Denník N

Hossova jedenástka na trávniku v Smižanoch

Príbeh o futbalovom zápase hviezd NHL v najväčšej obci na Slovensku

V  rokoch 1998 až 2006 som bol poslancom obce Smižany. Jednou z udalostí, ktorú som aktívne ovplyvnil a na ktorú veľmi rád spomínam, bol futbalový zápas hviezdnych hokejistov Slovenska proti výberu Smižian v auguste roku 2003.

Nápad vznikol v máji 2003 na chorvátskom ostrove Brač na skupinovej cyklistickej dovolenke. Tam som sa bližšie zoznámil so Smižančanom Ferom Nováčekom. Fero je výborný človek, priateľský, otvorený, čestný chlap, športovec. Okrem iných tém sme prirodzene narazili na hokej, pretože obidvaja tento šport milujeme, a stále aktívne hrávame. Fero Nováček je jedným z najbližších priateľov Františka Hossu, veľmi populárneho Smižančana, ktorý dosiahol pekné výsledky vo svojej hokejovej kariére a je otcom výborných hokejistov Mariána a Marcela, pričom starší  Marián patrí medzi najlepších hráčov všetkých čias.

František Hossa bol v tom čase hlavným trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie, čo bol honor najvyššej úrovne, keďže naši hokejisti sa stali na MS 2002 v Göteborgu majstrami sveta. Pre športovú verejnosť ale aj pre celý slovenský národ to bola významná udalosť. Hokej si upevnil pozíciu najobľúbenejšieho športu u nás, hokejisti boli ikonicky zbožňovaní, mediálne vysoko cenení a vyhľadávaní. Našim hokejovým reprezentantom sa výrazne darilo aj mimo Slovenska, značná časť z nich pôsobila v NHL a dosahovala tam výnimočné výsledky. Sumárne sa celej generácii týchto hokejistov neskôr priradilo označenie „Zlatá generácia“, alebo „Zlatí chlapci“.

Smižany boli v minulosti (70. – 80. roky minulého storočia) významným centrom hokeja. Pôsobili niekoľko rokov v druhej najvyššej hokejovej súťaži na Slovensku, tzv. „Divízii“ a vychovali veľmi dobrých hokejistov, vrátane spomínaných Františkov Hossu a Nováčeka.

Napadlo nám, že by bolo pekné pripomenúť si staré dobré časy zorganizovaním exhibičného zápasu hokejových reprezentantov proti bývalým hviezdam smižianskeho hokeja. Fero Nováček sebavedome vyhlásil, že dokáže Fera Hossu presvedčiť, aby prišiel na nejaké športové podujatie do Smižian aj so súčasnými najväčšími hviezdami slovenského hokeja. Samozrejme najlepšie by bolo vidieť ich priamo na ľade.

Rozdelili sme si úlohy. Fero podchytí Fera Hossu a ja zabezpečím pomoc Obecného úradu. Priznám sa, že napriek perfektnému kamarátskemu vzťahu Ferov som príliš neveril, že sa projekt uskutoční, vzhľadom na pestrý program reprezentantov, ale hlavne na obmedzenia športovcov vyplývajúcich z ich profesionálnych zmlúv. Na moje veľké prekvapenie mi Fero Nováček oznámil, že Fero Hossa do toho pôjde a do Smižian privezie všetkých hokejistov veľmi silnej trenčianskej enklávy reprezentantov s výnimkou tých, ktorí budú mať závažné prekážky. Spresnil ale, že v žiadnom prípade sa nebude dať zorganizovať hokej, pretože  počas zimy hráči hrajú ligy. Mohlo by však ísť o futbal.

A tak sa to rozbehlo. O nápade som informoval vedenie obce, a keďže sa mi podarilo predbežne zaistiť aj finančné zabezpečenie akcie  sponzorskými príspevkami, Obecné zastupiteľstvo ju jednoznačne podporilo. Pustili sme sa do organizovania.

Zápas slovenských hokejistov proti futbalistom Smižian „A“ sa nakoniec uskutočnil v piatok 15. augusta 2003 od 15.30 hod. Na smižianskom futbalovom ihrisku hrali takí velikáni slovenského hokeja, ako napr. Marián a Marcel Hossovci, Ladislav Nagy, Pavol Demitra (1), Richard Lintner, Rastislav Pavlikovský, Branko Radivojevič, Roman Tvrdoň, Milan Bartovič, Andrej Nedorost, či Marián Gáborík. Všetci  pôsobili v najprestížnejšej hokejovej súťaži na svete, kanadsko–americkej NHL. Na štadióne sa ukázal aj Peter Bondra, strelec víťazného gólu vo finále MS 2002 v Göteborgu proti Rusku, ale zo zdravotných dôvodov nemohol nastúpiť. Futbal pozeralo podľa odhadu cca 4 000 divákov. Po zápase mali hokejisti malé občerstvenie na terase obklopenej množstvom fanúšikov.

