (s. 48)

Nietzsche bol aforistický filozof. Svoju filozofiu a názory vedel vyjadriť veľmi jasne ako blesk skrze výroky, ktoré dodnes šokujú, provokujú a stimulujú intelekt. Nietzsche ide ku koreňu veci a nemá v pláne nám veci predkladať tak, aby sa to náhodou nedotklo našich hypercitlivých svedomí (a veru že sú citlivé poriadne). Bol majstrom v znalosti ľudskej duše, filozofom-antropológom, vizionárom, ktorý predbehol mentálne svoju dobu predpovedajúc, ako si náš druh podpíli pod sebou konár tým, že si zabije Boha (áno, aj tento citát tam nájdete, no našťastie aj s kontextom). Kritizoval ideologické smery, nech už boli naklonené doľava či doprava. Na adresu liberalizmu napísal veľmi tvrdo a výstižne túto predikáciu: „Liberálne inštitúcie prestávajú byť liberálne, len čo sú dosiahnuté. Potom niet zlostnejších a zákernejších škodcov slobody ako práve ony.“ (s. 113)

Kniha Myšlienka vyšla v druhom vydaní v roku 2018, nie je to najnovší titul, tým však nie je ani Nietzsche, a predsa je dodnes oceňovaným a čítaným autorom. Knihu odporúčam čítať pomaly, občas sa zastaviť a vychutnať „majstra slova a mysle“. Je to zážitok a v niečom to hraničí s estetickým zážitkom. A umenie potrebujeme, lebo aj Nietzsche povedal: „Pravda je škaredá. Máme umenie na to, aby nás pravda nezničila.“ (s. 49)

Knihu Myšlienky si môžete zakúpiť tu

*Záverečná poznámka:

Ak vás zaujímajú ďalšie moje knižné tipy, pozrite si moje recenzie (odkaz tu) alebo moju rubriku Knižná nadielka:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu
  4. Knižná nádielka 4 (2021) odkaz tu
  5. Knižná nádielka 5 (2021) odkaz tu

Ak sa zaujímate o knihy na tému kritického myslenia, odporúčam vám svoj výber 20 kníh o kritickom myslení, ktoré by ste si mali prečítať (odkaz tu)

O svoju filozofiu a skúsenosti s čítaním kníh som sa tiež podelil v dvoch článkoch Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)Umenie bdelého čítania (10 rád ako vyťažiť z čítania viac, 1. časť)

Knižné recenzie píšem preto, lebo sa chcem s ľuďmi deliť o informácie a užitočné poznatky, ktoré môžu zlepšiť či skvalitniť život. Ak sa Vám moje články páčia, budem vďačný za ich zdieľanie, dostanú sa tak k viacerým ľuďom. Pre ľahší prístup k novým blogom si môžete zapnúť upozornenia o novom blogu, ktoré Vám prídu priamo na mail. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak Vás zaujímajú ďalšie zaujímavosti z kníh, sledujte môj knižný profil na Instagrame alebo Facebooku. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť príspevkom napríklad cez Patreon (odkaz tu)  Za akúkoľvek podporu Vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)