Denník N

Šaty z čistiarne

Hráme sa na veľkých ochranárov s krásnym a šetrným vzťahom k tejto Zemi. Viem. Aj u nás je dosť ľudí, ktorí sa na to nehrajú, ale tak žijú.

Upratujem. Do rúk mi prišla čudná taška. Už už ju idem vyhodiť. Ale, nedalo mi. Skúmam. Z čoho a ako je urobená. Vyrovnávam pokrčený novinový papier. Beriem ju za rúčky. Vnímam zručnú robotu, ktorá predchádzala vzniku tohto užitočného dizajnu. Navýsosť šetrnému voči životnému prostrediu.

Vysvetlenie prišlo. Najmladší sa vrátil z Indie. Bol tam na konferencii. Hovorím mu o čudnom náleze. V tom mi dali šaty z čistiarne. Tam… sa takto balia.

Smejeme sa. Keď spomíname na novinový papier v záchodoch pred možno 60 rokmi. Ignorujeme varovania z nás unavenej Zeme. Píšeme múdre traktáty na tému envirentomentalistiky. Ale… Začať treba od seba. Trebárs aj novinovým papierom. Podotýkam novinovým. Lebo tým z časopisov bulváru či nebulváru sa nedá ani v peci zakúriť. Aby nám ešte tie noviny nakoniec aj dobré neboli! Keď aj na záchode.

Múdry človek! Ktorý túto tašku vymyslel. Moja poklona mu. Cez pol zemegule.

taska
Taška z novinového papiera, do ktorej balia v Indii šaty z čistiarne.

 

taska
Taška z novinového papiera, do ktorej balia v Indii šaty z čistiarne. Detail.


Teraz najčítanejšie

Mária Streicherová

Mám za sebou šesťdesiat rokov života. Kus roboty, tri deti. Pár stoviek básní, o niečo viac fotografií, nejaké to slovo prozaické. Kus roboty... by sa dal rozvinúť. Do roboty v oblasti kultúry a vzdelávania dospelých, reklamy i tvorivej remeselno výtvarnej práce.