Bolo to krásne a vydarené podujatie. Pomohla aj vyššia moc. Ešte hodinu pred zápasom sa cez Smižany prehnala pomerne silná búrka, vyjasnilo sa až tesne pred pristátím menšieho dopravného lietadla typu L 410 Turbolet na letisku v Spišskej Novej Vsi, ktorým hokejisti prileteli z Trenčína.

Viezol som pilotov lietadla (2). Pýtal som sa ich, či sa tej búrky nebáli a či nebolo nebezpečné pristávať na mokrej tráve. Povedali mi, že pristáť na tráve nie je problém, ale obavu z počasia predsa len mali, o to viac, že nikdy na letisku v Spišskej Novej Vsi nepristávali. Tiež mali veľký rešpekt z „nákladu“. Lietadlo s hokejistami malo hodnotu, mierne nadnesene, ako celé Slovensko. Pochválili miestneho dispečera  (Miroslav Jurek), že ich na pristátie perfektne naviedol.

Lietadlo s hokejistami odlietalo v podvečer. V dobrej nálade sme sa s nimi lúčili na letisku. Odvtedy viem, že letisková drahá v SNV má zakrivený profil. Klesá od východu na západ smerom k smižianskej rómskej osade. Lietadlo plne obsadené hráčmi sa ťažko rozbiehalo, na vzlet potrebovalo dlhý rozjazd, takže  po určitom čase zašlo za horizont a relatívne dlho sme ho nevideli. Znervózneli sme. Pozerali sme za ním aj s Ferom Hossom, ktorý sa rozhodol pobudnúť niekoľko dní u rodičov v Smižanoch. Fero poznamenal: „Pre boha, hádam nevleteli do osady“. No o chvíľu už stúpali k oblohe a my sme pokojne odišli domov.

Boli sme s Ferom Nováčekom spokojní, ale niečo nám ešte chýbalo. Hokej!!! Onedlho však svitla nádej, že sa možno predsa len podarí dostať reprezentantov na smižiansky ľad. V sezóne 2004/2005 bola v NHL výluka (lockout) kvôli nedohode hráčskej asociácie s vedením súťaže. Slovenskí hokejisti pôsobiaci v NHL sa vracali domov a tak sme sa znova pokúšali zorganizovať nejakú exhibíciu, tentokrát hokejovú. Nakoniec sa nám to nepodarilo, pretože hráči sa etablovali v slovenských hokejových kluboch a povinnosti voči nim im nedovoľovali zúčastňovať sa na iných podujatiach. Alternatívne sme preto zorganizovali hokejový zápas Legiend Smižian proti družstvu Uranpres (3) v januári 2005. Za legendy Smižian nastúpili okrem kamarátov Ferov ďalší známi bývalí hokejisti Smižian. Ja som viedol team Uranpresu. Legendy vyhrali 5:3 a Fero Hossa nám strelil svoj typický nádherný gól nechytateľným príklepom od modrej čiary pod hornú tyč brány (4). Čo dodať…

Cieľom akcie bolo pripomenúť občanom a fanúšikom hokeja zašlú hokejovú slávu Smižian, ktoré aj na prírodnom ľade dokázali vychovať významných hokejistov. Hoci na zápase bolo omnoho menej ľudí ako na tom futbalovom, takmer celé ihrisko bolo lemované divákmi, tak ako počas niekdajších ligových zápasov Smižian.

Chcem sa s odstupom času poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o úspech týchto podujatí. Za Obecný úrad to boli pán starosta Michal Kotrady a hlavne jeho zástupca Jozef Slamený, ktorý obe akcie organizačne a technicky zastrešoval. Hlavne však chcem vyzdvihnúť nezastupiteľnú úlohu Františka Nováčeka. A samozrejme veľké ďakujem patrí Františkovi Hossovi a všetkým jeho Zlatým chlapcom.

  1. Zahynul 7.9.2011 spolu s celým hokejovým družstvom Kontinentálnej hokejovej ligy Lokomotiv Jaroslavľ pri štarte lietadla v Jaroslavľji.
  2. Prvý pilot zahynul spolu s ďalšími šiestimi ľuďmi pri zrážke dvoch lietadiel pri obci Červený kameň 20.8.2015. O tejto tragédii som vedel, ale že zahynul práve on, som sa dozvedel až pri tvorbe tohto článku.
  3. Neskôr a v súčasnosti pôsobiaci pod názvom UP SENIORS (upseniors.sk).
  4. Strelou od modrej čiary rozhodol František Hossa v roku 1978 barážový zápas o udržanie sa v českoslovenkej prvej hokejovej lige medzi Duklou Trenčín a Škodou Plzeň na neutrálnej pôde v Brne. V poslednom a rozhodujúcom zápase baráže bol stav po riadnom hracom čase 1:1, Hossa strelil víťazný gól až v 17. samostatnom nájazde.

Teraz najčítanejšie