Denník N

Základy pre vaše investovanie do akcií

Investovanie je vhodné rovnako pre začiatočníkov, ako aj pre ľudí skúsených v oblasti financií. Ak chcete začať a zhodnotiť vaše peniaze, mali by ste sa predovšetkým zorientovať v základných postupoch, aby ste bezpečne vedeli dosiahnuť váš cieľ.

Aké sú základy pre zdarné investovanie do akcií, vďaka ktorému môžete zhodnotiť financie a na čo si dávať pozor?

Akcie a investície

Akcie sú jednou z foriem ako môžete investovať vaše peniaze a vďaka tomu aj nadobudnúť pasívny príjem. Pre laikov je často táto forma investícií veľkým strašiakom, no samotný proces nie je taký komplikovaný ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak si kúpite akcie nejakej spoločnosti, v podstate to znamená, že vlastníte jej časť. Veľké spoločnosti takéto akcie väčšinou predávajú v dvoch základných variáciách a to ako kmeňové akcie alebo prioritné akcie.

Kmeňové akcie vám umožňujú voliť predstavenstvo spoločnosti a rozhodovať o ponechaní zisku, prípadne rozdelení medzi akcionárov vo forme dividendov. Prioritné akcie sú podielom zisku, ktorý sa vypláca vo vopred stanovenej výške a v stanovenom čase akcionárom prednostne. Hodnota akcií sa časom rôzne mení, najmä vzhľadom na formovanie trhu. Ak chcete byť v obraze ohľadom diania vo svete akcií, odporúčam vám navštíviť stránku Akcie.sk.

Ako kúpiť akcie?

Pre začiatok samotného investovania si musíte vytvoriť profil u obchodníka s cennými papiermi. Najlepšou voľbou sú nezávislé obchodné platformy, prostredníctvom ktorých je samotná investícia omnoho prijateľnejšia ako realizácia kúpy akcií prostredníctvom banky. Po „registrácii“ prichádza samotná investícia – v podstate nezáleží na tom koľko investujete. Po kúpe prvej akcie si totiž môžete kúpiť ďalšie. Pri kúpe môžete staviť na známe akcie od spoločností ako Apple, či Tesla, pričom samotný nákup cez akúkoľvek takúto platformu je nesmierne rýchly a jednoduchý.

Ak chcete aby vaše obchodovanie a investovanie do akcií prinášalo zisk, mali by ste si na začiatok zakúpiť rôzne akcie. Potom je dôležité sledovať vývoj situácie na trhoch a vzdelávať sa v tejto oblasti. Pri tejto forme investícií je vždy dôležité prihliadať aj na fakt, že ide o rizikové spravovanie vašich financií a malo by sa teda odohrávať v rámci bezpečnej medze, ktorú si viete dovoliť.

Teraz najčítanejšie