Denník N

Konfrontujte sa s nepohodlím

Kvalitná atmosféra nemôže byť iba príjemná. Nie hneď

“Konfrontujte sa s nepohodlím. Naše pohodlia tu vždy budú.”

.

Šrégom cez kaluže

Každá kvalitná a efektívna cesta vedie krížom cez trápenie. Ak sa rozhodujeme o svojom príbehu prioritne podľa toho, čo bude pohodlnejšie, bude to aj dlhodobo obmedzenejšie. Keďže pohodlie je len sprievodný jav, a ako zmysel života nefunguje. Trápením (nie tým zbytočným, ale tým nevyhnutným) začína každý začiatok. Každý zmysluplný tréning, každý úspech, každý odpočinok.
A preto to funguje. Najprv práca, potom koláče. A znelo to vždy tak nekonečne strnulo! Lenže my sami potrebujeme pracovať, a potom si sadnúť na kávu. Zvykli sme si to aj opačne, cukor niekedy funguje ako krátkodobá investícia. Aj keď trávením koláča sa ten pracovný čas nijako neskráti, nijako neurýchli, ešte stále sme nezačali. Čím skôr bude práca, tým skôr budú koláče. A oveľa príjemnejšie, ako to znie, budú chutiť, keď opravíme poradie. Najmä preto, že v každej nezaslúženej fáze si dopriavame v prvom rade sklamanie zo seba.

.

Majte len jednu logiku

Dá sa pozorovať, že tento princíp dnes môže byť uznávaný. Keď o šiestej pred svitaním behávate po humne medzi zajacmi, s lampou na čele. Keď sa vám darí v podnikaní s domácimi zubnými pastami. Ale je plne popieraný vo všetkých ostatných sférach našej existencie. V nevďačných vzťahoch, v nečakaných okolnostiach, v plánovaní života. Málokto vám poradí ako riešenie: prebroďte kaluže. Dlho to trvá a sú dobre špinavé. Mocný princíp, ktorý je platný nekonečne, aplikujeme len tam, kde práve letí. Inde sa neodvážime. Lebo kým neletí, znie príliš nedomyslene. Na prvý nedomyslený pohľad.
„Konfrontujte sa s nepohodlím. Naše pohodlia tu vždy budú.“ Kedykoľvek prekonáme svoju pohodlnosť (ale aj takzvane “zodpovednú“ priľnutosť k zabezpečeniu, ktorá je ďaleko mimo ľudské kompetencie), prospech bude dokonalý.

.

Ako sa zdisciplinovať? Bez odporu

Základ je rozhodnúť sa pre dobrý vzťah k nepohodliu, k disciplíne, a hneď máme prekonanú tú najdlhšiu zastrašujúcu fázu. Dobrý vzťah síce nevyparí všetko nepohodlie, ale teraz, v tvrdej intenzívnej prítomnosti sa už nebudeme stíhať sústrediť na únavný odpor k nemu. A ak si vždy na počkanie vybavíme hodnoty, pre ktoré tú drinu podstupujeme, môžeme si ju dokonca určitým spôsobom vychutnať. Cez adrenalín, poctu, spokojnosť so svojím rozhodnutím. A čoskoro aj cez čerstvo zarobené pohodlie.

.

Dobrá atmosféra má byť príjemná. Ale nie hneď

Žiadna príjemná atmosféra neexistuje bez tej nepríjemnej.
Náš vynikajúci život závisí bezprostredne na tom desivom.
Foto logo: Mária Bruneau

Teraz najčítanejšie

Mária Bruneau

Do malej kamennej dediny nad vinicou sme sa usadili k starým princípom. Najprv sme sem chodili iba na Vianoce, cez prestávku v IBM, od štósov tiketov s číslami problémov, od čiernych alebo béžových opätkov, od zodpovednosti za nefunkčnosť sci-fi zákaziek, od ani kofeínom nevyprázdniteľných e-mail schránok. Teraz je to iné. Tempo nám síce udávajú rovnaké, 2 bzučiace polo-francúzske dcéry a 1 mládenec; Emma (2013), má džezovo zachrípnutý hlas a naivnú lásku k ľuďom, Manon (2011) má prskavkujúcu radosť z koláčov a vrúcny Downov syndróm a Louis (2016) prítulný fanúšik debát; ale tu sme si našli priestor, vnímať. Tento blog je o princípoch obyčajnej atmosféry. Ktorá je vlastne neobyčajná, len je jej zásadne viac. Spokojne sa pri nej udomácňujeme. Nemá prestíž, nie je uznávaná, a každý jej máme fúru. Lenže, keď ju už nechtiac niekto postrehne, zrazu všetko cíti, správne, intenzívne, akurát. Dalo by sa predpokladať, že kapacitu na to máme všetci. Viac na: